Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
Τηλεόραση
ΕΣΡ
Ελεγχος για την τήρηση της Οδηγίας και εισηγήσεις για τα «ροζ»

Η τήρηση της Οδηγίας του ΕΣΡ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, αλλά και δελτία ειδήσεων μεγάλων ιδιωτικών σταθμών, που επιδόθηκαν στη «ροζ» σκανδαλολογία είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Το ΕΣΡ έχει στείλει την Οδηγία, που, όπως έχει πει ο πρόεδρος του ΕΣΡ Β. Λαμπρίδης, «συμπυκνώνει» τις διατάξεις του νόμου, στους τηλεοπτικούς σταθμούς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή ισχύει όχι από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αλλά από τις 21 Φεβρουαρίου. Ο έλεγχος της τήρησης της οδηγίας θα γίνει κυρίως στην εφαρμογή των άρθρων 4 και 6 της Οδηγίας. Το άρθρο 4 ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται στην υποχρέωση που έχουν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί να μεριμνούν, ώστε «η προβολή κατά τη διάρκεια δελτίων ειδήσεων ή άλλων ενημερωτικών εκπομπών, συνεντεύξεων κλπ. σχετικά με τις θέσεις, τη δραστηριότητα και το έργο των πολιτικών κομμάτων ή συνδυασμών, να μην παραβιάζει την αρχή της αναλογικής ισότητας», ώστε να επιτευχθεί η «ουσιαστική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικών κομμάτων ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις και τις δραστηριότητες αυτών».

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η εν λόγω διάταξη, ακόμη και σε σχέση με την «αναλογική ισότητα», που έτσι και αλλιώς δεν εξασφαλίζει την ίση μεταχείριση των κομμάτων, παραβιάζεται κατάφωρα από όλους τους μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι έχουν επιδοθεί στην προβολή μόνο των δύο μεγάλων κομμάτων μέσα από δελτία ειδήσεων και όλες σχεδόν τις ενημερωτικές τους εκπομπές, με πλήρη αποκλεισμό των θέσεων και προγραμμάτων των λεγομένων μικρότερων κομμάτων. Το ΕΣΡ, επίσης, σε σχέση με την Οδηγία θα ελέγξει εάν ή όχι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας γνωστοποιούν και αποστέλλουν τα στοιχεία σχετικά με τις εμφανίσεις πολιτικών προσώπων ή υποψηφίων, που εμφανίζονται μέσα από τα δελτία ειδήσεων και από ενημερωτικές εκπομπές.

Οι «ροζ» τηλεοπτικές αποχρώσεις με τη διαπόμπευση προσώπων δεν απουσιάζουν από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του ΕΣΡ. Θα γίνει εισήγηση για τα δελτία ειδήσεων της 14ης του Φλεβάρη των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, STAR, ANTENNA και ALTER 5. Ηταν η μέρα που στα δελτία ειδήσεων κυριαρχούσαν τα ρεπορτάζ για «ακολασία μεταξύ αρρένων», για «αρσενική πορνεία και ναρκωτικά». Εισήγηση θα γίνει για τη «ροζ» «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, που μεταδόθηκε στις 17 Φλεβάρη.

Σήμερα, επίσης, έχουν κληθεί σε ακρόαση εκπρόσωποι του τηλεοπτικού σταθμού STAR, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την προβολή της ταινίας «Σόου Γκερλς», που θεωρήθηκε τολμηρού ερωτικού περιεχομένου και μεταδόθηκε στις 9 το βράδυ της 15ης Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ