Σάββατο 18 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«8 mile»

Το «8 mile» είναι το γεωγραφικό όριο της πόλης του Ντιτρόιτ, είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους πλούσιους και σ' αυτούς που ζουν στο περιθώριο και στην εξαθλίωση.

Στη δύσκολη πλευρά της πόλης ζει ο Τζίμι Σμιθ. Εργάζεται ως πρεσαδόρος στο εργοστάσιο για να εξασφαλίσει απλώς την επιβίωσή του, βιώνοντας παράλληλα στο σπίτι του το δράμα της διαλυμένης του οικογένειας. Ο έρωτας και το μίσος χαρακτηρίζουν τη σχέση με την πανέμορφη μητέρα του ενώ η αδυναμία του είναι η πεντάχρονη αδελφή του.

Ο Τζίμι Σμιθ είναι παγιδευμένος στα αδιέξοδα της ζωής, έχει όμως όνειρα και θέλει να τα κερδίσει. Ο μόνος τρόπος γι' αυτόν είναι η μουσική και πιο συγκεκριμένα ο δυνατός ρυθμός της ραπ.

Το «8 mile» του Κέρτις Χάνσον καταπιάνεται με το θέμα της επιβίωσης και του ρατσισμού με έναν συνδυασμό σκληρών χρωμάτων αλλά με ρομαντική διάθεση ξετυλίγει την ιστορία ενός λευκού που θέλει να τραγουδήσει ραπ στα γκέτο των μαύρων. Παράλληλα παρουσιάζει μια σκοτεινή πλευρά της αμερικανικής κουλτούρας που στηρίζεται στη βία και στη φτώχεια.

Είναι δύσκολο να πει τα πράγματα με το όνομά τους, να κριτικάρει και ίσως να δώσει λύσεις για τη φτώχεια στην πατρίδα του. Ετσι χρησιμοποιεί την κάμερα για να καταγράψει και να παραθέσει εικόνες μέσα από μια ιστορία ενός νέου που ψάχνει να βρει τη ζωή του. Το κάνει πολύ καλά χωρίς να προσβάλλει τη νοημοσύνη μας ενώ πατάει σε μια ρεαλιστική βάση χωρίς υπερυψωμένες αμερικανικές σημαίες για την τόνωση της χαμένης αυτοπεποίθησης.

Κοινωνική περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Κέρτις Χάνσον. Με τους: Εμινέμ, Κιμ Μπάσιντζερ, Μπρίτανι Μέρφι, Μέκι Φάιφερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ