Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό

Μετά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών στην τουρκική πρωτεύουσα, την περασμένη Τετάρτη, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξη του ευρωαμερικανικού παιχνιδιού, για τον καθορισμό ή όχι ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς είναι σαφές ότι αυτά τα δύο θέματα είναι στενά συνδεδεμένα στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων, ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης (Πέμπτη 12 Δεκέμβρη). Η Αθήνα, πρέπει να σημειωθεί, έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ των αμερικανικών θέσεων, που υποστηρίζουν την ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος, με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει την ένταξη της Κύπρου, έστω και χωρίς την επίλυση του προβλήματος, στην Ενωση.

Η Γερμανία και η Γαλλία, μετά από τις ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις, εμφάνισαν την Πέμπτη μια φόρμουλα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ορισμού ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ από τη Γερμανία, η γαλλογερμανική φόρμουλα προβλέπει δύο σταθμούς. Τα μέσα του 2004, ως όριο για την τελική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, και την 1η του Ιούλη του 2005, ως ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο μεταξύ, σε σίριαλ εξελίχθηκε η διαδικασία της επίδοσης της απάντησης του Ρ. Ντενκτάς στον Κ. Ανάν. Σύμφωνα με όσα είχαν συμφωνηθεί, οι δύο πλευρές θα έδιναν ταυτόχρονα, αργά προχτές το βράδυ - ο Γλ. Κληρίδης από τη Λευκωσία και ο Ρ. Ντενκτάς από τη Ν. Υόρκη - την απάντησή τους στον ΓΓ του ΟΗΕ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, αφού προηγουμένως έλαβε τη διαβεβαίωση ότι ο Ντενκτάς είναι κι αυτός έτοιμος, έστειλε το φάκελο με τις ελληνοκυπριακές θέσεις. Ομως, χάλασε το ...φαξ και η τουρκοκυπριακή απάντηση δε δόθηκε. Ετσι, η ελληνοκυπριακή πλευρά ...ζήτησε πίσω και έλαβε το δικό της φάκελο. Τελικά, δόθηκαν και οι δύο φάκελοι το απόγευμα της Πέμπτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ