Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιο πλατιά ενημέρωση από το «Ρ»

Με έντονη ευχαρίστηση παρακολουθώ την καθημερινή ενημέρωση που μας δίνει ο «Ρ» για τη γιγάντια προσπάθεια της Βενεζουέλας να κρατηθεί απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση της αντίδρασης, ντόπιας και ξένης. Επίσης, μας δίνει αρκετές ενημερωτικές ειδήσεις για ό,τι γίνεται στην Αργεντινή όπου το καζάνι βράζει, την Κολομβία που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία, της οποίας η νέα φιλολαϊκή κυβέρνηση σαν μια από τις πρώτες ενέργειές της επέλεξε το τάισμα των πεινασμένων με καθημερινό φαγητό και, ταυτόχρονα, την ίδρυση σχολείων για το 80% των αγράμματων και αναλφάβητων.

Αυτό το τελευταίο μου θυμίζει την περίπτωση που ο μεγάλος Λένιν, μόλις στάθηκε στα πόδια του το σοβιετικό κράτος, κάλεσε τον αστό διανοούμενο Λουνατσάρσκι για να του δώσει το υπουργείο Παιδείας με κύρια προσπάθεια τη μόρφωση των αναλφάβητων. Τότε ένα μικρό ποσοστό κάλυπταν οι μορφωμένοι στην τσαρική χώρα απάντων των Ρωσιών.

Ακόμη, θα ήθελα να αναφέρω κάτι σχετικό από τα νεότερα χρόνια. Ως γνωστόν, όταν έληξε ο Εμφύλιος στη χώρα μας, η αντιστασιακή κουνιάδα μου, φευγάτη με όλη την οικογένειά της, από το χωριό Φούστανη της Αριδέας βρέθηκε στη σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία. Στο πρώτο της γράμμα που πήραμε υπέγραφε: Σοφία Παπαγγέλου και με την υποσημείωση: «Εδώ στη σοσιαλιστική χώρα έμαθα να γράφω και να διαβάζω... Οι μορφωμένοι συναγωνιστές μπαίνουν στα πανεπιστήμια. Δηλαδή, η μόρφωση των λαών που είναι ο φόβος και ο τρόμος του καπιταλισμού, αποτελεί την πρώτη μέριμνα στο σοσιαλισμό, όπου Γης».

Στο σημείο αυτό, θα συνιστούσα στο «Ρ» να προβάλλει θέματα και να μας ενημερώνει περισσότερο για τη Β. Κορέα που κι αυτή βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Αλλά και για τη γιγάντια Κίνα, όπου, καθώς ο καπιταλισμός σπεύδει να επωφεληθεί με πλήθος πολυεθνικών που επενδύουν εκεί, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στον κόσμο, τι γίνεται εκεί. Επίσης, τα ερωτηματικά περιλαμβάνουν και το Βιετνάμ που οι Αμερικανοί το πέρασαν «διά πυρός και σιδήρου», σε ποιο στάδιο ανόρθωσης βρίσκεται;

Αλλη χώρα που είναι ξεχασμένη πια, είναι η Αγγόλα (πρώην αποικία της Πορτογαλίας στην Αφρική) που απελευθερώθηκε μετά την εξόντωση του δικτάτορα Σαλαζάρ, ιδρύοντας Λαϊκή Δημοκρατία. Και εκεί, οι ΗΠΑ, παντού παρούσες, προκάλεσαν εμφύλιο με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και αφανισμό της οικονομίας. Τι νεότερα έχουμε μετά το θάνατο του αρχηγού της αντίδρασης;

Τελειώνοντας, θα αναφέρω την περίπτωση της Μολδαβίας (είναι μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας) που την κυβερνά το ΚΚ της χώρας και για το Κογκό με τη Λαϊκή Δημοκρατία και το ξεχασμένο Πολισάριο της Σαχάρας που την απελευθέρωσή του πρόσφατα καταπολεμά το Μαρόκο. Και γι' αυτές τις χώρες ο «Ρ» πρέπει να επιδιώκει να αναζητά ειδήσεις, για να είναι η εφημερίδα πάντα στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης και διαφώτισης, όπως τονίστηκε στο κόψιμο της πίτας του «Ριζοσπάστη».

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ

Πειραιάς


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ