Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτεινή Γιαννούση
Φωτεινή Γιαννούση
Φωτ.

Για την Οικονομική Εξόρμηση προσφέρω «συμβολικά» 500 ευρώ στη μνήμη του αγαπητού φίλου ΓΙΩΡΓΟΥ, ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΥ, της ξεχωριστής αυτής ηρωικής μορφής της Μακρονήσου, που συνδύαζε την αγωνιστικότητα με το ήθος, την αντοχή με την ευαισθησία και την ακεραιότητα με την αίσθηση ευθύνης.

Αισθάνομαι ρίγος και ταυτόχρονα αγανάκτηση και ντροπή καθώς ανασύρω από τη μνήμη μου εικόνες από τα τραγικά γεγονότα 50 και πλέον χρόνια πριν, που ξαναζωντάνεψαν με το βιβλίο σταθμό «Μακρόνησος ιστορικός τόπος», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Γεγονότα και καταστάσεις που ξέραμε και ξέρουμε ακόμα πιο καθαρά σήμερα πως γεννιούνται σε εμπόλεμες περιόδους, με στόχους πάντοτε κάποια μεγάλα συμφέροντα.

Αθελά μου βλέπω να περνούν μπρος από τα μάτια μου, στιγμή προς στιγμή, όλη η φρίκη των βασανιστηρίων και της σφαγής, εκατομμύρια στιγμές, στιγμή προς στιγμή, να ορκιζόμαστε πως δε θα επιτρέψουμε να ξανασυμβούν τέτοιες φρικαλεότητες και να δίνουμε το λόγο μας, με σφιγμένα τα δόντια, πως θα αγωνιστούμε συνέχεια για να σταματήσουν όλα αυτά, να σταματήσουν οι πόλεμοι και η φρίκη τους.

Οσο, λοιπόν, τα μαύρα σύννεφα του πολέμου πλησιάζουν, καλούμαστε να βροντοφωνάξουμε ως τα πέρατα της Γης: Οχι άλλοι πόλεμοι, όχι άλλα στρατόπεδα, όχι άλλοι βιασμοί της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας.

Φώτης Σερέτης
Φώτης Σερέτης
Ετσι θα έχουμε κάνει το πιο αντάξιο μνημόσυνο για τον Γιώργο Σαμπατάκο, τον Δημήτρη Τατάκη και όλους τους άλλους νεκρούς της Μακρονήσου, για τους ήρωές μας.

Ηλίας Σκρούμπελος

* * *

Φωτ,.2

Στη μνήμη των συντρόφων μας ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ και ΑΘΗΝΑΣ ΛΥΚΟΥ προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, 100 ευρώ.

Μαρία Ιωαννίδου και Αριστείδης Λύκος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΣΗ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, ο σύζυγός της Θανάσης Γιαννούσης πρόσφερε, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, για την Οικονομική Εξόρμηση 100 ευρώ και 50 ευρώ στο Παράρτημα Χαριλάου της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

* * *

Φωτ.

Στην μνήμη του αγαπητού και αξέχαστου θείου μου ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από δυόμισι χρόνια, πιστός στα ιδανικά του, προσφέρω, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 17 ευρώ.

Ιωάννης Χαμοξάρας

* * *

Φωτ.

Στις 14 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το θάνατο του αλησμόνητου ΖΑΧΑΡΙΑ ΧΑΜΟΞΑΡΑ από τα Λιμενάρια Θάσου, οπαδού του ΚΚΕ. Τον Δεκέμβρη του 1946, πιάστηκε μαζί με άλλους 60 πατριώτες από τη Θάσο, και ξυλοκοπήθηκε άγρια στο Δημοτικό Σχολείο.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 16 ευρώ.

Ο γιος του Ιωάννης, η σύζυγός του Λεμονιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, για την πατριωτική δράση του κρατήθηκε 13 χρόνια στις φυλακές.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος συμμετείχε στους λαϊκούς αγώνες της δεκαετίας του 1960 από τις γραμμές της ΕΔΑ. Ηταν πρόεδρος του σωματείου μηχανοξυλουργών και δραστήριος συνδικαλιστής..

Στη μνήμη του η σύζυγός του Παρασκευούλα Εφραιμίδη προσφέρει 27 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Θανάσης Αγγελίδης
Θανάσης Αγγελίδης
* * *

Φωτ.

Στις 28 Γενάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ. Γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Πεντάλοφο Κοζάνης. Αρχισε τον αγώνα της με τις γυναίκες της Πίνδου, συνέχισε, μαζί με το σύζυγό της ενάντια στους κατακτητές Ιταλούς και Γερμανούς, από τις γραμμές του ΕΑΜ, και στον εμφύλιο, πήρε και πάλι το δρόμο του βουνού, κυνηγημένη, κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Υπήρξε μάνα η οποία μεγάλωσε τέσσερα αγόρια και φρόντισε και τα παιδιά συναγωνιστών της, που ζούσαν μακριά από τους γονείς τους.

Στη μνήμη της τα παιδιά της Παύλος, Μιχάλης και τα εγγόνια της προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 24 χρόνων από το θάνατο του συζύγου μου ΦΩΤΗ ΣΕΡΕΤΗ από το Αγρίνιο, κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και των γονιών μου ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ και ΑΡΕΤΗΣ ΛΙΟΠΥΡΗ, προσφέρω στη μνήμη τους 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Ανδρομάχη, σύζυγος Φώτη Σερέτη

* * *

Φωτ.

Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, γεννήθηκε το 1924 στο Κυπαρίσσι Γρεβενών.

Μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948 στη μάχη της Μουργκάνας.

Στη μνήμη του τα αδέρφια του Αχιλλέας, Βασίλης, Αριστοτέλης και Τηλέμαχος Παπαγεωργίου προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 120 ευρώ

Αύγουστος Πλιάτσικος
Αύγουστος Πλιάτσικος
* * *

Φωτ.

Την 1η Μάη 2003 συμπληρώνονται 22 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΘΑΝΑΣΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ. Γεννήθηκε το 1918 στο χωριό Ασβεστάδες Εβρου από γονείς φτωχούς αγρότες. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41, στην Κατοχή ήταν ΕΑΜίτης και αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ.

Διώχτηκε μετά την Απελευθέρωση. Το 1947, κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1947.

Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία και πέθανε εκεί.

Ο αδελφός του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, γεννήθηκε το 1928 στους Ασβεστάδες. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, κυνηγήθηκε και αυτός για την πατριωτική δράση του και το 1947 βγήκε στο βουνό, στο ΔΣΕ, στα τμήματα του Εβρου. Το 1948 υπηρετούσε στα τμήματα της περιοχής Σερρών. Ενώ εκτελούσε αποστολή στην περιοχή του Σιδηροκάστρου, πιάστηκε, βασανίστηκε και αφού δεν μπόρεσαν να του αποσπάσουν στοιχεία για τη δράση των ανταρτών του ΔΣΕ, τον δολοφόνησαν.

Στη μνήμη του Θανάση και του Κώστα Αγγελίδη, ο αδελφός τους Χρήστος και η γυναίκα του Χρυσούλα προσφέρουν 32 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ανάληψης Θεσσαλονίκης.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών αδελφών μου ΒΑΣΙΛΗ ΝΙΚΗΤΙΔΗ, ΕΠΟΝίτη στην Κατοχή, ο οποίος εκτελέστηκε το 1944, του άλλου αδελφού μου ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ, καπετάνιου στη διμοιρία του 227 Συντάγματος του ΕΛΑΣ και μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιούνη του 1947 και του αδελφού μου ΔΗΜΗΤΡΗ, επίσης μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1948 στο Βίτσι, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ανάληψης Θεσσαλονίκης.

Ζαχαρίας Χαμοξάρας
Ζαχαρίας Χαμοξάρας
Κώστας Νικητίδης

** * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΝΙΚΟΣ ΤΟΠΗΣ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 73 χρόνια του, στις 27 Δεκέμβρη 2001, ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του ο γιος του, η νύφη του και ο εγγονός του προσφέρουν 60 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, στην ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συναδέλφου μου ΑΛΕΚΟΥ ΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΥ και αντί για στεφάνι στον τάφο του, πρόσφερα στην ΚΟΒ Τριανδρίας 30 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Γιώργος Ευαγγελίδης

* * *

Στη μνήμη της αδελφής μας ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ Σαπρανίδου - ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ και αντί για στεφάνι στον τάφο της, προσφέρουμε 60 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ «Στεφ. Βελδεμίρη» Συκεών.

Ηλίας και Ολυμπία Σαπρανίδου

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή και στενού φίλου μου ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ταξιάρχου ε.α. και ιδρυτικού μέλους της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Υπαξιωματικών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΥΕΑ), ο οποίος πέθανε πρόσφατα στην Αθήνα και αντί για λουλούδια στον τάφο του, με τα θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, προσφέρω 30 ευρώ στην ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

Βασίλης Σακέττας

* * *

Ο Νίκος Ζώκας πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Χαριλάου Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση στη μνήμη του ΤΑΚΗ ΜΑΜΑΤΣΗ, στελέχους του ΚΚΕ και άλλα 50 ευρώ στη μνήμη της ΕΛΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.

Γιώργος Εφραιμίδης
Γιώργος Εφραιμίδης
* * *

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΧΑΡΙΖΑΝΙΔΗ.

Στη μνήμη του η αδελφή του Δήμητρα Αδαμίδου και η ανιψιά του Σταυρούλα Τσίρου πρόσφεραν για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης, 200 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΜΑΞΟΠΟΥΛΟΥ και του αδελφού μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ, προσφέρω 30 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Χρυσούλα Αμαξοπούλου.


ΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ