Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
«Πυρετός» για το ραντεβού της 15ης Φλεβάρη

Προχτεσινές εκδηλώσεις στην Τουρκία

Associated Press

Προχτεσινές εκδηλώσεις στην Τουρκία
Οσο ο πόλεμος πλησιάζει - ένας προληπτικός πόλεμος - τόσο η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο, το μέλλον να θαφτεί στις τρύπες που θα ανοίξουν τα βομβαρδιστικά. Χτες στο Αφγανιστάν, σήμερα στο Ιράκ, αύριο στον επόμενο στόχο των ΗΠΑ και των συν αυταίς... Την ίδια στιγμή, η αντίθεση κατά του πολέμου, ποιοτικά και ποσοτικά διαφοροποιημένη, γιγαντώνεται σε επίπεδο τέτοιο, που συνιστά ουσιαστικά φαινόμενο για την αμερικανική και ευρωπαϊκή ιστορία, αφού ο πόλεμος δεν έχει αρχίσει καν... Το μεγάλο ραντεβού όλων είναι η 15η Φλεβάρη.

Σαν πυρκαγιά εξαπλώνεται το αντιπολεμικό κίνημα, μοναδικό αντίβαρο στην πυρκαγιά του πολέμου. Ο κατάλογος των αντιπολεμικών συλλαλητηρίων, μέρα τη μέρα μεγαλώνει. Αίγυπτος, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Ιαπωνία, Ινδονησία, Ιράκ, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος, Λίβανος, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, ΠΓΔΜ, Μεξικό, Νότιος Αφρική, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Πουέρτο Ρίκο, Ρουάντα, Ρωσία, Σλοβενία, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Τσεχία, Φιλιππίνες, Φινλανδία, Χιλή και η μία μετά την άλλη δηλώνουν...«Στις 15 Φλεβάρη θα πλημμυρίσουμε τις πρωτεύουσες όλου του κόσμου, στέλνοντας το μήνυμα: Οχι άλλο αίμα για το πετρέλαιο».... ή «μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Το κίνημά μας είναι δυνατό και μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Σε συνεργασία με την πτέρυγα της CGIL σκοπεύουμε να οργανώσουμε και Γενική Απεργία ενάντια στον πόλεμο», ανακοινώνουν οι διοργανωτές των διαδηλώσεων στην Ιταλία και αναμένουν περισσότερο από μισό εκατομμύρια μόνο στην ιταλική πρωτεύουσα Ρώμη.

Παλλαϊκός ξεσηκωμός στις ΗΠΑ

Ακόμη μεγαλύτερη ένταση επικρατεί εντός των ΗΠΑ. Ηδη τα Πανεπιστήμια προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στις 5 του Μάρτη. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, για πρώτη φορά, σχημάτισαν ολόκληρο συνασπισμό «Των Εργαζομένων κατά του πολέμου». Μέχρι στιγμής 70 μικρές και μεγάλες πόλεις, με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων ή των τοπικών Κοινοβουλίων, λένε «Οχι στον Μπους» και ανακηρύσσουν εαυτούς «πόλεις για την ειρήνη».

Η βδομάδα που αρχινά αύριο χαρακτηρίζεται ως «βδομάδα αντίστασης», όπου προγραμματίζονται δεκάδες συγκεντρώσεις με αιχμές τις συγκεντρώσεις που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Σιάτλ, το Σαν Φρανσίσκο.

Ειδικά το αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 15ης Φλεβάρη έχει λάβει άλλες διαστάσεις. Μήνυση κατά της πόλης της Νέας Υόρκης κατέθεσαν την Πέμπτη οργανώσεις, οι οποίες αντιτίθενται στον πόλεμο κατά του Ιράκ, λόγω της άρνησής της να παράσχει άδεια για την πραγματοποίηση διαδήλωσης, η οποία θα κατέληγε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, την επόμενη βδομάδα. Οι οργανώσεις, υπό το όνομα «ομπρέλα»Ενωμένοι Για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη, ζητούν με τη μήνυσή τους από Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ να «αναγκάσει» την πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία όπως τονίζουν «παραβιάζει τα συνταγματικά τους δικαιώματα που προβλέπει η Πρώτη Τροπολογία», να τους παραχωρήσει την άδεια για τη διαδήλωση, η οποία προγραμματίζεται για τις 15 Φεβρουαρίου και θα γίνει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, όπως δηλώνουν. Στη συγκέντρωση της 15ης Φεβρουαρίου αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες κόσμου, ενώ ομιλητές και συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, θα είναι ο τιμημένος με Νόμπελ Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος και μαχητής κατά του Απαρτχάιντ Ντέσμοντ Τούτου, καλλιτέχνες όπως η Πάτι Σμιθ, η Αντζελα Ντέιβις, ο Χάρι Μπελαφόντε και ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο τρίτος και εκπρόσωποι των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι βετεράνοι κατά του πολέμου

Παράλληλα, με επιστολή τους προς τους εφέδρους, οι οποίοι καλούνται από την κυβέρνηση Μπους, για να καλυφθούν οι ανάγκες του πολέμου, που ετοιμάζεται να κηρύξει κατά του Ιράκ, εκατοντάδες βετεράνοι των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ τους καλούν να πάρουν μια απόφαση που, όπως τονίζουν, θα κρίνει το μέλλον της ανθρωπότητας. Η επιστολή τονίζει: «Εμείς οι βετεράνοι στεκόμαστε μαζί με την πλειοψηφία της ανθρωπότητας,, περιλαμβανομένων των εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα μας, κι εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον ολοκληρωτικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Ζήσαμε πολλούς πολέμους κι εποχές, έχουμε διάφορες πολιτικές απόψεις. Αλλά όλοι συμφωνούμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι άδικος».

Οι βετεράνοι των πολέμων της Κορέας, του Βιετνάμ, του Ιράκ κ.ά., σημειώνουν ότι είναι «το αληθινό καθήκον τους» να καλέσουν τους εφέδρους, μέλη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, «να μάθετε γιατί σας στέλνουν να πολεμήσετε και να πεθάνετε και ποιες θα είναι οι συνέπειες των πράξεών σας για την ανθρωπότητα. Σας καλούμε, να υπακούσετε στη συνείδησή σας, να κάνετε αυτό που είναι σωστό».Να γίνουν, δηλαδή, αρνητές στράτευσης.

Και η επιστολή των βετεράνων καταλήγει: «Οι διοικητές σάς θέλουν να υπακούσετε. Εμείς σας καλούμε να σκεφθείτε. Σας καλούμε να κάνετε την επιλογή σας με βάση τη συνείδησή σας. Αν επιλέξετε ν' αντισταθείτε, θα σταθούμε πλάι σας, γιατί έχουμε πια καταλάβει ότι το πραγματικό μας καθήκον είναι απέναντι στους λαούς του κόσμου».


Χρ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ