Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Παραμένουν «Αμερικανοί»...

Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» βλάπτει τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε χτες ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο. Σημειώστε ότι χτες, την ίδια ώρα που ο ντε Μέλο έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, στο Αφγανιστάν έβρισκαν το θάνατο 4 ακόμα μικρά παιδιά. Ο θάνατός τους προήλθε από πλήγματα που δέχτηκαν σε πεδίο βολής που έχουν στήσει οι Αμερικάνοι, βόρεια της Καμπούλ...

***

Η διαπίστωση του ΟΗΕ, αν και διπλωματικά διατυπωμένη, αντανακλά την εικόνα του κόσμου μετά την αμερικανική «αντιτρομοκρατική σταυροφορία». Αλλά, εκείνο που έχει σημασία, είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε ...«κατά λάθος».

Οι ίδιοι οι Αμερικάνοι μάς είχαν προειδοποιήσει καταλλήλως: «Δεν πρέπει να αφήσουμε ρομαντικές ιδέες, όπως οι ατομικές ελευθερίες, να μας εμποδίσουν στον πόλεμό μας», έλεγε ο Τζον Ασκροφτ, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τον Οκτώβρη του 2001, λίγες μέρες μετά την επίθεση των Αμερικανών κατά του Αφγανιστάν.

Οσο για τον Μ. Φιτζγουότερ, τον εκπρόσωπο Τύπου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, το 1991, ήταν ακόμα πιο ωμός στις διατυπώσεις του: «Πιστεύω ότι ο πόλεμος αυτός θα απαιτήσει κατάργηση της ελευθερίας και των δικαιωμάτων», δήλωσε ένα μήνα μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

***

Στον ένα και πλέον χρόνο από την έναρξη της αμερικανικής σταυροφορίας, εκείνες οι προειδοποιήσεις των Αμερικανών ιθυνόντων έχουν πλέον μετατραπεί σε μαζικούς τάφους για χιλιάδες ανθρώπους στο Αφγανιστάν. Εχουν μετατραπεί σε «αλυσίδες» για τις δημοκρατικές ελευθερίες σε όλο τον κόσμο. Και έχουν, ήδη, αποτελέσει βασικό αποδεικτικό υλικό για την ενοχή όσων έσπευσαν και συνεχίζουν να δηλώνουν ότι «είμαστε όλοι Αμερικανοί»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ