Κυριακή 12 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εφιάλτης η ανεργία για τη Γερμανία

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων τεσσεράμισι ετών ανήλθε η ανεργία το Δεκέμβρη στη Γερμανία, καθώς διαμορφώθηκε στο 10,1%. Αντιστοίχως, ο δείκτης ήταν στο 10% το Νοέμβρη και στο 9,5% το Δεκέμβρη του 2001. O αριθμός των ανέργων, προσαρμοσμένος σύμφωνα με παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες και οι εποχικές προσλήψεις, αυξήθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 κατά 28.000 άτομα και έφθασε τα 4,197 εκατομμύρια. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα της ανεργίας στη Γερμανία από τον Ιούλη του 1998.

Αναφορικά δε, με τον αριθμό των ανέργων, ο οποίος δεν προσαρμόζεται σε εποχικούς παράγοντες, αυτός αναμένεται κατά τους οικονομολόγους να φθάσει τα 4,5 εκατομμύρια άτομα τους προσεχείς μήνες - το μήνα Δεκέμβρη αυξήθηκε κατά 200.000 άτομα και είχε φθάσει τα 4,225 εκατομμύρια.

Τα νέα δεδομένα συμπίπτουν με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με θέμα την επίτευξη συμφωνίας για τη νέα συλλογική σύμβαση για τους εργαζομένους στο δημόσιο. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει απεργία.

Είναι ενδεικτικό του τι μέλλει γενέσθαι το ότι ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, Φλόριαν Γκέρστερ, αναμένει άνοδο της ανεργίας για το πρώτο εξάμηνο του 2003 και δεν προσβλέπει σε βελτίωση της αγοράς εργασίας πριν από το δεύτερο εξάμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ