Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Συχνότητες χωρίς ... πάρκα

Από το υπουργείο Μεταφορών θα ζητήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με έγγραφό του, να βρει λύση και να «λάβει μέτρα» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν 22 ραδιοφωνικοί σταθμοί που έχουν πάρει άδεια και εκπέμπουν από τον Υμηττό. Το ΕΣΡ σε προηγούμενη συνεδρίασή του είχε καλέσει σε ακρόαση εκπροσώπους των 22 ραδιοφωνικών σταθμών, για να δώσουν εξηγήσεις για ενδεχόμενες παραβιάσεις που αφορούν στην ισχύ εκπομπής τους και σε παρεμβολές στο αεροδρόμιο.

Το ΕΣΡ θα θέσει προς το υπουργείο Μεταφορών θέμα για το πάρκο της Πάρνηθας ή, διαφορετικά, όπως είπε ο πρόεδρός του, Ιωάννης Λασκαρίδης, θα ζητήσει να πάρει μέτρα για την κατάσταση που επικρατεί στον Υμηττό προκειμένου οι σταθμοί να εκπέμπουν χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι θα γίνει πάρκο κεραιών στη θέση «Αέρας» στην Πάρνηθα, εξαγγελία που έμεινε στα χαρτιά, αφού τελικά τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Τύπου επέτρεψαν την εκπομπή του σήματος των ραδιοφωνικών σταθμών, που λειτουργούν νόμιμα, από τον Υμηττό.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, επιβεβαίωσε χτες τις πληροφορίες ότι η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) έχει στείλει έγγραφο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς EXTRA, «TV Magic», «Mad» και «TV Μακεδονία». Με βάση, άλλωστε, το έγγραφο της ΕΕΤΤ, το ΕΣΡ σε προηγούμενη συνεδρίασή του είχε θέσει θέμα ενδεχομένων παραβιάσεων από τους εν λόγω τηλεοπτικούς σταθμούς, για χρήση συχνοτήτων και διαύλων που έχουν αντανάκλαση στις συχνότητες που έχουν διατεθεί για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Το ΕΣΡ είχε ζητήσει από τους εκπροσώπους των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών υπομνήματα, τα οποία τα κατέθεσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί προχτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση ξεκίνησε με έγγραφο του διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» που έχει υπογραφεί στις 4 του Οκτώβρη 2002. Στο έγγραφο περιλαμβάνεται αίτημα για εξασφάλιση συχνοτήτων, μεταξύ άλλων, και στο Λεκανοπέδιο Αττικής για τη «χρήση ασυρματικών συστημάτων και εφαρμογών».

Η ΕΕΤΤ απέστειλε έγγραφο στο ΕΣΡ για τους τηλεοπτικούς σταθμούς «Mad», «Extra» «TV Magic», όπως είπε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ, στις 21 του Οκτώβρη και για τον «TV Πειραιάς» στις 27 του Οκτώβρη. Με το έγγραφο ζητείται από το ΕΣΡ να εξεταστεί εάν είναι νόμιμη η χρήση των διαύλων 67, 68, 69 και η εκπομπή σήματος από τη ζώνη που χρησιμοποιείται για ασύρματες επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ΕΣΡ θα εξετάσει τα υπομνήματα και θα δει το θέμα, όπως είπε χτες ο Ιωάννης Λασκαρίδης.

Στο μεταξύ, όπως φαίνεται, δεν έγιναν από τον υπουργό Τύπου αποδεκτές όλες οι παρατηρήσεις του ΕΣΡ για τα ΠΔ που αφορούν στους όρους χορήγησης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών και τα οποία ήδη έχουν σταλεί από το υπουργείο Τύπου στο ΣτΕ. Αυτό προκύπτει και από το κείμενο του δικηγόρου και ειδικού επιστήμονα του ΕΣΡ. Μάλιστα, στο έγγραφό του προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ σημειώνει την απουσία ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ του υπουργείου και του Συμβουλίου επί των παρατηρήσεων που κατατέθηκαν. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η απουσία του διαλόγου καθιστά «προβληματική τη διαμόρφωση συγκεκριμένων παρατηρήσεων και περαιτέρω το έργο του ΕΣΡ κατά τη σύνταξη των προκηρύξεων». Η δυσκολία, σύμφωνα με τον ειδικό επιστήμονα, εντοπίζεται στην «τέταρτη κατηγορία των παρατηρήσεων του ΕΣΡ, δηλαδή πώς θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που το Συμβούλιο θεωρεί σημαντικά, αλλά το υπουργείο όχι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ