Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τηλεόραση
Στις νυχτερινές «πίστες» της ενημέρωσης

Η ενημέρωση «λάμπει» διά της απουσία της. Αντ' αυτής προτιμούνται τα «λαμπερά» αστέρια της ομιχλώδους νύχτας που καθημερινά παρελαύνουν μέσα από τα ρεπορτάζ των κεντρικών δελτίων ειδήσεων. Περίπατο στις «πίστες» κάνουν και οι λεγόμενες ενημερωτικές εκπομπές «σοβαρών» δημοσιογράφων. Φαίνεται πως τα καυτά πολιτικά θέματα έχουν εξαντληθεί και οι τηλεθεατές βρίσκονται «Ενώπιος ενωπίω» με τα «καλά» παιδιά της νύχτας. Ο Νίκος Χατζηνικολάου και η Ελλη Στάη είναι εντάξει με τη δημοσιογραφική τους συνείδηση αφού έκαναν μία εκπομπή για το Κυπριακό. Από εκεί και πέρα η ζωή και η σκληρή καθημερινότητα, μπαίνουν στο περιθώριο. Ενας άλλος κόσμος, φανταχτερός με διάσπαρτα σουξέ, που αποτρέπουν τις... τάσεις αυτοκτονίας «διακοσμεί» τα πάνελ και τα παράθυρα.

Η Ελλη Στάη δεν είχε μάτια παρά μόνο για τον Γιάννη Πάριο και ο Νίκος Χατζηνικολάου έπινε ουζάκια με τον Πλούταρχο. Η Ελλη Στάη ταυτίστηκε πλήρως με το τραγούδι του Πάριου «έχεις κάνει τη ζωή μου κόλαση» και ο Νίκος Χατζηνικολάου, επιχείρησε να δώσει το πορτρέτο του «καλού παιδιού» Γιάννη Πλούταρχου που η επιτυχία δεν τον άλλαξε. Τη δόξα των δημοσιογράφων συναδέλφων του ζήλεψε και ο Νίκος Ευαγγελάτος που χτες ήρθε Τετ-α-Τετ με τον πρόσφατα νυμφευμένο Γιώργο Τσαλίκη. Από την πλευρά του ο Μανόλης Καψής προτίμησε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση (!) με καλεσμένο τον «ειδικό» επί σεξουαλικών αναλύσεων Θάνο Ασκητή.

Τι και αν είχε δοθεί στη δημοσιότητα ο κρατικός προϋπολογισμός. Αλλωστε και σήμερα ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης κάνει τη δική του «ανατροπή» στην πολιτική παρουσιάζοντας τον Γιάννη Μπέζο.

Και όλα αυτά τη στιγμή που τα χρήματα των πολλών καθημερινά λιγοστεύουν, η λιτότητα γίνεται καθεστώς, η λαίλαπα της ανεργίας είναι διάσπαρτη σε όλη τη χώρα. Φαίνεται πως το μεγάλο δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες πολίτες είναι εάν ή όχι οι «σταρ» της πίστας τραγουδούν ζωντανά ή σε πλέι μπακ. Το ALTER, θέλησε να «ξεκαθαρίσει το τοπίο». Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν «υιοθετεί τις καταγγελίες». Ετσι καθησύχασε τους τηλεθεατές από τη μεγάλη τους αγωνία, αφού η «Αννα πάντα τραγουδάει ζωντανά». «Ψύλλοι» όμως «μπήκαν στ' αυτιά της Αννας» και έδιωξε τη βοηθό της, γιατί «κάρφωνε» τα μυστικά της στην ανταγωνίστριά της Δέσποινα Βανδή. Τα «μυστικά», όπως ενημέρωσε (!) τους τηλεθεατές το ALTER, δεν ήταν τα ερωτικά της, «αφού όλοι λίγο ή πολύ τα γνωρίζουν», ήταν τα «μυστικά» της γκαρνταρόμπας της... Αλλωστε όλοι θυμούμαστε το κόκκινο φουστάνι, που είχε γίνει το «μήλον της Εριδος». Φουστάνια, πλέι μπακ, δώρα στην Αννα από την Καίτη Γαρμπή, οι «φουσκωτοί» του Καρβέλα που σπάνε τις κάμερες, οι εξομολογήσεις του Τσαλίκη για το άγχος που είχε όταν πήγαινε για γαμπρός, το νέο CD του Τόλη, είναι οι «ειδήσεις». Είναι η παραμόρφωση της ενημέρωσης. Είναι η παραπλάνηση, το ταξίδι σ' έναν κόσμο άοσμο, πλαστό, που όμως σε αυτόν ρέουν τα εκατομμύρια, οι εφήμερες και επίπλαστες απολαύσεις. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί προσφέρουν καθημερινά δωρεάν διαφήμιση στα κέντρα της νύχτας. Δεν είναι ούτε καν συγκεκαλυμμένη διαφήμιση. Είναι όμως η «γκρίζα» εικόνα μιας ειδησεογραφίας που βυθίζεται στην ομίχλη της διαστρέβλωσης και της φαιδρότητας, που ωραιοποιεί τα ανούσια και εξοστρακίζει την αλήθεια.


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ