Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΣΔΕΠ
Προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις το Μάρτη

Το πρόγραμμα δράσης της για το επόμενο τρίμηνο, έτσι όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Συνέδριό της, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ). Σύμφωνα με αυτό, οι πανεπιστημιακοί θα υποδεχτούν με διήμερες κινητοποιήσεις τη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, στις 2-3 Μάρτη, στα Ιωάννινα, προτείνοντας και στους υπόλοιπους φορείς όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας. Παράλληλα, εκείνο το διήμερο θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, θα μετάσχει στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσει στην πόλη ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Παν. Ιωαννίνων και θα εισηγηθεί τη διοργάνωση «αντισυνόδου» για θέματα Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης.

Η απόφαση αυτή πρέπει ωστόσο να ιδωθεί και κάτω από τη συνολική στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ, που όλο το προηγούμενο διάστημα περιόρισε το διεκδικητικό πλαίσιο στα μισθολογικά και με τη μορφή της κινητοποίησης δεν εξασφάλισε τη συμμαχία με τους φοιτητές. Αλλωστε, σε σχέση μ' αυτό η ΠΟΣΔΕΠ χτες ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή και φοιτητών, πράγμα που αποτελεί και μια έμμεση αναγνώριση ότι το προηγούμενο διάστημα έλειπε από τον προσανατολισμό της.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η ηγεσία της Ομοσπονδίας εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένη στο διάλογο με το υπουργείο Παιδείας για τα οικονομικά των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών, στο πλαίσιο της Επιτροπής που έχει συσταθεί, εκφράζοντας μόνο την ανησυχία της για τους αργούς ρυθμούς των εργασιών της. Ετσι η κριτική της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) για τη διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου και αντιπαράθεση με το σύνολο των αντιδραστικών αλλαγών που έρχονται το επόμενο διάστημα στην ανώτατη εκπαίδευση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, για να έχει ο οποιοσδήποτε αγώνας προοπτική.

Κατά τα άλλα στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου, σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε η ΠΟΣΔΕΠ, έγινε ξεκάθαρο ότι μειώθηκαν οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού προς τα ΑΕΙ κατά 5% και συζητήθηκαν γενικά θέματα σχετικά με τα ΕΠΕΑΕΚ και τους ειδικούς λογαριασμούς των ΑΕΙ. Σχετικά με το μισθολογικό φαίνεται να εκφράζεται συμφωνία για αύξηση των αποδοχών των μελών ΔΕΠ και των συμβασιούχων εκπαιδευτικών (που έχουν προσληφθεί με το ΠΔ 407) κατά 20%, δε συζητήθηκε όμως ο χαρακτήρας αυτής της αύξησης, αν θα συνδυαστεί δηλαδή με κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθού τους, πράγμα που είναι κομβικό για το χαρακτήρα και του ίδιου του πανεπιστημίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ