Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΩΡΑΪΤΟΥ ΡΗΝΑ
ΜΩΡΑΪΤΟΥ ΡΗΝΑ
φωτ.

Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια τον Αύγουστο του 2002, από τότε που «έφυγε» ο αξέχαστος και πολυαγαπημένος μας αδελφός, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, ΑΝΕΣΤΗΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ.

Γεννήθηκε στο χωριό Μελισσουργιό του Ν. Κιλκίς το 1928, από γονείς φτωχούς αγρότες, αλλά προοδευτικούς ανθρώπους. Στην κατοχή, μαθητής ακόμα του Γυμνασίου, εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και είχε πλούσια και σημαντική προσφορά στον αγώνα. Για την αγωνιστική του αυτή δράση γνωρίζει διώξεις και κατατρεγμούς από τις δοσίλογες μοναρχοφασιστικές παρακρατικές συμμορίες. Με την έναρξη του εμφυλίου εντάσσεται εθελοντικά στον ΔΣΕ. Στις φοβερές μάχες του Γράμμου και του Βίτσι, όπου διακρίθηκε για την παλικαριά του, τραυματίζεται σοβαρά στο μάτι. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, βρίσκεται πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, χωρίς να μπορέσει ν' αποχαιρετίσει γονείς και αδέλφια.

Παρ' όλες τις ταλαιπωρίες καταφέρνει να αποφοιτήσει από το τμήμα φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Διαπρέπει στο επάγγελμά του και διακρίνεται για την πρωτοποριακή του προσωπικότητα. Ατομο χαρισματικό, προικισμένο με καλλιέργεια πνεύματος και μόρφωση ιστορική-πολιτική και μαρξιστική.

Για 10 χρόνια η φωνή του ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, τον συνδέει με την πατρίδα, τους γονείς και τ' αδέλφια του, καθώς υπήρξε εκφωνητής της ελληνικής εκπομπής στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Μόσχας. Αγωνιστής με σεμνότητα, ήθος και αποφασιστικότητα, αγωνίστηκε με συνέπεια και υπηρέτησε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ τα ιδανικά του κόμματος.

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
Ο Ανέστης Στολτίδης πέθανε νέος, από το παλιό του τραύμα στις μάχες του Γράμμου την 6-8-1962 και αναπαύεται για πάντα στην Κριμαία, χωρίς να κατορθώσει να ξαναδεί τους γονείς και τ' αδέλφια του.

Για τους αγώνες του, τις λαμπρές ιδέες και τις υποθήκες που μας άφησε, τα αδέλφια του Χαρίλαος, Βασίλειος και Γεώργιος Στολτίδης, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης και 30 ευρώ στο περιοδικό «Εθνική Αντίσταση».

* * *

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και ιδρυτικού μέλους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αλιάρτου, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΑΧΩΡΛΗ, γεννημένου το 1917 στη Μυτιλήνη της Λέσβου, που πιάστηκε για την αντιστασιακή του δράση στην κατοχή όπου φυλακίστηκε και βασανίστηκε, όπως και αργότερα επί χούντας στη Γιούρα, η οικογένεια του Δήμου Ζωγράφου προσφέρει 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

***

Πάνε 6 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας η ΕΛΕΝΗ ΓΚΕΡΠΕΝΗ-ΚΟΥΒΑΡΑ, από τα Μάρμαρα Φθιώτιδας. Στη διάρκεια του εμφυλίου εντάχθηκε στον ΔΣΕ, όπου έμεινε μέχρι το 1949, όταν πιάστηκε αιχμάλωτη μετά από προδοσία. Γνώρισε πολλές ταλαιπωρίες με φυλακές και εξορίες. Μέχρι το τέλος της ζωής της έμεινε πιστή στο ΚΚΕ. Στη μνήμη της ο αδελφός της Νίκος Κουβαράς προσφέρει 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ ΤΑ Χαϊδαρίου του ΚΚΕ.

ΤΣΑΚΡΑΛΙΔΗΣ ΘΩΜΑΣ
ΤΣΑΚΡΑΛΙΔΗΣ ΘΩΜΑΣ
-Στη μνήμη της, επίσης, η ανιψιά της Βάσω Κουβαρά προσφέρει 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χαϊδαρίου, για την οικονομική εξόρμηση.

***

Στη μνήμη του αξέχαστου αδερφού και θείου μας, κομμουνιστή και αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης, ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΝΕΤΖΑΚΗ, από τις πάνω Αρχάνες Ηρακλείου, προσφέρουμε στη ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ τα παρακάτω ποσά: Γενετζάκης Σταύρος του Αποστόλη 25 ευρώ, Γενετζάκης Απόστολος του Γεωργίου 50 ευρώ και Γενετζάκης Σταύρος του Μιχαήλ 30 ευρώ.

***

3 φωτ.

Στη μνήμη των αγαπημένων μας ΝΙΚΟΥ και ΡΗΝΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗ καθώς και ΘΩΜΑ ΤΣΑΚΡΑΝΙΔΗ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», 30 ευρώ.

***

φωτ

Στη μνήμη του πατέρα της ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΣΤΙΔΑΚΗ, η κόρη του Ευτυχία, προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω «Ριζοσπάστη», 20 ευρώ.


ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ.
ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΙΔΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΙΔΑΚΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ