Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Ιδιωτικοποιούν τα γήπεδα!

Μετά τις ...κόντρες, ήρθε η ώρα της «ταμπακέρας». Γι' αυτό η «επαναστατική φραστική γυμναστική» της κυβέρνησης έλαβε τέλος και συνεχίζει ακάθεκτη την εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Χτες, διά στόματος υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Λιάνη, προαναγγέλθηκε η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των γηπέδων, στα οποία αγωνίζεται το πάλαι ποτέ ΠΟΚ (Ποδοσφαιρικές Ομάδες Κέντρου).

Με ακροβατικούς συσχετισμούς και παραδείγματα ο Γ. Λιάνης προσπάθησε να δικαιολογήσει το (ουσιαστικά) χάρισμα των γηπέδων. Υποστήριξε, π.χ., ότι το «"Καραϊσκάκη" δικαιωματικά ανήκει στον Ολυμπιακό αφού πριν τον πόλεμο οι παίχτες του έπαιζαν εκεί». Συγκρίσεις ανομοίων μεγεθών. Τότε ήταν το σωματείο της περιοχής, που αντιπροσώπευε συγκεκριμένα πράγματα, με παίχτες που ήταν οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Σήμερα πρόκειται για εταιρία. Σημαντικές διαφορές... Το ίδιο φυσικά ισχύει για ΠΑΟ και ΑΕΚ.

Αυτά όμως καθόλου δεν απασχολούν την κυβέρνηση, που, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, «βαδίζει με σταθερό τρόπο στην ουσιαστικά σοβαρή πολιτική απόφαση να λύσει το γηπεδικό πρόβλημα των 3 μεγάλων ομάδων του κέντρου». Οπως παραδέχτηκε ο Γ. Λιάνης, η απόφαση προέρχεται από υψηλότερα κλιμάκια και λέει «δε δίνουμε χρήματα, βοηθάμε τις ομάδες να φτιάξουν γήπεδο». Το θέμα δηλαδή είναι ο τρόπος (αφού όπως σας είχαμε αποκαλύψει πριν από καιρό η χαρακτηριστική ατάκα αρμοδίου στελέχους ήταν «το ταμείον είναι μείον») γιατί η ουσία δεν αλλάζει. Και ποια είναι η ουσία; «Είμαστε αρκετά γενναιόδωροι»...

Ο Ολυμπιακός, δηλαδή ο κύριος Κόκκαλης, λοιπόν, θα πάρει το «Καραϊσκάκη» «υπό τρεις προϋποθέσεις: Να ξοδέψει σημαντικό ποσό για την κατασκευή του αμιγώς ποδοσφαιρικού γηπέδου, ό,τι εργασίες κάνει να έχουν συμφωνηθεί, και να το έχει έτοιμο το 2004». Κατά τον υφυπουργό, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) «δεν προλαβαίνει»... Επειδή όμως οι πολιτικές αποφάσεις δημιουργούν νομικά προβλήματα έχουν βρεθεί οι τρόποι να ξεπεραστούν αυτά χωρίς να κινδυνεύουν τα μέλη της ΕΟΕ να βρεθούν κατηγορούμενα. Αναφορικά με τον ΠΑΟ, δηλαδή τον κ. Βαρδινογιάννη, όλα δείχνουν Ελαιώνα, αν και εδώ τα «μπερδέματα» είναι περισσότερα. Πάντως, η κυβέρνηση «δίνει περισσότερα στρέμματα απ' ό,τι ζητούσαν, προσβασιμότητα, όρους δόμησης, χρήσης κλπ.». Μεγάλο «αγκάθι» το ότι «δεν έχει ξεκαθαρίσει η σχέση με τον ερασιτέχνη». Οπως «ομολόγησε» ο υφυπουργός, «εκεί θα δοθούν γιατί ο νόμος απαγορεύει να δίνουμε οτιδήποτε στις ΠΑΕ»... Οσο για την ΑΕΚ, δηλαδή όποιον είναι ιδιοκτήτης της, θα καλυφθούν οι οικονομικές προϋποθέσεις για να βελτιωθεί (όταν γίνει) από επιπέδου ΟΥΕΦΑ σε ΦΙΦΑ.

Κατά τ' άλλα, ο Γ. Λιάνης ισχυρίστηκε ότι θα στείλει το σχετικό πόρισμα που αφορά στην ΕΠΟ στον εισαγγελέα και προανήγγειλε νέο έλεγχο σε όλους «μόλις συσταθεί η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, από την οποία λείπουν δύο μέλη». Επίσης, υποστήριξε: «Είμαι έτοιμος να συνδέσω τ' όνομά μου με την πτώση ομάδας ή ομάδων σε μικρότερη κατηγορία. Δε θα υπάρξει χρήμα να τους σώσει. Μετά από αυτά που γίνονται και παραμονές των Ολυμπιακών δε θα είμαι ο άνθρωπος που θα σκεπάσει ακαθαρσίες». Οταν το ξανασκέφτηκε όμως πρόσθεσε: «Δεν είναι προσωπική επιλογή η πολιτική μας. Υπάρχει άνωθεν συμφωνία. Αν αυτό αλλάξει...». Σχεδόν δηλαδή ό,τι είχε πει παλιότερα και ο Γ. Φλωρίδης, που πλέον είναι πρώην...


Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ