Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Προεδρικές συναντήσεις με πολλαπλή «ατζέντα»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Με ανησυχεί η "αλ Κάιντα" οπουδήποτε στον κόσμο... Πιστεύω πως η "Αλ Κάιντα" είναι αναμειγμένη στους αφρικανικούς βομβαρδισμούς στην Κένια... Πιστεύω πως η "Αλ Κάιντα" μισεί την ελευθερία». Αυτές ήταν επί λέξει οι δηλώσεις που έκανε χτες στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κένιας Αραπ Μόι και τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Μέλες Ζενάουι.

Οι δύο Αφρικανοί ηγέτες έχουν μεταβεί από χτες στην Ουάσιγκτον για να αφουγκραστούν τις «θέσεις» των ΗΠΑ, όχι μόνο με αφορμή το γενικότερο πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας, ή την πρόσφατη επίθεση κατά Ισραηλινών τουριστών στη Μομπάσα, όσο για τον επικείμενο πόλεμο που σχεδιάζεται κατά του Ιράκ. Αλλωστε, στο Κέρας της Αφρικής (στο Τζιμπουτί) έχει συγκροτηθεί, από τον περασμένο Αύγουστο, ένα ακόμη «στρατιωτικό διοικητικό κέντρο» συντονισμού των αμερικανικών δυνάμεων που πλέουν ανοιχτά της Ερυθράς Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου...

Πάντως, την ώρα της συνάντησης του Προέδρου Μπους με τους Μόι και Ζενάουι, Αμερικανοί αξιωματούχοι που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, εξήραν τις προσπάθειες των δύο χωρών έναντι της τρομοκρατίας, σημειώνοντας ωστόσο πως οι χώρες «δεν έχουν επαρκείς δυνάμεις για μία πιο επιθετική προσπάθεια»... Στο περιθώριο όλων αυτών, Αμερικανοί πεζοναύτες και Κενιάτες στρατιώτες συμμετείχαν, για δεύτερη μέρα χτες, στην κοινή στρατιωτική άσκηση «Επιχείρηση Χείλος Καλεμιού»... Η άσκηση γίνεται στις ανατολικές ακτές της Κένιας για έκτη φορά από το 1996.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ