Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Φλέρυ, η τρελή του φεγγαριού

Με τη μεγάλη τραγουδίστρια Φλέρυ Νταντωνάκη καταπιάνεται η εκπομπή «Μικροπροοπτική» που προβάλλεται σήμερα Πέμπτη στις 16.15 από την τηλεόραση του «902 TV». Ο Θανάσης Μπαλοδήμας συζητά με τον σκηνοθέτη Αντώνη Μποσκοΐτη για το πρώτο του ντοκιμαντέρ «Φλέρυ - η τρελή του φεγγαριού», το οποίο και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα. Ο Αντώνης Μποσκοΐτης μάζευε επί δέκα χρόνια υλικό για την Ελευθερία Παπαδαντωνάκη (σ.σ.: το πραγματικό όνομα της αγαπημένης ερμηνεύτριας του Χατζιδάκι). Ετσι, έχει σήμερα στα χέρια του μέχρι και τον πρώτο της δίσκο στις ΗΠΑ (1965) από την εταιρία της Τζόαν Μπαέζ, «Βάνγκαρντ».

Στο ντοκιμαντέρ - από το οποίο θα προβληθούν εκτενή αποσπάσματα - συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Δήμητρα Γαλάνη, Νένα Βενετσάνου, Γιάννης «Μπαχ» Σπυρόπουλος και Εύα Κοταμανίδου. Ομως, εμφανίζεται και η ίδια η Φλέρυ στην αυλή του σπιτιού της να τραγουδά ένα νανούρισμα. Στην τελική σκηνή, η Μαρίζα Κωχ τραγουδά ακαπέλα ένα μοιρολόι γραμμένο την ημέρα του θανάτου της Νταντωνάκη.

Η Φλέρυ Νταντωνάκη γεννήθηκε στην Κρήτη. Ο πατέρας της ήταν σκηνοθέτης. Αρχές της δεκαετίας του '60 βρέθηκε στην Αμερική για να σπουδάσει Ιστορία και Φιλολογία. Ετσι βρέθηκε στο Μπροντγουαίη να κάνει τα πρώτα της βήματα στη σκηνή. Υπέροχη φωνή, αισθαντική ερμηνεία, μια ντελικάτη όμορφη φιγούρα και δυο μεγάλα εκφραστικά μάτια. Στη Νέα Υόρκη υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία της Τζόαν Μπαέζ «Βάνγκαρντ» από την οποία κυκλοφόρησε το 1965 ο δίσκος της «Φλέρυ». Το 1972 κυκλοφόρησε ο δίσκος σταθμός στην ελληνική δισκογραφία ο «Μεγάλος ερωτικός». Ακολουθεί ο «Καπετάν Μιχάλης» (1975), οι «Γειτονιές του φεγγαριού» (1977) και το «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» (1984). Το 1984 συμμετέχει επίσης στη «Νυχτερινή δοκιμασία» του Ηλία Λιούγκου και το 1986 στα «Τσιμεντένια τρένα» του Γιάννη Σπυρόπουλου - Μπαχ. Το 1991 κυκλοφόρησαν τα «Λειτουργικά», ενώ το 1994 αποδίδει καταπληκτικά το «Μάνα μου και Παναγιά» του Μίκη Θεοδωράκη από τον κύκλο τραγουδιών «Απονες εξουσίες». Εκτοτε αποσύρθηκε στο δικό της κόσμο, κουρασμένη από τα φώτα της σκηνής. Εφυγε από τη ζωή στις 18 Ιουλίου 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ