Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημερολόγια για το 2003

Ποικίλης και ενδιαφέρουσας -ιστορικής, λογοτεχνικής, εικαστικής, λαογραφικής, κοινωνικής- ύλης ημερολόγια του 2003 κυκλοφόρησαν από εκδοτικούς οίκους και φορείς. Ημερολόγια καλαίσθητα και με το περιεχόμενό τους ικανά να δίνουν νόημα στην καθημερινότητά μας. Σημειώνουμε ως κατάλληλα για δική μας χρήση ή για δώρο τα παρακάτω ημερολόγια:

  • Το Παράρτημα Περιστερίου του Πανελληνίου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κυκλοφόρησε «Ημερολόγιο ιστορικής μνήμης και τιμής για το Περιστέρι του αγώνα και της Αντίστασης». Το ημερολόγιο (τοίχου) εικονογραφείται με φωτογραφικά και εικαστικά ντοκουμέντα των αγώνων του λαού μας.
  • Η «Μίλητος» κυκλοφόρησε το πανέμορφο συλλεκτικό ημερολόγιο με τίτλο «Ιωάννου Σκυλίτζη Σύνοψις Ιστοριών». Ο Ιωάννης Σκυλίτζης ήταν από τους σημαντικότερους βυζαντινούς χρονογράφους και έζησε στα τέλη του 10ου αιώνα, στην Κωνσταντινούπολη. Το έργο του «Σύνοψις Ιστοριών» καταγράφει γεγονότα και συμβάντα κατά την περίοδο βασιλείας του Μιχαήλ Ραγγαβέ (811) και μέχρι τη βασιλεία του Κωνσταντίνου Μονομάχου (1055). Διατέλεσε κουροπαλάτης και δρουγγάριος της βίγλας. Πρόσωπα του έργου του είναι οι βασιλείς, οι συγγενείς τους, αξιωματούχοι, κληρικοί αλλά και λαϊκοί. Μια από τις περγαμηνές (234 φύλλα) με το έργο του Σκυλίτζη, καταστόλιστη με εικόνες, βρέθηκε στο μοναστήρι του Σωτήρος του Φάρου της Μεσσήνης, στη Σικελία. Αυτής της περγαμηνής ανάτυπο είναι το ημερολόγιο, με κείμενα του Αγαμέμνονα Τσελίκα, μετάφραση του Γιώργου Φερετόπουλου και επιμέλεια και σύνταξη εορτολογίου από την Αννα Οικονομίδη - Τσαγκόγιωργα.
  • Οι εκδόσεις «Αδάμ» - «Πέργαμος» κυκλοφόρησαν το εξαίρετο αισθητικά, συλλεκτικό ημερολόγιο «Η εικαστική γενιά του '30». Γενιά που ανέδειξε μεγάλους εικαστικούς δημιουργούς, όπως οι τριάντα περιλαμβανόμενοι στο λεύκωμα, μεταξύ των οποίων οι: Διαμαντόπουλος, Εγγονόπουλος, Θεόφιλος, Κόντογλου, Μαυροϊδής, Μόραλης, Σικελιώτης, Στέρης, Τσαρούχης, Χατζηκυριάκος - Γκίκας. Τα κείμενα υπογράφει η δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης Πέγκυ Κουνενάκη.

  • Εξαιρετικά καλαίσθητο και συλλεκτικό είναι, το αφιερωμένο στον Ελληνισμό της Μ. Ασίας, ημερολόγιο του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας, με τίτλο «Μικρασιατικά Κειμήλια». Το ημερολόγιο περιέχει 54 από τα 200 και πλέον κειμήλια της συλλογής, γνωστής ως «Κειμήλια των προσφύγων», μεταξύ των οποίων και η αριστουργηματική ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας (13ος αι.) με την επωνυμία «Επίσκεψις», από την Τρίγλεια της Βιθυνίας. Το ημερολόγιο συνοδεύεται και με «τυχερό» - ασημένιο αντίγραφο τμήματος μιας σφυρήλατης χρυσής πόρπης (7ος αι.).
  • Οι εκδόσεις Στρατή Φιλιππότη συνεχίζουν τη σημαντικότατη παράδοσή τους με ημερολόγια. Το 14ο «Αθηναϊκό Ημερολόγιο» των Γ. Κ. Καιροφύλλα - Στ. Γ. Φιλιππότη, πλούσια εικονογραφημένο, συνδυάζει πολύπλευρα χρήσιμες πληροφορίες, αναδρομή σε μεγάλα γεγονότα του 2002 και ποικίλα θέματα ιστορίας, λογοτεχνίας, πολιτισμού, λαογραφίας, επωνύμων προσώπων στο παρελθόν και το παρόν. Ο ίδιος ο Στρατής Φιλιππότης είναι ο δημιουργός του 5χρονου «Ημερολογίου του Αρχιπελάγους». Ενα ημερολόγιο - βιβλίο με χρήσιμες πληροφορίες αλλά και πλούτο ιστορικών, λογοτεχνικών πολιτιστικών, λαογραφικών θεμάτων.
  • Ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με καλλιτέχνες και στίχους από όλο τον κόσμο είναι το «Μουσικό Ημερολόγιο 2003» των εκδόσεων «Εμπειρία». Στις σελίδες του περιέχονται τα γενέθλια μουσικών, τραγουδιστών, ποιητών, στιχουργών και ηθοποιών που ασχολήθηκαν με το τραγούδι. Επίσης οι σημαντικές απώλειες της παγκόσμιας μουσικής - θανάτου προσωπικοτήτων, βιοεργογραφικές πληροφορίες για συνθέτες κλασικής μουσικής, θρυλικών ονομάτων ξένων μουσικών και ποιητών, νεότερων ονομάτων της παγκόσμιας μουσικής κλπ.
  • Αφιερωμένο, όπως πάντα, σε έναν σύγχρονο Ελληνα εικαστικό δημιουργό είναι το επιτραπέζιο ημερολόγιο της εταιρίας «Ηρακλής». Ολες οι σελίδες του, εκτός από χώρο για σημειώσεις, εικονογραφούνται με τοπία και νεκρές φύσεις του ζωγράφου Μιχάλη Μακρουλάκη.
  • Ο Σύλλογος Συμπαράστασης Κρατουμένων «Ο Ονήσιμος» (Ασκληπιού 60Α και Στεργίου Πατριάρχου 8, 11471, Αθήνα, τηλ. 210-3622.017), ο οποίος εκδίδει και το περιοδικάκι «Φίλοι Φυλακισμένων», για την ενίσχυση των σκοπών του κυκλοφόρησε ένα μικρό χρηστικό ημερολόγιο.
  • Οι εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφόρησαν ένα καλαίσθητο, πρακτικό για καθημερινές σημειώσεις, ημερολόγιο, αφιερωμένο στον κορυφαίο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, του οποίου έργα σε μικρογραφίες κοσμούν τις σελίδες του ημερολογίου.
  • Η «Ιωλκός» συνεχίζει την παράδοση του καλού «Ποιητικού Ημερολογίου». Το ημερολόγιο, με επιμέλεια του Γιάννη Κορίδη και τέσσερα σχέδια του ζωγράφου Αλκη Γκίνη, περιλαμβάνει σε κάθε σελίδα, εκτός από χρήσιμες πληροφορίες, και ένα ελληνικό ποίημα. Ποιήματα, όλων των εποχών, από την αρχαιότητα, μέχρι σήμερα, και όλων των τάσεων.
  • Ο «Κέδρος» κυκλοφόρησε ένα γουστόζικο θεματολογικά και εικονογραφικά ημερολόγιο, με τίτλο «Το σοκολατένιο ημερολόγιο της Λουλούς», με σοκολατένιες συνταγές της Εύης Μαυροματίδου και χαρούμενες εικόνες της Πωλίνας Παπανικολάου.
  • Το 6ο «Αντιρατσιστικό Ημερολόγιο» κυκλοφόρησε το «Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών» (Βαλτετσίου 35, τηλ. 210.3813.928). Το ημερολόγιο εικονογραφείται με έργα από την εξαιρετική εικαστική δουλιά του Κυριάκου Κατζουράκη, με τίτλο «Ιερά Οδός», η οποία αποτελούσε μέρος της θεατρικής - εικαστικής, φωτογραφικής, κινηματογραφικής σύνθεσής του «Ο δρόμος προς τη Δύση», που παρουσιάστηκε πέρσι στο Γκάζι.
  • Οι εκδόσεις «Ηλιοτρόπιο» κυκλοφόρησαν το ημερολόγιο «... με μια δραχμή στην τσέπη», το οποίο εκτός από ημερολογιακές πληροφορίες περιλαμβάνει ιστορικά, πολιτιστικά και άλλα στοιχεία για τη δραχμή και την απώλειά της χάριν του ευρώ.
  • «Η Ελλάδα εκπαιδεύεται» τιτλοφορείται το ημερολόγιο των εκδόσεων «Μεταίχμιο», το οποίο εικονογραφείται με άκρως εύγλωττες, σπάνιες φωτογραφίες από τα μαθητικά χρόνια των Ελληνόπουλων κατά τον 20ό αιώνα, σε σχολεία (σε πόλεις και χωριά) αλλά και σε βουνά στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης. Φωτογραφίες -τεκμήρια των ταξικών διαφορών της ελληνικής εκπαίδευσης.
  • Οι εκδόσεις Πατάκη, κυκλοφόρησαν δύο ημερολόγια. Το ποιοτικού λογοτεχνικού περιεχομένου ημερολόγιο τσέπης «Συναντήσεις - Γραφές και Αναγνώσεις», το οποίο περιλαμβάνει αποσπάσματα έργων μεγάλων λογοτεχνών μας (λ.χ Καβάφης, Ελύτης, Ροΐδης, Καρυωτάκης, Βάρναλης, Χατζής, Καββαδίας). Το δεύτερο ημερολόγιο του 2003, είναι απολύτως και εξαιρετικά χρηστικό για κάθε, καθημερινώς, πολυάσχολο.
  • Οι εκδόσεις Σαββάλα κυκλοφόρησαν το 4ο ημερολόγιο των Ολυμπιακών Αγώνων, του Δημήτρη Βόρρη. Τίτλος του «Αρχαιούλης 2003, 649η Ολυμπιάδα» και προορισμός του τα παιδιά που θέλουν να μάθουν διασκεδάζοντας την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Οι εκδόσεις «Αίολος» κυκλοφόρησαν το ημερολόγιο «Οι δύο πύργοι», εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο του Τζ. Ρ. Ρ Τόλκιν και εικονογραφημένο από τον Τεντ Νάσμιθ, με βάση τις ιστορίες του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ