Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Το βουλευτικό αξίωμα προνόμιο των λίγων

Στο άρμα των μεγάλων συμφερόντων και της κυρίαρχης τάξης δένονται ακόμη περισσότερο οι βουλευτές, σύμφωνα με το απαράδεκτο νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο των καθηκόντων του βουλευτή με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κ. Σκανδαλίδης. Ετσι, από 1/1/2003, οι βουλευτές θα πρέπει να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στα βουλευτικά έδρανα, ή αν θα παραιτηθούν προκειμένου να συνεχίσουν την εργασία τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, που είναι κατ' επιταγή της σχετικής συνταγματικής διάταξης, η μόνη δραστηριότητα με την οποία οι βουλευτές θα μπορούν να λαμβάνουν κάποια αμοιβή, πέραν της βουλευτικής αποζημίωσης, είναι αυτή του συγγραφικού έργου, όπου θα παίρνουν τα αντίστοιχα πνευματικά δικαιώματα. Ομως, επειδή οι βουλευτές των αστικών κομμάτων προχωρούν σε προσωπικές προεκλογικές εκστρατείες θα δένονται ακόμη περισσότερο με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και αυτό γιατί μόνον έτσι θα βρουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την εκπλήρωση της προεκλογικής τους καμπάνιας. Αντικειμενικά, δε, αποκλείεται η ανάδειξη βουλευτών από τα λαϊκά στρώματα.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο απαράδεκτο και επισημαίνει ότι πρόκειται περί «γενικευμένης απαγόρευσης της επαγγελματικής δραστηριότητας, στο όνομα, δήθεν, ότι οι βουλευτές θα δείχνουν μεγαλύτερη επιμέλεια στα καθήκοντά τους». Και τονίζει: «Με το γενικευμένο ασυμβίβαστο, που προωθεί το νομοσχέδιο, μετατρέπεται το βουλευτικό αξίωμα σε προνόμιο των λίγων, των εχόντων μεγάλη οικονομική επιφάνεια ή ισχυρούς χρηματοδότες, με αποτέλεσμα την παραπέρα ηθικοπολιτική χειροτέρευση του πολιτικού μας συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ