Κυριακή 5 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΓΥΝΑΙΚΑ
Σύντομα και ενδιαφέροντα
  • Την αγανάκτησή τους εκφράζουν γυναικείες ομάδες, οργανώσεις και προσωπικότητες για την τηλεκάρτα του ΟΤΕ, που διαφημίζει το Σύλλογο Προστασίας του Αγέννητου Παιδιού και προβάλλει τα σλόγκαν του, που ενοχοποιούν τις γυναίκες για το «έγκλημα» της έκτρωσης. Δεν είναι το πρώτο κρούσμα: Στις 17 Γενάρη του 1999, ο «Ρ» είχε επισημάνει, μέσα από αυτή τη σελίδα, την ανάρτηση παρόμοιας αφίσας στο ταχυδρομείο της περιοχής Ανω Ιλισίων, ύστερα από σχετική καταγγελία. Μην ξεχνάμε ότι η διακοπή της κύησης είναι σήμερα νόμιμη στην Ελλάδα και αυτό έχει γίνει ύστερα από πολύχρονους αγώνες του γυναικείου κινήματος. Αν το κράτος θέλει περισσότερα παιδιά, ας φροντίσει έμπρακτα τη μητρότητα...
  • Με εξαιρετικά πλούσια και επίκαιρη ύλη, κυκλοφόρησε το τελευταίο περιοδικό της ΟΓΕ, αφιερωμένο στην 8η του Μάρτη. Μερικά από τα περιεχόμενά του: Δημογραφικό και μητρότητα, οι γυναικείοι αγώνες στο διάβα των αιώνων - με ιδιαίτερη έμφαση στο ελληνικό γυναικείο κίνημα - οι κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος μέσα στον αιώνα που φεύγει - άρθρο της Κατίνας Καραμάνου που συνδέεται με το σημερινό πισωγύρισμα - μητρότητα και νομική προστασία, μητρότητα και πόλεμος από τη Χρυσούλα Στουρνάρα, το «λουλούδι της ερήμου» της Γουόρις Ντίρι - παρουσίαση της Μαρί Πρίφτη (Η ζωή μιας Σομαλής που σε ηλικία πέντε χρόνων υπέστη ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων, έθιμο που έχουν υποστεί 130 εκατομμύρια γυναίκες. Σήμερα είναι ειδική πρέσβειρα του ΟΗΕ για το Ταμείο Πληθυσμού με ειδική αποστολή την κατάργηση του σεξουαλικού ακρωτηριασμού).
  • Ακόμα: Τα τραγούδια του προσφυγικού ελληνισμού της Σοφίας Αδαμίδου, το ποιητικό έργο του Ν. Καββαδία από την Καλλιόπη Φωτιάδη κ.ά.
  • Διόρθωση: Ο δαίμονας της φωτοσύνθεσης έκανε πάλι το θαύμα του: Την Κυριακή, 20 Φλεβάρη, κάτω από τον τίτλο «Τι είχαμε... τι χάσαμε...», αναδημοσιεύσαμε αποσπάσματα από την ομιλία της γραμματέα της ΟΓΕ Ντέπυς Τσακίρογλου, της οποίας, όμως, το όνομα - φευ - εξαφανίστηκε!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ