Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ετοιμάζονται αντιδραστικότερες αλλαγές

Την προώθηση διμερούς συνεργασίας με τη Γερμανία στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον πρωθυπουργό. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε τα τρία πρώτα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που θα αναπτυχθούν ανάμεσα σε Ελληνικά και Γαλλικά Πανεπιστήμια. Είχε δηλώσει τότε ότι αυτή η συνεργασία θα αποτελέσει οδηγό για τις νομοθετικές προσαρμογές που θα κριθούν αναγκαίες για την υλοποίηση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δε θα προχωρήσει το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά με τη μορφή που αυτό είχε αρχικά ανακοινωθεί, με τις παραπάνω πρωτοβουλίες, που εντάσσονται στο πνεύμα των αποφάσεων για «ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης» και για ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, ανοίγει ο δρόμος για τις αντιδραστικότερες αλλαγές στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης που υπαγορεύει η απόφαση της Πράγας.

«Διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι «οι Ελληνες σπουδαστές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης έχουν τη βεβαιότητα ότι στο κοινό ευρωπαϊκό τοπίο έχουν μια ασφαλή και σίγουρη θέση». Βέβαια, σε αυτό το «κοινό ευρωπαϊκό τοπίο», όπως έχει προδιαγραφεί από τις αποφάσεις της Πράγας, της Λισαβόνας και παλιότερα από τις «Βίβλους» της μισοκατάρτισης, κυριαρχεί η ανασφάλεια, η λιγότερη παιδεία, η περισσότερη μισοκατάρτιση, ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση, η απαξίωση των πτυχίων, η υπαγωγή της παιδείας στους νόμους της αγοράς.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας συζητήθηκε η εξέλιξη των δράσεων του υπουργείου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και ο σχεδιασμός, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και θέματα παιδείας, τα οποία η Ελλάδα θα χειριστεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ