Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίβουν τα χέρια τους οι πετρελαϊκές εταιρίες

Την ώρα που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημειώνουν νέα ρεκόρ ανόδου και επιτείνουν τις δυσμενείς συνέπειες στις οικονομίες όλων των χωρών, υπάρχουν και κάποιοι που πανηγυρίζουν παρακολουθώντας αυτή την εξέλιξη.

Οι υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τους τελευταίους μήνες, όπως ήταν φυσικό, οδήγησαν σε νέα μεγάλη αύξηση των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών πετρελαίου. Την περασμένη βδομάδα δύο απ' αυτές, η Shell και η Mobil, ανακοίνωσαν ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2002 αύξησαν τα κέρδη τους κατά 46% και 50% αντίστοιχα!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Shell, η μεγαλύτερη εταιρία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 2,78 δισ. δολάρια από 1,90 δισ. δολάρια που ήταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2001.

Στην ανακοίνωση της ExxonMobil αναφέρεται ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρίας ενισχύθηκαν σε ποσοστό 50%, ανερχόμενα σε 4,09 δισ. δολάρια, έναντι κερδών ύψους 2,68 δισ. δολαρίων του αντίστοιχου τριμήνου του 2001. Σημειώνεται ότι μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες οι τιμές πετρελαίου έχουν αυξηθεί άνω του 40%, είτε ως αποτέλεσμα των πολεμικών προετοιμασιών για την επιδρομή εναντίον του Ιράκ είτε λόγω των εξελίξεων στη Βενεζουέλα, μια από τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής «μαύρου χρυσού» στον κόσμο.

Στο μεταξύ, η ExxonMobil βλέπει να εξελίσσεται ευνοϊκά γι' αυτήν η δικαστική της εμπλοκή στην υπόθεση της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκε το 1989 από ένα δεξαμενόπλοιό της, το Exxon Valdez. Η υπόθεση θεωρήθηκε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωση της εταιρίας, το αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο τής επέβαλε να πληρώσει το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση για τη ρύπανση που προκάλεσε. Η Mobil δήλωσε ότι θα καταθέσει νέα έφεση και τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει περισσότερο από 40 εκατομμύρια δολάρια! Εξάλλου, έχει στο πλευρό της την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση, στελέχη της οποίας χαρακτήρισαν «υπερβολικό» το πρόστιμο που επέβαλε το δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ