Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Χειραγώγηση της πληροφόρησης

H πρόθεση της κυβέρνησης μέσω του νέου νομοσχεδίου να δώσει ραδιοφωνικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης αντιπροσωπείας της ΠΕΙΡΑΣ (Πανελλήνια Ενωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών), με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη χειραγώγηση της ενημέρωσης στα χέρια των ολίγων, αλλά και για τα προβλήματα που θ' αντιμετωπίσουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Τ. Τσίγκα, Στ. Βαμβέτσο και Μ. Μαΐλη είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΕΙΡΑΣ, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρός της Α. Γρηγορόπουλος και ο ειδικός γραμματέας Μ. Παπαμακάριος.

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΙΡΑΣ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της και την αντίθεσή της στην «προωθούμενη από την κυβέρνηση θεσμοθέτηση χορήγησης αδειών πανελλαδικής εμβέλειας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και σε άλλες ενέργειες, οι οποίες οδηγούν στη συγκέντρωση της ραδιοφωνικής πληροφόρησης σε λίγα χέρια, στην περιθωριοποίηση και εξαφάνιση μεγάλου αριθμού ραδιοσταθμών της περιφέρειας».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εξέφρασε τη συμπαράστασή της, «ως στοιχείο της γενικότερης θέσης του Κόμματος για ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση και ως αντίσταση στην επιχειρούμενη προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη χειραγώγηση της πληροφόρησης στην κυρίαρχη λογική και πολιτική». Υπογράμμισε την άποψη του ΚΚΕ ότι «αντικειμενική ενημέρωση δεν μπορεί να υπάρχει, όσο τις δημόσιες συχνότητες θα τις λυμαίνεται το μεγάλο κεφάλαιο. Επιβάλλεται αντίσταση, ώστε να μην υλοποιηθούν τ' αντιλαϊκά συμφέροντα, που ενοχλούνται ακόμη και από τα περιθώρια ολόπλευρης ενημέρωσης που έχουν απομείνει στους σταθμούς της περιφέρειας».

Από κεραία σε ...κεραία

Εν τω μεταξύ θέμα τίθεται, εκ νέου, για το πάρκο κεραιών στην Πάρνηθα μετά από έγγραφο της ΥΠΑ για παρεμβολές στο αεροδρόμιο, αλλά και μετά από πιέσεις της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004». Οι υπηρεσίες της ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) κάνουν λόγο για παρεμβολές στη λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων από την ισχύ των ραδιοφωνικών σταθμών, που ως γνωστό έχουν τις κεραίες τους στον Υμηττό. Οι 35 ραδιοφωνικοί σταθμοί του Λεκανοπεδίου λειτουργούν νόμιμα και εκπέμπουν από τον Υμηττό, αφού από το σημείο αυτό έχουν τη δυνατότητα ν' ακούγονται στο Λεκανοπέδιο. Το τελευταίο διάστημα, επανέρχεται το θέμα της δημιουργίας του πάρκου κεραιών στην Πάρνηθα, με το αιτιολογικό ότι εκεί δε θα υπάρχουν παρεμβολές στο αεροδρόμιο και δε θα δημιουργούνται προβλήματα στις ασύρματες επικοινωνίες του «2004». Το ερώτημα που τίθεται είναι, σε περίπτωση που δημιουργηθεί το πάρκο ποιος θα πληρώσει το κόστος. Το κράτος ή οι ραδιοφωνικοί σταθμοί; Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί επίσης, θέτουν εξ αρχής και άλλο θέμα που αφορά το εάν από την Πάρνηθα θα έχουν τη δυνατότητα ν' ακούγονται στο Λεκανοπέδιο.

Πάντως, ζήτημα για το πάρκο κεραιών στην Πάρνηθα έχει θέσει και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο στις 21 Γενάρη είχε αποφασίσει ν' αποστείλει σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Μεταφορών, επιχειρώντας όπως είχε ισχυριστεί ο πρόεδρός του να βρεθεί λύση και το υπουργείο να «λάβει μέτρα». Μέτρα που θα έχουν σχέση με τη δημιουργία του Πάρκου ή διαφορετικά με τον Υμηττό. Το ΕΣΡ είχε συζητήσει το θέμα μετά από αναφορές της ΥΠΑ για παρεμβολές 22 ραδιοφωνικών σταθμών στο αεροδρόμιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ