Παρασκευή 5 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Τηλεόραση
ΕΣΡ
Τελευταίο στον κατάλογο της «ανεξαρτησίας»

Ανεξάρτητη αρχή να γίνει το ΕΣΡ και να νομιμοποιηθεί το άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν είναι ανεξάρτητη αρχή σε αντίθεση με τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών. Η διαπίστωση έγινε για πολλοστή φορά από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ, με αφορμή τη συνάντηση των ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών αρχών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σύρο. Η Ελλάδα επίσης «συναγωνίζεται» με τη Ρουμανία καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση στον κατάλογο των 27 ευρωπαϊκών κρατών, αφού οι δύο αυτές χώρες είναι οι μόνες που οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν, ουσιαστικά, χωρίς να έχουν χορηγηθεί οι άδειες. Η εικόνα αυτή όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Παύλος Σούρλας, προκαλεί θλίψη και ντροπή. Το ΕΣΡ με την κατάσταση που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας μας βρίσκεται σε δυσχερή θέση, αφού στον τόμο - που αποφασίστηκε να εκδοθεί στη συνάντηση της Σύρου και ο οποίος θα περιλαμβάνει αναλυτικά τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες και το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο όλων των χωρών - η χώρα μας θα έχει να επιδείξει ένα άναρχο τοπίο και μία ραδιοτηλεοπτική ρυθμιστική αρχή, που ο νόμος δεν της παρέχει ανεξαρτησία.

Το ΕΣΡ δεν είναι η πρώτη φορά που θέτει - απευθυνόμενο στην κυβέρνηση - ζητήματα αλλαγής του νόμου, προκειμένου να λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή. Ζήτημα βασικό, αφού ο νόμος παρέχει τις ουσιαστικές αρμοδιότητες για μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο χώρο της ραδιοτηλεόρασης, όπως για παράδειγμα είναι οι άδειες, στον υπουργό Τύπου. Αλλωστε δεν είναι άσχετο και το θέμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία με την επιβολή προστίμων που έχουν επιβληθεί σε μεγάλους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς από το ΕΣΡ και δεν υπογράφονται από τον υπουργό με το αιτιολογικό ότι έχει αλλάξει ο νόμος. Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε το ΕΣΡ στη χθεσινή του συνεδρίαση και θα συζητηθεί πιο διεξοδικά στην επόμενη συνεδρίασή του. Το ΕΣΡ επιμένει, όπως είπε χθες ο Παύλος Σούρλας στη νομιμότητα των αποφάσεών του και η αντίδρασή του σε όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Τύπου δε θέλει να εκφραστεί «εν θερμώ», αλλά τεκμηριωμένα. Ηδη ο υπουργός πριν λίγες ημέρες και μετά από το σχετικό «θόρυβο» και τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις του ΕΣΡ, ότι δεν επικυρώνει τα πρόστιμα, επικύρωσε τελικά τις αποφάσεις του ΕΣΡ για την υπόθεση Ματέι, καθώς για τις εκπομπές «Επιτέλους μαζί» και «Αληθινές ιστορίες». Δεν έχουν επικυρωθεί ακόμη από τον υπουργό οι κυρώσεις για τα «exit polls», για τις έμμεσες διαφημίσεις και η σύσταση κύρωσης που είχε επιβληθεί στην ΕΡΤ.

Με αφορμή επίσης την επιστολή του μέλους του ΕΣΡ, Ν. Κουλούρη, για την εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας, το Συμβούλιο, αφού ήδη ως γνωστό έχουμε μπει σε άτυπη προεκλογική περίοδο, θα συζητήσει στην επόμενη συνεδρίασή του το θέμα της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στην αντικειμενικότητα, στην πολυφωνία και τον πλουραλισμό και οι οποίες θα πρέπει να διέπουν τις ειδησεογραφικές και ενημερωτικές εκπομπές. Το ΕΣΡ αποφάσισε από τώρα ν' ασχοληθεί πιο επισταμένα και οργανωμένα με το σοβαρό αυτό θέμα, ούτως ώστε - όπως χαρακτηριστικά είπε ο Παύλος Σούρλας - να «ξεκαθαρίσει τους κανόνες του παιχνιδιού» προκειμένου να μην παραβιάζονται αυτές οι αρχές. Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα επιδιώξει με τεκμηριωμένη εισήγηση να προλάβει φαινόμενα παραβίασης αυτών των αρχών, να «προστατέψει την ανεξαρτησία» του ίδιου του ΕΣΡ και όπως ανέφερε ο πρόεδρός του να μη γίνει και αυτό «παιχνίδι που θα χρησιμοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση». Στο πλαίσιο αυτό σύντομα θα προωθήσει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τους κώδικες δεοντολογίας ειδησεογραφικών και ενημερωτικών εκπομπών, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, ήδη είναι έτοιμοι και έχουν δοθεί στους αρμόδιους φορείς ώστε να εκφράσουν τις παρατηρήσεις και απόψεις τους.

Ενόψει των εορτών «μέτρα» θα λάβει το ΕΣΡ και για τις παιδικές διαφημίσεις, καλώντας σε κοινή σύσκεψη, εκπροσώπους των διαφημιστών, των τηλεοπτικών σταθμών και του υπουργείου Ανάπτυξης. Ανοιχτό επίσης είναι και το θέμα των παραβιάσεων του διαφημιστικού χρόνου, αφού συνεχίζονται. Χθες αποφασίστηκε νέος έλεγχος και θα κληθούν σε ακρόαση εκπρόσωποι πέντε μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών. Στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης του ΕΣΡ ήταν και η διαφήμιση των συστημάτων ασφαλείας «Αλάρκο» στην οποία γίνεται λόγος για ξενόφερτη βία. Το ΕΣΡ αποφάσισε να καλέσει τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών που μετέδωσαν τη συγκεκριμένη διαφήμιση.


Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ