Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Ημερίδα στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής για την «Ολυμπιακή»

Σε έντεχνη προπαγάνδα της κυβερνητικής πολιτικής για τη μετατροπή της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) σε πολυμετοχική εταιρία, με κύριο διαχειριστή τον ιδιώτη και εγγυητή των συμφερόντων του το κράτος, εξελίχθηκε τελικά - ανεξαρτήτως προθέσεων - η χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

Από την ημερίδα, με θέμα «ΟΑ χθες-σήμερα-αύριο. Προσφορά-Δυνατότητες-Προοπτική», έλαμψαν διά της απουσίας τους - για μια ακόμα φορά - κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και διοίκηση ΟΑ.

Τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο γγ της ΟΣΠΑ, Μ. Πατέστος και Κ. Λιάπης, αντίστοιχα, επέμειναν στη λογική του «ειλικρινούς διαλόγου» με την κυβέρνηση, ώστε να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές θέσεις για τη σωτηρία και ανάπτυξη της ΟΑ. Στα λόγια εμφανίστηκαν υπερασπιστές του δημόσιου χαρακτήρα της ΟΑ, αλλά δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι δε ...διακατέχονται από κανενός είδους δογματισμό και φόβο προς τους ιδιώτες. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας, είπε ότι ενδεχομένως θα πρέπει η ΟΣΠΑ να αναθεωρήσει ορισμένες από τις θέσεις της.

Την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ, για 100% δημόσια ΟΑ, θυγατρικές και αεροδρόμιο, μέσα σε έναν ενιαίο φορέα μεταφορών που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων, διατύπωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος. Μίλησε για «την κοινή πολιτική της ΕΕ στις μεταφορές, που βασίζεται στην απελευθέρωση των αγορών, η οποία αποσκοπεί στη διευκόλυνση της αναπαραγωγής του κεφαλαίου». Τόνισε την ανάγκη ο τομέας των μεταφορών να αποκτήσει χαρακτηριστικά λαϊκής περιουσίας, ώστε η ΟΑ να εξασφαλίσει ασφαλείς πτήσεις, φθηνό εισιτήριο, εξυπηρέτηση και των πιο απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, αποτελώντας το μονοπώλιο στις αερομεταφορές στην Ελλάδα. Να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, μονιμοποίηση όλων των εποχικών, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο και αύξηση αποδοχών. Κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών νόμων, εναντίωση στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Αγγελόπουλος, υποστήριξε ότι «η μόνη λύση είναι η αποκρατικοποίηση σε στρατηγικό επενδυτή μετά από διεθνή διαγωνισμό». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Π. Λαφαζάνης, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στο ρόλο της ΕΕ, που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε υποκριτικά ότι η ΟΑ μπορεί να επιβιώσει ως δημόσια επιχείρηση. Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΟΑ τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Ν. Σούκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ακολουθεί νεοφιλελεύθερη πολιτική. Στην ημερίδα εκπροσωπήθηκε και η ΚΕΔΑ από τον Δ. Κωστόπουλο, ο οποίος είπε ότι οι θέσεις της ΟΣΠΑ «κινούνται σε θετική κατεύθυνση και είναι προς όφελος των εργαζομένων».

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ είπαν ότι στηρίζουν τις θέσεις της ΟΣΠΑ, αλλά ούτε λόγος για πρωτοβουλίες σε αγωνιστική κατεύθυνση. Αντίθετα, την «ανάγκη συντονισμού των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ αλλά και γενικότερα απέναντι στην πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων» επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τουρισμού και Επισιτισμού, Χρ. Κατσιώτης, ασκώντας έτσι κριτική στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ