Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανανεώνεται η κοινοτική οδηγία 89/48

Οχι στην υποβάθμιση των ελληνικών πτυχίων στο επίπεδο των τρίχρονων «μπάτσελορ», απαντά η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας

Με την έννοια της «νομοθετικά ρυθμιζόμενης εκπαίδευσης» ξεπερνάει το υπουργείο Παιδείας το σκόπελο των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, στα οποία παλιότερα, για να αναγνωριστεί ένας τίτλος επιπέδου ΑΕΙ που είχε αποκτηθεί σε κράτος - μέλος της ΕΕ, χρειαζόταν επιπλέον του τίτλου ο κάτοχός τους να έχει ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα με πλήρη απασχόληση επί δυο χρόνια. Τώρα, με το Προεδρικό Διάταγμα 385/2002, που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία 2001/19/ΕΚ, τα δυο αυτά χρόνια εργασίας δεν είναι απαραίτητα, εφόσον ο τίτλος που κατέχει ο αιτών πιστοποιεί «νομοθετικά κατοχυρωμένη εκπαίδευση». Αυτή, σύμφωνα με τη νέα οδηγία της ΕΕ, είναι εκπαίδευση άμεσα προσανατολισμένη στην άσκηση καθορισμένου επαγγέλματος και περιλαμβάνει κύκλο μεταδευτεροβάθμιων σπουδών διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών ή μερική παρακολούθηση ισοδύναμης διάρκειας σε πανεπιστήμιο, ΑΕΙ ή άλλο ίδρυμα ισότιμου επιπέδου.

Αν και από όλα αυτά φαίνεται να γίνεται πιο εύκολη η πρόσβαση στο επάγγελμα, στην πραγματικότητα δε θίγονται σε τίποτα οι κοινοτικές οδηγίες 89/48 και 92/51, που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, οι οποίες ξεθεμελιώνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα και ισοτιμούν την εκπαίδευση που παρέχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια με τρίχρονες αμφιβόλου ποιότητας σπουδές σε διάφορα εκπαιδευτήρια - επιχειρήσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Αυτή η επαγγελματική ισοτίμηση των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων με τα τρίχρονα πτυχία τύπου «μπάτσελορ» του εξωτερικού είχε προκαλέσει στη χώρα μας έντονες αντιδράσεις, τόσο από το φοιτητικό κίνημα όσο και από άλλους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας και επαγγελματικές ενώσεις. Ετσι και τώρα, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης στις σχολές για τη νέα αυτή εξέλιξη του ΠΔ 385/2002 και καλεί τους φοιτητές να παλέψουν για την απόσυρσή του, να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη μόρφωση και τη δουλιά, αντιδρώντας στην απαξίωση των πτυχίων τους και στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.

Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές να «βαδίσουν» αυτό το δρόμο μαζί με τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς, το λαό, σε ένα πλατύ κίνημα παιδείας, που θα βάζει στο επίκεντρο τα δίκαια και τις ανάγκες του λαού. Για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση, με επιστημονική ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, το οποίο θα είναι ικανό εφόδιο για δουλιά με δικαιώματα για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ