Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιστασιακή εκδήλωση τιμής στο Τορόντο

Οπως κάθε χρόνο, η οργάνωση Εθνικής Αντίστασης ετίμησε στο Τορόντο του Καναδά, την Κυριακή 8 του Δεκέμβρη, στην αίθουσα της Δημοκρατικής Οργάνωσης, την επέτειο της ίδρυσης του θρυλικού ΕΑΜ, που η ιστορία θα γράψει με λαμπρές σελίδες για τα ιδανικά, τους σκοπούς, τους αγώνες του ελληνικού λαού κατά των κατακτητών, που μέχρι σήμερα είναι τόσο επίκαιρα. Επίσης, ετίμησε την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου με τμήματα των ανταρτών του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Καπετάνιο Αρη Βελουχιώτη, τον ήρωα της ένοπλης ΕΑΜικής αντίστασης που η ιστορία θα γράψει με ανεξίτηλα γράμματα το όνομά του.

Εμείς οι εναπομείναντες γκριζομάλληδες συναγωνιστές/στριες και νεότεροι που μας ακολουθούν με έξαρση, τιμούμε τους αγώνες του ελληνικού λαού που οι πόθοι του έμειναν ανεκπλήρωτοι για ανεξαρτησία, λευτεριά, κοινωνική δικαιοσύνη, να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του. Τώρα, καινούρια δεσμά χαλκεύονται και νέοι αφεντάδες κυβερνούν τον τόπο μας. Εξαθλίωση, εκμετάλλευση στο λαό, στους εργαζόμενους προωθείται και με την παγκοσμιοποίηση.

Υπεύθυνη της εκδήλωσης ήταν η συναγωνίστρια Βίκυ Πόρις, η οποία αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους κάλεσε σε ενός λεπτού σιγή, μετά το «Επέσατε θύματα αδέρφια εσείς», στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Κατόπιν, ο λόγος στον πρώην γραμματέα της οργάνωσης Σταύρο Πηλιώτη που ανέπτυξε το ιστορικό της ίδρυσης του ΕΑΜ κύριος αιμοδότης του οποίου ήταν το ΚΚΕ.

Ο νέος πρόεδρος Αντώνης Τσόπελας αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου και στη μεγάλη αξία αυτής της πράξης που έκοψε τη συγκοινωνία για τον κατακτητή προς νότο, τη Β. Αφρική. Αναφέρθηκε στην αναγνώριση του Αρη Βελουχιώτη σε στρατιωτική φυσιογνωμία, γιατί στους μαχητές του ΕΛΑΣ έπεσε όλο το βάρος της επιχείρησης. Ενώ, είπε, η ανατίναξη έδωσε ένα «περήφανο χαιρετισμό» σε όλους τους σκλαβωμένους, τότε, λαούς της Ευρώπης και μήνυμα να ξεσηκωθούν όλοι.

Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό» και τον Εθνικό ύμνο. Ακολούθησε φαγοπότι (το φαΐ μαγείρεψε ο συναγωνιστής Λευτέρης), ενώ το γλέντι με αντάρτικα τραγούδια και χορό κράτησε μέχρι αργά.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ

Πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ