Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΑ: «Παράδεισος» της ανασφάλιστης εργασίας

Σε «παράδεισο της ανασφάλιστης εργασίας» εξελίσσονται οι ΗΠΑ, κρατώντας τα πρωτεία των αντεργατικών πολιτικών και ρυθμίσεων σ' ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η έρευνα του Κέντρου Μελετών για τη Μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας (CSHSC) και το Γραφείο Census. Σύμφωνα μ' αυτά: Ενας στους επτά Αμερικανούς πολίτες είναι ανασφάλιστος, οι τρεις στους τέσσερις νέους 18-24 ετών δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη..!

Είναι σαφές ότι η κατάσταση αυτή αντανακλά τόσο την οικονομική κατάσταση των εργατικών νοικοκυριών, όσο και το χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται, σχεδόν εξ ολοκλήρου, στην «ανταποδοτικότητα». Αυτό σημαίνει ότι αν ο εργαζόμενος δεν έχει να πληρώσει την ασφαλιστική του εισφορά, χάνει τα ασφαλιστικά του δικαιώματα. Σ' αυτή την κατηγορία φαίνεται να ανήκουν οι πάνω από 1,4 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι, οι οποίοι προστέθηκαν στον κατάλογο των ανασφάλιστων κατά τη διάρκεια του 2001. Συγκεκριμένα, οι ανασφάλιστοι από 39,8 εκατομμύρια το 2000 έφθασαν στα 41,2 εκατομμύρια το 2001.

Οπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας του CSHSC, η μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγάλο αριθμό απολύσεων, αλλά και στη μεγάλη αύξηση των ασφαλίστρων. Σημειώνεται ότι μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, οι ασφαλιστικές εταιρίες, που είναι οι κύριοι φορείς του συστήματος, προχώρησαν σε αυξήσεις των ασφαλίστρων, κατά μέσο όρο 13%. «Η έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να αναχθεί σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη χώρα μας», δήλωσε ο Τσιπ Καν, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμερικανικών Νοσοκομείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ