Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Οροι με... υπεύθυνες δηλώσεις

Ενώ το τηλεοπτικό τοπίο, με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι ασύδοτο και αδιαφανές, ο υπουργός Τύπου επικαλείται τώρα τα προεδρικά διατάγματα (ΠΔ) που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Τύπου, για να «ξεκαθαριστούν» οι «όροι του παιχνιδιού» με τη χορήγηση αδειών. Αδειες που είναι αμφίβολο, φυσικά, εάν τελικά θα χορηγηθούν και μάλιστα πριν από τις εκλογές.

Στους ήδη υπάρχοντες νόμους και ΠΔ προστίθενται και άλλα ΠΔ, ενώ αναμένονται και νέες ρυθμίσεις για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των νόμων και των διαταγμάτων η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Τύπου, επιχειρεί να δείξει το ενδιαφέρον της για να μπει τάξη και να δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες, ιδιαίτερα των σταθμών εθνικής εμβέλειας.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας χτες, σε σχέση με τα ΠΔ που ορίζουν τις προϋποθέσεις και τους όρους για τη χορήγηση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών, υποστήριξε ότι καλύπτουν κενά και προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τους μέχρι τώρα νόμους και πως με αυτόν τον τρόπο «ξεκαθαρίζονται οι κανόνες του παιχνιδιού». Και με τα ΠΔ όμως το θολό τοπίο της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ δεν ξεκαθαρίζει, αφού είναι γνωστό πως άλλοι κατέχουν τα Μέσα και άλλοι φαίνονται στα χαρτιά σαν ιδιοκτήτες. Δεν πρέπει επίσης κανείς να λησμονά πως το προηγούμενο ΕΣΡ έκρινε το διαγωνισμό άγονο, αφού υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στο «πόθεν έσχες». Ο Χρήστος Πρωτόπαππας δε θέλησε να σταθεί στην ουσία του γεγονότος, για το ποιοι όντως είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, παραπέμποντας το θέμα στο ΕΣΡ και επικαλούμενος τα νέα ΠΔ.

Ο υπουργός Τύπου χθες άφησε ανοιχτό και το θέμα εάν θα δοθούν ή όχι έξι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας. Μπορεί, είπε, να υπάρχουν «κάποιοι» τηλεοπτικοί σταθμοί που θα «προσαρμοστούν» σε αυτά που ζητούνται από τους νόμους και τα ΠΔ. Το ΕΣΡ όμως «δεν έχει την υποχρέωση να δώσει έξι άδειες», άλλωστε κι ο νόμος αναφέρει ότι μπορούν να δοθούν «μέχρι και έξι άδειες». Εάν και στη δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία το ΕΣΡ - όπως είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας - κρίνει ότι τα «πόθεν έσχες» δεν είναι «πειστικά» και δε χορηγηθούν άδειες, είναι «σαφές πως δεν υπάρχει νόμος» που να προβλέπει και άλλη διαδικασία διαγωνισμού, άρα δε θα χορηγηθούν άδειες.

Τα νέα ΠΔ, σύμφωνα με το σκεπτικό των «συγγραφέων» τους, σκοπό έχουν να εξειδικεύσουν τις διατάξεις των νόμων και κυρίως το νόμο 2328 του '95. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι εξειδικεύσεις γίνονται με διαφορετικές διατυπώσεις. Ενα από τα κρίσιμα σημεία των ΠΔ που αναφέρονται στον έλεγχο των μετόχων, είναι μία σειρά υπεύθυνων δηλώσεων που θα έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν. Σε σχέση με τις off shore εταιρίες τα ΠΔ περιλαμβάνουν διάταξη σύμφωνα με την οποία οι μετοχές θα πρέπει να είναι ονομαστικές. Επίσης συμπεριλαμβάνεται και άρθρο που δίνει την «ευχέρεια» στο ΕΣΡ να ζητά συμπληρωματικά στοιχεία για τις αιτήσεις. Τα ΠΔ έχουν σταλεί και στο ΕΣΡ, το οποίο τις επόμενες ημέρες θα στείλει τις παρατηρήσεις του στο υπουργείο Τύπου. Χτες ο Χρήστος Πρωτόπαππας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες στο νομοσχέδιο για το οργανόγραμμα των γραφείων Τύπου του εξωτερικού θα συμπεριληφθούν και διατάξεις που θα ρυθμίζουν ζητήματα των ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ