Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
«Δυαδική προεδρία» προτείνουν Σιράκ και Σρέντερ

Στη συμβιβαστική πρόταση για «δυαδική προεδρία» στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληξαν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ. Η γαλλογερμανική πρόταση αναμένεται να γίνει βάση της συζήτησης για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, η οποία τώρα διεξάγεται στη Γενική Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης και στη συνέχεια θα διεξαχθεί στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη γαλλογερμανική πρόταση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εκλέγεται από τους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ, με πενταετή θητεία, ή θητεία 2,5 χρόνων και τη δυνατότητα για ανανέωση για άλλα 2,5 χρόνια.

Η πρόταση συνάντησε την αντίθεση της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος της οποίας εντόπισε την ασάφεια σχετικά με τα καθήκοντα των δύο προέδρων και τις πιθανές εμπλοκές από ενδεχόμενες αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Με θετικά σχόλια αντιμετώπισαν την πρόταση οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Δανίας.

Σημειώνεται ότι με την εφαρμογή της γαλλογερμανικής πρότασης καταργείται η εκ περιτροπής προεδρία και αποκλείονται από την προεδρία οι μικρές χώρες - μέλη της ΕΕ, αφού κατά τεκμήριο τη θέση του προέδρου θα μονοπωλούν οι μεγάλες και ισχυρότερες χώρες - μέλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ