Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παθήματα - μαθήματα από την υπόθεση «Enron»

Μόλις την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημ. Ρέππας, ανακοίνωσε την πριμοδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης με τη θέσπιση φορολογικών απαλλαγών προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που θα καταβάλλουν τις εισφορές τους στα «επαγγελματικά ταμεία».

Τα «επαγγελματικά ταμεία» αποτελούν τον «τρίτο πυλώνα» της Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά τα πρότυπα του «αμερικανικού μοντέλου». Μόνον που εκεί τα «επαγγελματικά ταμεία» ονομάζονται «λογαριασμοί 401(k)»...

Κατά σύμπτωση, αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την οικονομική κατάρρευση της «Enron», οι εργαζόμενοι της οποίας πολλά έχουν να πουν για τα «επαγγελματικά ταμεία». Ετσι κι αλλιώς, η εμπειρία χιλιάδων Αμερικανών εργαζομένων, που είδαν εν μια νυκτί να χάνονται όχι μόνον οι δουλιές τους, αλλά και τα δικαιώματά τους στη σύνταξη, πρέπει να αξιοποιηθεί και από τους Ελληνες εργαζόμενους.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι, στις 2 του Δεκέμβρη, ανακοινώθηκε η πτώχευση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού «Enron». Ηταν το πιο βροντερό «κανόνι» στην παγκόσμια επιχειρηματική ιστορία.

Πάνω από 4.000 εργαζόμενοι της «Enron» εμπιστεύτηκαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο «λογαριασμό 401(k)» της εταιρίας. Τέτοιους «λογαριασμούς» έχουν όλες σχεδόν οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις. Σ' αυτούς συγκεντρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και της επιχείρησης. Στη συνέχεια, τα χρήματα «επενδύονται» συνήθως στη μετοχή της ίδιας της επιχείρησης. Ετσι, με την πτώχευση της «Enron» και την καταβαράθρωση της μετοχής της, οι εισφορές των εργαζομένων έγιναν «κουρελόχαρτα».

Η Τζέσι Πάτερσον, μια από τις εργαζόμενες στην «Enron», έχασε περίπου 66.000 δολάρια, ποσό το οποίο είχε επενδύσει στο «λογαριασμό 401(k)» της εταιρίας. «Θα χρειαστώ πολλά χρόνια για να φθάσω και πάλι στην κατάσταση στην οποία βρισκόμουν προτού απολυθώ», δηλώνει.

Μια άλλη εργαζόμενη, η Ντέμπορα Τζόνσον, έχασε 52.000 δολάρια και έμεινε για οκτώ μήνες άνεργη. «Νιώθω βαθύτατα απογοητευμένη. Δεν πρέπει να έχει κανείς καμιά εμπιστοσύνη στην επιχείρηση που εργάζεται, όσο μεγάλη κι αν είναι», προειδοποιεί.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι έχουν «επενδύσει» περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε τέτοιους λογαριασμούς. «Δυστυχώς οι ασφαλισμένοι έχουν ξεχάσει τα παθήματά μας. Θεωρούν απίθανο ότι μπορεί να συμβούν και σ' αυτούς. Νομίζουν ότι η εταιρία τους νοιάζεται γι' αυτούς. Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι πρέπει να μάθουν το συντομότερο ότι μόνον οι ίδιοι μπορούν να φροντίσουν για το μέλλον τους», δηλώνει η Ντέμπι Περότα, που έχασε 40.000 δολάρια στο «λογαριασμό 401(k)» της «Enron».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ