Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ
Πλήρης υποταγή στις ανάγκες της αγοράς

Στην πεπατημένη των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων κινείται το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Από τις δυναμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2001
Από τις δυναμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2001
Στα μονοπάτια των πολιτικών που έχουν ήδη χαραχτεί για τους λαούς της Ευρώπης στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων πρόκειται να κινηθεί η πολιτική της Ελληνικής Προεδρίας και στον τομέα της Παιδείας. Το πνεύμα της Συνόδου της ΕΕ στη Λισαβόνα, που στοχεύει να γίνει η Ευρώπη «η ανταγωνιστικότερη οικονομία της γνώσης μέχρι το 2010», διαπερνά κάθε εξαγγελία και καθέναν από τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ πίσω από τη συνεχή επίκληση της «ποιότητας στην εκπαίδευση» κρύβεται ο έλεγχος του κατά πόσο η εκπαίδευση ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς.

Σε συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας χτες περιέγραψε τέσσερις κεντρικούς στόχους της Ελληνικής Προεδρίας για την Παιδεία. Ο πρώτος αφορά την «ανάδειξη του ρόλου των εκπαιδευτικών και των σχολείων ως βασικών παραγόντων για την προώθηση των νέων τεχνολογιών», κάτι που είναι φανερό ότι δεν ξεκινά από παιδαγωγική αφετηρία, αλλά οικονομική και σχετίζεται με την απόφαση της Λισαβόνας. Ως στόχοι περιγράφονται επίσης «η διαμόρφωση μηχανισμών ελέγχου ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου» και «η συνεχιζόμενη εκπαίδευση - επιμόρφωση και επαγγελματική ανέλιξη των εκπαιδευτικών» πίσω από τους οποίους κρύβεται ο πραγματικός στόχος της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης για διαμόρφωση ενός εργατικού δυναμικού προσαρμοσμένου στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η επιδίωξη να καθοριστούν το διάστημα της ελληνικής Προεδρίας «ορόσημα», δηλαδή κοινά αποδεκτοί δείκτες για την «ποιότητα» της εκπαίδευσης. Ο τέταρτος στόχος του υπουργείου είναι «η δημιουργία ενός ενιαίου εκπαιδευτικού χώρου των κρατών - μελών» στον οποίο εντάσσεται και η πολιτική που χάραξε η Διακήρυξη της Μπολόνια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τα πτυχία και υποτάσσει την εκπαίδευση και την έρευνα στις ανάγκες της αγοράς.

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, το πρώτο συμβούλιο υπουργών Παιδείας πραγματοποιείται στις 6 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες, με ημερήσια διάταξη που περιλαμβάνει ανακοίνωση για «ανταποδοτική επένδυση στην εκπαίδευση σε σχέση με την ποιότητα στην εκπαίδευση» και για την υιοθέτηση οροσήμων, στο πλαίσιο της Λισαβόνας. Ακολουθεί το δεύτερο συμβούλιο υπουργών Παιδείας στις 5 και 6 Μάη στις Βρυξέλλες με θέματα την παρακολούθηση της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισαβόνας στον τομέα της εκπαίδευσης, πρόγραμμα e-learning για τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, διαμόρφωση νομικής βάσης για οικονομική υποστήριξη στην εκπαίδευση και η ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών συνεργασιών στην ανώτατη εκπαίδευση με στόχο την προσέλκυση στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια φοιτητών από τρίτες χώρες.

Στις 1 και 2 Μάρτη πραγματοποιείται στην Αθήνα η άτυπη συνάντηση υπουργών Παιδείας με θέματα «πλαίσιο άσκησης εκπαιδευτικών πολιτικών μετά τη Λισαβόνα» και «ψηφιακός Διαφωτισμός». Τέλος στις 27 και 28 Ιούνη πραγματοποιείται στη Λευκωσία διάσκεψη υπουργών Παιδείας των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων ευρωπαϊκών χωρών με θέματα την εκπαίδευση εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με την Ποιότητα της Εκπαίδευσης.

Παράλληλα με τα παραπάνω συμβούλια στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας πραγματοποιούνται μια σειρά υποστηρικτικές δραστηριότητες. Οι κυριότερες από αυτές είναι στις 18 Φλεβάρη και στις 20 Ιούνη συναντήσεις της ομάδας προώθησης της διαδικασίας της Μπολόνια η οποία έχει την ευθύνη της προετοιμασίας της συνόδου υπουργών για την Ανώτατη Εκπαίδευση που πραγματοποιείται στο Βερολίνο στις 18 και 19 Σεπτέμβρη. Επίσης στην Αθήνα στις 19 και 20 Φλεβάρη σεμινάριο με θέμα τη «Διερεύνηση των Κοινωνικών Διαστάσεων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ