Σάββατο 30 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενωτικές δεσμεύσεις στο «Λικούντ» ενόψει εκλογών

Ανετη επικράτηση του Σαρόν επί του Νετανιάχου στις εσωκομματικές εκλογές

Νεαροί Παλαιστίνιοι στα ερείπια ενός σπιτιού, που κατέστρεψε ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Νεαροί Παλαιστίνιοι στα ερείπια ενός σπιτιού, που κατέστρεψε ο ισραηλινός στρατός
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ.--

«Δεν είναι νύχτα πανηγυρισμών. Το κόμμα μας δε θα υποκύψει στον πολιτικό διχασμό, θα εργαστούμε ενωμένοι και θα κυβερνήσουμε τον τόπο ενωμένοι». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της άνετης επικράτησής του επί του εσωκομματικού του αντιπάλου, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην αναμέτρηση για την ηγεσία του «Λικούντ».

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Σαρόν συγκέντρωσε το 55,8% των ψήφων των μελών του «Λικούντ», έναντι 40,8% που συγκέντρωσε ο Νετανιάχου. Ο τρίτος υποψήφιος, Μοσέ Φεϊλίν, υπέρμαχος της έναρξης ενός «ιερού πολέμου των Εβραίων έναντι των Αράβων», περιορίστηκε στο 3,4%. Η συμμετοχή των 305.000 μελών του «Λικούντ» στις εσωκομματικές εκλογές δεν ξεπέρασε το 46% και σκιάστηκε από την αιματηρή επίθεση ενόπλων Παλαιστινίων σε εκλογικό κέντρο, στη βόρεια πόλη Μπέιτ Σεάν, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 6 Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν άλλοι 36, πριν οι δράστες πέσουν, επίσης, νεκροί από πυρά της ισραηλινής αστυνομίας.

Αμέσως μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων, ο Σαρόν ακύρωσε τις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις, εξαιτίας της διπλής επίθεσης στην Κένια και της επίθεσης στην Μπέιτ Σεάν. Εμφανίστηκε μαζί με τον Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι δεσμεύεται για «ενότητα ενόψει μιας νέας κυβέρνησης που θα έχει τη δύναμη να πατάξει την τρομοκρατία».

Ο ισραηλινός στρατός, νωρίς χτες, ανατίναξε τα σπίτια των δύο ενόπλων στο χωριό Τζαλμπούν, έξω από την Τζενίν, ενώ συνέλαβε 8 αδέλφια τους. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ένας 4χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Χεβρώνα, ενώ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνταν για το ποιος φταίει. Ο μικρός έπεσε νεκρός όταν πλησίασε το παράθυρο του σπιτιού του. Παλαιστινιακές πηγές υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, ενώ ο ισραηλινός στρατός αντέτεινε ότι σκοτώθηκε από τα θραύσματα αυτοσχέδιας παλαιστινιακής βόμβας. Χτες, τέλος, ένας Παλαιστίνιος ένοπλος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, ενώ εισέβαλε στον εποικισμό Γκους Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Χτες, μεγαλειώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες σχεδόν τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, από τη Νιγηρία μέχρι το Ιράν, με αφορμή τη συμπλήρωσε 55 χρόνων από την απόφαση του ΟΗΕ για διαίρεση της Παλαιστίνης και ίδρυση του Ισραήλ. Η ημέρα γνωστή ως «ημέρα της Ιερουσαλήμ» τιμήθηκε με διαδηλώσεις, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της ισραηλινής πολιτικής στα παλαιστινιακά εδάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ