Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Βασιλική Λύτρα
Βασιλική Λύτρα
Φωτ.

Στις 7 Φλεβάρη έκλεισαν 2 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μου ο αξέχαστος σύντροφός μου ΝΙΚΟΣ ΑΓΑΘΙΑΣ.

Στη μνήμη του προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης.

Μένη Αγαθία

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των γονιών του ΧΑΡΙΛΑΟΥ και ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΜΑΪΣΤΡΕΛΗ, ο γιος τους Χρήστος Μαϊστρέλης προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, 60 ευρώ.

  • Στη μνήμη της Αφροδίτης Μαϊστρέλη από την Αγιάσο Μυτιλήνης, της οποίας το χρονιάτικο μνημόσυνο έγινε στις 12 Γενάρη στην Πετρούπολη, προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση 100 ευρώ.

Τα παιδιά της Παναγιώτης και Ελευθερία.

Τα εγγόνια της Αφροδίτη, Χρήστος, Δέσποινα, Γιάννης, Σίμος και Ελένη.

* * *

Ο παλιός Επονίτης ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΓΑΝΙΔΗΣ, που πέθανε πριν από 4 χρόνια, μας λείπει πολύ και είναι αισθητή η απουσία του από τις κομματικές αγωνιστικές εκδηλώσεις της Λάρισας, στις οποίες πάντα απήγγειλε ποιήματα με ηρωικές πράξεις και θυσίες ΕΠΟΝιτών και άλλων πατριωτών.

Στη μνήμη του προσφέρω, ως δεύτερη δόση, 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟ Λάρισας.

Ζαχαρίας Φουντουλάκης αντιστασιακός, δάσκαλος.

Επίσης στη μνήμη του η οικιακή βοηθός Δ.Γ. προσφέρει 2 ευρώ από το πενιχρό εισόδημά της.

* * *

Ο αξέχαστος σύντροφός μου Ακροναυπλιώτης ΜΗΤΣΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ, κομμουνιστής και ποιητής, για τους πολύχρονους αγώνες του έζησε πολλά χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Λογοτεχνών, 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Γιούλα Μαυραγάνη

* * *

Φωτ.

Η ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΛΑ (Κούλα) ΛΥΤΡΑ από το Σερνικάκι Φωκίδας, Επονίτισσα στην Κατοχή, πρόσφερε τις υπηρεσίες της ως νοσοκόμα στο νοσοκομείο της Πενταγιούς. Και πάντα ήταν πρόθυμη και ακούραστη να βοηθήσει με ανιδιοτέλεια γνωστούς και φίλους. Ο πρόωρος χαμός της άφησε αναντικατάστατο κενό στην οικογένειά της και σε όσους τη γνώρισαν.

Κωνσταντίνος Καραλής
Κωνσταντίνος Καραλής
Στη μνήμη της προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παύλου» Πλ. Βάθη, 20 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Η αδελφή της Βαγγελιώ Λύτρα.

* * *

Στη μνήμη των παρακάτω νεκρών συναγωνιστών μου της Εθνικής Αντίστασης και του εμφύλιου από το χωριό Μάνη Εβρου: Των αδελφών Απόστολου και Βασίλη Γκαρούδη, Γεώργιου Γκλαβαδάνη, Κώστα και Γεώργιου Γκουγκουτούδη, Βασίλη Γκιτζένα, Δέσποινας Δανιηλούδη, Δημητρίου Δελούδη, Ηλία Δόβρη, Ιωάννη Ιωαννίδη (Γιουβάνη), Δημητρίου Ζαχαρούδη και Νικόλαου Πορζιτούδη, προσφέρω ως δεύτερη δόση για την οικονομική εξόρμηση 40 ευρώ.

Δημήτριος Δανιηλούδης

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΣΑΓΙΑΝΝΗ, μέλους του ΚΚΕ, οι Γιάννης και Βούλα Γαλανού προσφέρουν 50 ευρώ στην ΚΟ Βαθέως Σάμου, για την οικονομική εξόρμηση.

* * *

Φωτ. 2

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΥΓΟΥΝΑΣ γεννήθηκε το 1909 στο χωριό Παρακάλαμο Ιωαννίνων. Γιος φτωχής οικογένειας, ήρθε στην Αθήνα και δούλευε ως εργάτης. Στην Κατοχή ήταν ΕΑΜίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ. Διώχτηκε, μετά την Απελευθέρωση και κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πολεμώντας από τις γραμμές του, τραυματίστηκε και έχασε το δεξί μάτι του.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, μετά το τέλος του εμφύλιου, εργάστηκε σε εργοστάσιο και στις οικοδομές.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1977.

Χρήστος Βελημαχίτης
Χρήστος Βελημαχίτης
Πέθανε στις 16 Φλεβάρη 1990 στη Θεσσαλονίκη, πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε και θάφτηκε στο χωριό του.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΛΗΣ γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Ανω Παρακάλαμος Ιωαννίνων. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 και τραυματίστηκε. Αγωνιστής της Αντίστασης στην Κατοχή, διώχτηκε μετά την Απελευθέρωση, βασανίστηκε και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ με την οικογένειά του. Από το φθινόπωρο του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε στο εργοστάσιο «Τασσέλμας», στις οδοποιίες και σε εργοστάσιο τσιμέντων.

Ηταν συνεπής αγωνιστής και καλός οικογενειάρχης.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1976.

Πέθανε στις 8 Φλεβάρη 1991, πιστός στα ιδανικά της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου.

Στη μνήμη τους η Αντωνία Κωνσ. Καραλή, το γένος Ζυγούνα και τα παιδιά της Σοφία, Βασίλης, Αλεξάνδρα και Χαράλαμπος προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Ραφήνας, 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Γ. ΧΑΪΚΑΛΗ, από τα Λαγκαδάκια Ζακύνθου, που πέθανε πρόσφατα και αντί για λουλούδια στον τάφο του, ο Τζίμης Πλέσσας, με τα συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, προσφέρει 20 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ πόλης Ζακύνθου.

* * *

φωτ.

Στις 14 Φλεβάρη κλείνουν 8 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΛΑΖΑΡΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ.

Θεμιστοκλής Πετανίδης
Θεμιστοκλής Πετανίδης
Στη μνήμη του η γυναίκα του Σωτηρία προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ανθούπολης-Ιερόθεου, 30 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

* * *

Φωτ. 4

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΛΗΜΑΧΙΤΗΣ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην Κατοχή, στη Χαλκιδική, μετά την Απελευθέρωση εργαζόταν στη ΔΕΗ και αγωνιζόταν από τις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος. Τα τελευταία χρόνια ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ.

Πέθανε στις 24 Ιούνη 1993, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΕΤΑΝΙΔΗΣ από το Μεταξοχώρι Κιλκίς, αντιστασιακός, πιάστηκε το 1946 και εξορίστηκε.

Αφέθηκε ελεύθερος το 1963, για να τον θυμηθεί η χούντα και να τον στείλει και πάλι στα «παλιά λημέρια» της εξορίας.

Πέθανε το 1983.

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΑΝΙΔΗΣ (καπετάν Λαοκράτης), επίσης αντιστασιακός, πιάστηκε και εξορίστηκε στη Λήμνο. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Πιάστηκε αιχμάλωτος τραυματισμένος σε μάχη κοντά στις Σέρρες, και εκτελέστηκε με απόφαση Στρατοδικείου, το 1948.

Ο τρίτος αδελφός ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΕΤΑΝΙΔΗΣ, αξιωματικός του ΔΣΕ, σκοτώθηκε σε μάχη με τμήμα του κυβερνητικού στρατού σε χωριό της Φλώρινας το 1948.

Στη μνήμη τους η Μυροφόρα (Σούλα) Πετανίδη, σύζυγος του Χρήστου Βελημαχίτη, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας, 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Στυλιανός Πετανίδης
Στυλιανός Πετανίδης
* * *

Στη μνήμη των αγαπημένων μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΠΑΝΩΡΑΙΑΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Χαλανδρίου.

Τα παιδιά τους

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΠΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος πέθανε στις 11 Αυγούστου 2002, ο Π.Β. προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση 130 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παιδείας Κοκκινιάς-Κορυδαλλού.

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου μας, φίλου και συγχωριανού ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΘΑΝΑΗΛΕΑ, προσφέρουμε, μέσω ΝΕ Μεσσηνίας, 80 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Αννα Πετιστέα, Πότα Γιαννέα, Πότης Καβαθέας, Ελένη Γιαννέα, Κώστας Λαμπρινέας.


Ηρακλής Πετανίδης
Ηρακλής Πετανίδης

Νίκος Αγαθίας
Νίκος Αγαθίας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ