Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τρομοκρατία, κατεδαφίσεις σπιτιών και δολοφονίες

Ο εννιάχρονος Παλαιστίνιος δολοφονήθηκε, ενώ έπαιζε στην αυλή του σπιτιού του...

Associated Press

Ο εννιάχρονος Παλαιστίνιος δολοφονήθηκε, ενώ έπαιζε στην αυλή του σπιτιού του...
ΡΑΜΑΛΑ -ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το χάραμα βρήκε χτες τους κατοίκους της πόλης Ντούρα (νοτιοδυτικά της Δυτικής Οχθης) με την επιβολή μιας ακόμη απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ο λόγος; Μία ακόμη επιχείρηση ισοπέδωσης δύο παλαιστινιακών κατοικιών. Οι ισραηλινές δυνάμεις γκρέμισαν τα σπίτια για να «τιμωρήσουν» τις οικογένειες των 20χρονων Αχμέντ Φακίχ και του Μοχάμαντ Σαχίν που είχαν (όπως ισχυρίζεται το Τελ Αβίβ) στις 3 Δεκέμβρη εξαπολύσει επίθεση κατά Εβραίων εποίκων για λογαριασμό της Χαμάς.

Το περασμένο 24ωρο σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη πέρασε με το θάνατο τριών Παλαιστίνιων απ' τις ισραηλινές δυνάμεις. Σε οδομαχίες που ξέσπασαν χτες στη Δυτική Οχθη Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 20χρονο την ώρα που προσπαθούσε να ανάψει την αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ συνομηλίκου του. Οικτρό τέλος βρήκε, ώρες μετά, και ένας 37χρονος Παλαιστίνιος δάσκαλος, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε τράκαρε σταθμευμένο ισραηλινό στρατιωτικό τζιπ. Ο οδηγός βγήκε με τα χέρια σηκωμένα αλλά οι Ισραηλινοί τον πυροβόλησαν θανάσιμα θεωρώντας τον οπλισμένο. Αργότερα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν πως ο 37χρονος ήταν άοπλος και πως βρήκε το θάνατο, ενώ διένειμε οπωροκηπευτικά (εργασία που έκανε για να συμπληρώσει το πενιχρό εισόδημα του εκπαιδευτικού)...

Τέλος, πληγώθηκε θανάσιμα ένας Παλαιστίνιος ένοπλος, με ισραηλινή στρατιωτική περιβολή, όταν επιχείρησε να σπάσει ισραηλινό κλοιό ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ ανακοίνωσε πως θα συνεδριάσει στις 9 Ιανουαρίου, για να συζητήσει το σχέδιο Συντάγματος του Παλαιστινιακού Κράτους. Οπως δήλωσε χτες ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Σαέμπ Ερεκάτ, η απόφαση συνόδου του Συμβουλίου ελήφθη απ'τον Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ. «Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ δε θα προσπαθήσει να αποτύχει η σύνοδος αυτή», πρόσθεσε ο Ερεκάτ, σημειώνοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα ζητήσει τη βοήθεια αξιωματούχων του λεγόμενου «κουαρτέτου» (ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία, ΕΕ) για «να εγγυηθούν την παρουσία όλων των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου είτε αυτά βρίσκονται εντός είτε εκτός των παλαιστινιακών εδαφών».

Απερρίφθη η έφεση των εφέδρων

Στο Τελ Αβίβ, το κίνημα των ισραηλινών εφέδρων που αρνούνται την επιστράτευση εξακολουθεί να μεγαλώνει. Εχασε, ωστόσο, χτες μια μάχη. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την έφεση οκτώ εφέδρων που είχαν αρνηθεί να υπηρετήσουν στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας με το σκεπτικό πως έχουν δικαίωμα να αρνηθούν τις υπηρεσίες τους, όταν καλούνται να υπηρετήσουν σε παρανόμως κατεχόμενα εδάφη. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέφυγε να αποφανθεί επί της νομιμότητας θητείας σε κατεχόμενα εδάφη και απέρριψε την έφεση, λέγοντας πως «για λόγους συνοχής του έθνους οι έφεδροι δεν μπορούν να επιλέγουν τις αποστολές τους».

Τέλος, η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «B'tselem» κατήγγειλε ισραηλινές δυνάμεις για βασανισμό πέντε Παλαιστινίων στις 3 Δεκέμβρη στη Χεβρώνα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι στρατιώτες ανάγκασαν τους δύο απ' τους πέντε σε κατάποση σαμπουάν, κούρεψαν τους άλλους τρεις και ακολούθως τους χρησιμοποίησαν σαν ανθρώπινες ασπίδες, για να γλιτώσουν απ' το λιθοβολισμό αγανακτισμένων Παλαιστινίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ