Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αχιλλέας Μπλάνας
Αχιλλέας Μπλάνας
Φωτ.

Τον αγαπημένο μας σύντροφο, πατέρα και παππού, τον ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ, τον κομμουνιστή, με την ακλόνητη πίστη, με το ακέραιο ήθος, την αλήθεια λόγου και έργου, με τη σεμνότητα και την ξεχωριστή ανθρώπινη γλυκύτητα, που τον διέκρινε, τον νιώθουμε κοντά μας, ζούμε την παρουσία του και ας πέρασαν 4 χρόνια από τις 23 Νοέμβρη 1998, που «έφυγε».

Μας έλεγε πάντα: «Είμαι και θα μείνω ένας στρατιώτης της προλεταριακής επανάστασης. Αυτό είμαι και τίποτε άλλο».

Στη μνήμη του και για τα 84 χρόνια του ΚΚΕ, προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Στις 27 Νοέμβρη συμπληρώνονται 7 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΚΟΡΑΚΗΣ από τη Ζαγορά Πηλίου.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη του εγγονού μας ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΕΤΣΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ 15 ευρώ.

Η σύζυγός του

* * *

φΩΤ.

Πέρασαν 20 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΤΣΑΒΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ.

Οι σύντροφοί του τον έχουν πάντα ως φωτεινό παράδειγμα στους αγώνες τους για την υπόθεση του σοσιαλισμού. Ηταν ο αγωνιστής, που από όποιο μετερίζι στρατεύτηκε για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων ήταν υπόδειγμα και η δράση του αποτελεί παράδειγμα και κληρονομιά για τους νέους κομμουνιστές.

Στην άσβεστη μνήμη του, η γυναίκα του Ευαγγελία προσφέρει στη ΝΕ Λάρισας 60 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, η κόρη του Μαίρη Γιαννοπούλου προσφέρει στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ολυμπιακής Αεροπορίας», 50 ευρώ.

* * *

Στις 26 Νοέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του συζύγου, πατέρα και παππού μας, ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, από την Κορομηλιά Κιλκίς.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 60 ευρώ στη ΝΕ Κιλκίς.

Η οικογένειά του

* * *

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ πιάστηκε μαζί με άλλους αντάρτες του ΕΛΑΣ στο Τετραχώρι Καστοριάς από Γερμανούς και συνεργάτες τους, οι οποίοι τους κρέμασαν.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη των πατριωτών συγχωριανών μου από Φλώρινα - Φλάμπουρο, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας ή δολοφονήθηκαν στο Αμμοχώρι Φλώρινας, προσφέρω 95 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αλίμου.

Θεόδωρος Στυλιάδης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΕΛΕΝΗΣ (Λίτσας) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρουμε στην ΚΟΒ «Αγ. Αναργύρων» 40 ευρώ.

Οικογένεια Στέργιου Ρήγα

* * *

Φωτ.

Η οικογένεια Στέργιου Ρήγα προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟΒ «Αγ. Αναργύρων», στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΖΑΡΑΚΟΥ.

* * *

φωτ

Η οικογένεια Τούντα και ο Στέργιος Ρήγας πρόσφεραν 15 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Αναργύρων», στη μνήμη του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΟΥΝΤΑ.

* * *

Φωτ.

Ενας χρόνος συμπληρώνεται από το θάνατο της αγαπημένης μου συζύγου ΑΘΗΝΑΣ ΠΑΣΧΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στη μνήμη της, προσφέρω 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Θεόδωρος Πάσχος

* * *

Φωτ.

Στις 24 Δεκέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κωνσταντίνου ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ. Γεννήθηκε στα Φάρσαλα το 1912 και σε ηλικία 18 χρόνων εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Το 1932 δικάζεται με το «Ιδιώνυμο» και φυλακίζεται. Στον πόλεμο του '40 επιστρατεύεται. Στην Κατοχή, από το καλοκαίρι του 1942, μαζί με άλλα μέλη του ΚΚΕ συγκροτούν τους διαλυμένους πυρήνες του ΚΚΕ και τον Οκτώβρη προσχωρούν στο ΕΑΜ. Από το 1942, μαζί με τη δασκάλα Φωτίκα Κουρδουκλά και στελέχη από τον Αλμυρό, ξεκινούν δυναμικά για την οργάνωση ΕΑΜικής Αντίστασης στην επαρχία.

Στα τέλη του 1943, ήταν από τα στελέχη της Περιφερειακής του ΚΚΕ και μέλος του ΕΑΜ.

Εργάστηκε ασταμάτητα έως την Απελευθέρωση.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας εισβάλλει στην πόλη η ομάδα Σούρλα και συλλαμβάνει όσα στελέχη βρίσκει και τα βασανίζει άγρια. Τελικά, τα παραδίδει στο «επίσημο κράτος» και ο Γιώργος Συρόπουλος, με σπασμένο το πόδι του, οδηγείται στο νοσοκομείο Λάρισας. Από κει απάγεται από ΕΠΟΝίτες, περνάει στην παρανομία και, στη συνέχεια, καταφεύγει στο ΔΣΕ. Ηταν στις μάχες στο Γράμμο και σε άλλες ως επίτροπος τάγματος.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη στην αρχή, αργότερα στη Ρουμανία, στη Σχολή «Μπελογιάννη», και από κει στέλνεται στη Βουλγαρία.

Είναι γνωστή η δράση και η προσφορά του στους πολιτικούς πρόσφυγες Βουλγαρίας, από την οργάνωση των οποίων τού απονεμήθηκε τιμητικός έπαινος.

Επαναπατρίστηκε το 1988, με την σύζυγό του Βάσω.

Πέθανε πιστός στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Βάσω προσφέρει στο ΚΚΕ 90 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΕΥΑΣ ΠΙΤΟΥ, ο σύζυγός της Χρήστος Πίτος προσφέρει στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ «Αγ. Γεωργίου» Νάουσας, 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της μητέρας μας ΑΝΝΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ, οπαδού και ψηφοφόρου του ΚΚΕ, της οποίας το 40ήμερο μνημόσυνο έγινε στις 10 Νοέμβρη, προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟ Καλαμαριάς.

Νίτσα, Ρούλα και Γιώργης

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΝΙΚΟΣ ΖΙΛΦΙΔΗΣ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, στην Κατοχή, αγωνίστηκε από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης για την απελευθέρωση της πατρίδας. Για την αντιστασιακή δράση του, μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε και φυλακίστηκε.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟ Πολίχνης Θεσσαλονίκης.

Η αδελφή του Νίκη και ο γαμπρός του Βασίλης Παπαστεργίου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 7 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αξέχαστη σύζυγός μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Σταμούλη - ΚΑΡΥΔΗ. Καταγόταν από το Πεύκο Καστοριάς και την περίοδο του Εμφύλιου, μαζί με άλλα παιδιά, βρέθηκε στην Τσεχοσλοβακία. Εκεί της δόθηκε η δυνατότητα να σπουδάσει Ιατρική, με ειδικότητα παθολόγου.

Μετά τον επαναπατρισμό της, πρόσφερε τις υπηρεσίες της ως γιατρός στην επαρχία Εορδαίας και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή.

Στη μνήμη της, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, στο κόμμα του εργαζόμενου λαού, μέσω της ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

Α. Καρύδης

* * *

Φωτ.

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΙΑΠΑΛΙΔΗΣ, στην Κατοχή, ήταν δραστήριος ΕΠΟΝίτης. Μαθητής στο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας, το 1942, στρατολογούσε συμμαθητές στην αντιστασιακή οργάνωση, αλλά και μετά το σχολείο, ήταν σύνδεσμος της οργάνωσης με τους αντάρτες της περιοχής.

Παράλληλα, και όλη η οικογένειά του πήρε μέρος στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, με αποτέλεσμα δυο αδελφοί και μία αδελφή του, μαχητές του ΔΣΕ, να σκοτωθούν στη διάρκεια του Εμφύλιου.

Ο Παντελής Σιαμαλίδης πέθανε στις 23 Σεπτέμβρη 2002.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του προσφέρει 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

* * *

Φωτ.

Ο ΒΑΣΟΣ ΣΑΟΥΛΙΔΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1914. Καταγόμενος από τον Πόντο, με την οικογένειά του ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στους Σιταγρούς Δράμας. Εφηβος εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41 και έζησε όλες τις ταλαιπωρίες του. Με την κατάρρευση του μετώπου, επιστρέφει στο χωριό του και αργότερα, με την κατάληψη της Ανατολικής Μακεδονίας από τους Βούλγαρους, καταφεύγει στη Φλώρινα. Εκεί αναλαμβάνει υπεύθυνο ρόλο και κινείται μεταξύ Φλώρινας και Καστοριάς, αναπτύσσοντας σημαντική αντιστασιακή δράση.

Μετά την Απελευθέρωση, επέστρεψε στο χωριό του. Μαζί με άλλα μέλη του ΚΚΕ, ανασυγκροτούν τον πυρήνα του ΚΚΕ στο Νομό Δράμας και περνούν στην ΕΔΑ.

Για την αντιστασιακή δράση του, συλλαμβάνεται, περνάει από έκτακτο Στρατοδικείο και με το νόμο 509 καταδικάζεται δυο φορές σε θάνατο. Με την αναθεώρηση της δίκης, η ποινή του μετριάζεται, αλλά έμεινε πολλά χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες.

Η χούντα των συνταγματαρχών τον συλλαμβάνει και πάλι και τον εξορίζει.

Με τη μεταπολίτευση, ο Βάσος Σαουλίδης βρίσκεται στις πρώτες γραμμές του αγώνα.

Εως το τέλος της ζωής του, αγωνιζόταν για τα ιδανικά στα οποία πίστεψε.

Οι σύντροφοι, οι συναγωνιστές και συγκρατούμενοί του πάντα θα τον θυμούνται, θα τον τιμούν και θα τον έχουν ως παράδειγμα στους αγώνες τους.

Στη μνήμη του, ο Γιώργος, η Πόπη Καζαντζίδη και η κόρη τους προσφέρουν στην ΚΟ Δράμας 50 ευρώ, στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης 50 ευρώ, 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης και διακινητής, και 20 ευρώ στο Παράρτημα πόλης Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

***

Φωτ.

Στις 13 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ - Διονύσης ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, μαχητής του Κόκκινου Στρατού στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και μέλος του ΚΚΕ.

Γεννήθηκε από φτωχούς πρόσφυγες γονείς στη Νέα Ιωνία Αττικής. Στα 2 χρόνια του, ορφανός από πατέρα, το 1935 έφυγε με τη μητέρα του στη Ρουμανία. Εκεί, δουλεύοντας στο Γαλάτσι ως εργάτης στο λιμάνι, δοκίμασε την εκμετάλλευση. Ασπάζεται τις επαναστατικές ιδέες του μαρξισμού - λενινισμού και συμμετέχει στην παράνομη δουλιά του Ρουμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Με την επέλαση του τρίτου Ουκρανικού Μετώπου και την απελευθέρωση του Βουκουρεστίου, ακολουθεί τα τμήματα του Κόκκινου Στρατού, παίρνοντας μέρος σε διάφορες αποστολές στα μετόπισθεν του εχθρού.

Οταν επέστρεψε στη Ρουμανία, συνεχίζει τον αγώνα ως στέλεχος του ΡΚΚ και πολιτικός επίτροπος του Ρουμανικού Λαϊκού Στρατού.

Για την προσφορά του τιμήθηκε με το παράσημο της 50ής επετείου από την ίδρυση του ΡΚΚ. Επίσης παρασημοφορήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση για την προσφορά του στον Κόκκινο Στρατό.

Στη διάρκεια του Εμφύλιου στην Ελλάδα, συγκέντρωνε χρήματα για τους πολιτικούς κρατούμενους.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1976 με την οικογένειά του και εντάχθηκε στο ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του. Κατέγραψε τα ονόματα των Σοβιετικών στρατιωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν στην Ελλάδα και αγωνίστηκε για την ανέγερση μνημείου προς τιμήν τους, έργο που δεν πραγματοποιήθηκε.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Ιωάννη - Διονύση Παπαϊωάννου προσφέρουμε στο ΚΚΕ, το κόμμα της εργατικής τάξης, 100 ευρώ.

Η μνήμη του θα μείνει άσβεστη και βαριά παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται.

Οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Βάθη - Μεταξουργείου.

* * *

Ο Βαγγέλης Χαρισόπουλος από το Μικρόβαλτο Κοζάνης προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που κατάγονταν από την περιοχή του Δήμου Καμβουνίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ