Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μείωση «ευρωεπιτοκίων» σε μαύρο φόντο

Η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά από μια πολύμηνη συζήτηση, αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη τη μείωση του «ευρωεπιτοκίου» κατά 0,50%. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζεμπεργκ, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, απευθυνόμενος στις κυβερνήσεις των δώδεκα κρατών-μελών της «ζώνης του ευρώ», τόνισε: «Μη σκέφτεστε νέα μείωση, προχωρήστε σε μεταρρυθμίσεις». Αναψε, έτσι, το «πράσινο φως» για μια νέα επίθεση κατά των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ήταν αναμενόμενη. Εξάλλου, μόλις προχτές ο Βιμ Ντούιζεμπεργκ την προανήγγειλε δηλώνοντας: «Οι ενδείξεις έχουν πληθύνει για το ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν κάπως και οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως».

Το διευθυντήριο της ΕΚΤ ισχυρίζεται πως η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων οφείλεται στο ότι έπαψαν οι «πληθωριστικές πιέσεις». Πέραν του ότι ένας τέτοιος ισχυρισμός δε στηρίζεται σε κανένα στοιχείο, οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κατέληξε στην απόφαση μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων για την οικονομία στη «ζώνη του ευρώ».

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, η αύξηση του ΑΕΠ στη «ζώνη του ευρώ», το τρίτο τρίμηνο του 2002, ήταν 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν 0,8%. Το κλίμα έγινε ακόμη βαρύτερο μετά την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι υπάρχει κίνδυνος συρρίκνωσης της οικονομίας στη «ζώνη του ευρώ» με μείωση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2003. Η Επιτροπή εκτιμούσε πως το ΑΕΠ της «ζώνης του ευρώ» θα κυμανθεί από -0,2% έως +0,2% στο διάστημα Γενάρη-Μάρτη 2003.

Δεν ήταν ένα απλό σήμα κινδύνου, αλλά ένας γενικός συναγερμός. Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» την περασμένη Τρίτη έδινε το μέτρο των προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας γράφοντας: «Οι ΗΠΑ έχουν χρεοκοπημένες εταιρίες. Η Ασία έχει την εν υφέσει Ιαπωνία. Αλλά η Ευρώπη, προς το παρόν, έχει την ασθενέστερη περιφερειακή οικονομία του κόσμου».

Η πορεία της γερμανικής οικονομίας είναι βέβαια ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά. Στα άλλα στοιχεία, που αφορούν στη βιομηχανική παραγωγή, στις απολύσεις, στην ανεργία, στο έλλειμμα, προστέθηκαν αυτή τη βδομάδα και τα στοιχεία για την πορεία των εμπορικών επιχειρήσεων.

«Το 2002 είναι η χειρότερη χρονιά στα μεταπολεμικά χρονικά», δήλωσε ο Βάλτερ Ντέους, πρόεδρος της ομοσπονδίας μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου της Γερμανίας (BAG). Σύμφωνα με τον Ντέους, ο εμπορικός τζίρος έπεσε 2,5%-3% έναντι του 2001. Γύρω στις 10.000 επιχειρήσεις έβαλαν φέτος «λουκέτο» και χάθηκαν 50.000 θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BAG.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ