ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΡΑΝΤΣΙ.--
Σε νέα κλιμάκωση της έντασης οδηγεί η απέλαση 4 μελών της διπλωματικής αποστολής του Πακιστάν, που η ινδική κυβέρνηση κατηγόρησε ότι είχαν «δραστηριότητες που δε συνάδουν με την επίσημη ιδιότητά τους» - στη συνήθη φρασεολογία που παραπέμπει σε κατασκοπία. Στους 4 δόθηκε διορία 48 ωρών να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Πρόκειται μάλλον για «αντίποινα» της ινδικής πλευράς που αυτήν τη βδομάδα κατήγγειλε τον «προπηλακισμό» του αντιπρεσβευτή της στο Ισλαμαμπάντ, κατηγορία που απέρριψε το Ισλαμαμπάντ. Οπως κι αν έχει, το Πακιστάν πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα «απαντήσει» με ισάριθμες απελάσεις.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αζίζ Αχμέντ Καν είπε ότι η κυβέρνηση θα «μελετήσει» ποια θα είναι η απάντησή της στην «ατυχή» αυτή κίνηση.
Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, που βρέθηκαν στα πρόθυρα πυρηνικής σύρραξης μετά την επίθεση ενόπλων την 13η Δεκεμβρίου 2001 στο ινδικό Κοινοβούλιο, για την οποία το Νέο Δελχί κατηγόρησε ως υπεύθυνους φανατικούς ισλαμιστές που εδρεύουν στο Πακιστάν, προχωρούν σε κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.
Στο εσωτερικό της Ινδίας και συγκεκριμένα στο ανατολικό κρατίδιο Τζαρκάντ, στο μεταξύ, σημειώνονταν βίαια επεισόδια με τουλάχιστον 4 νεκρούς και έξι τραυματίες όταν, στη διάρκεια διαδήλωσης, η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά ενάντια σε μέλη τοπικού κομμουνιστικού κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ασοσιέιτεντ Πρες». Τα μέλη του κόμματος είχαν συγκεντρωθεί έξω από αστυνομικό τμήμα για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση της βίας στην περιοχή.