Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Συστάσεις για σκληρά μέτρα από την Κομισιόν

Με αυστηρές συστάσεις προς την κυβέρνηση, για επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών», συνόδευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας για την ελληνική οικονομία.

Η Κομισιόν επιμένει ότι η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί ταχύτατα για την ολοκλήρωση της κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος και ειδικότερα του συστήματος συνταξιοδότησης. Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξιμων αποδοχών και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, περιλαμβάνονται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακόμη η Κομισιόν ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος και του εξωτερικού χρέους. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται προτάσεις για τη μείωση των κρατικών δαπανών, κυρίως των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

Την αμέσως επόμενη μέρα, την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα υπόμνημα της Επιτροπής στο οποίο τονίζεται ότι οι ηγέτες των κρατών - μελών θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Ζήτησε, μάλιστα, από τους «δεκαπέντε» να συζητήσουν το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Μάρτη στις Βρυξέλλες.

Μετά την εξέλιξη αυτή, γίνεται φανερό ότι η ελληνική προεδρία θα αναλάβει το έργο του συντονισμού των «δεκαπέντε» για την αντεργατική επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο δεύτερος τομέας για τον οποίο ζητείται από τον Ρ. Πρόντι η άμεση δράση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι η αγορά εργασίας και η ολοκλήρωση της εφαρμογής των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ