Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΒΟΥΛΗ
Σήμερα κρίνεται το ασυμβίβαστο
  • Πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία συνυπέγραψαν και δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
  • Απέρριψε κάθε πρόταση η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις βουλευτών όλων των κομμάτων

Ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται να είναι η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την τύχη του νομοσχεδίου για το «ασυμβίβαστο» των βουλευτών, καθώς, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή συζήτηση, η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά είναι δεδομένη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη σχετική αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, εκτός από τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, την υπέγραψαν και δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Παπαγεωργίου, Χρονόπουλος, Κρεμαστινός, Γρηγοράκος, Παπαζώη, Καψής, Κρητικός, Διαμαντής, Σπυριούνης, Κατσανέβας), που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει είναι ότι στους κυβερνητικούς βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις να μην το υπογράψουν κάτι που κατήγγειλαν στις ομιλίες τους οι Ε. Παπαζώη και Λ. Γρηγοράκος.

Πρόβλημα, όμως, αντιμετωπίζει και η ΝΔ και γι' αυτό δε συνυπέγραψε την πρόταση για την ψηφοφορία, αφού και στη δική της κοινοβουλευτική ομάδα υπάρχουν βουλευτές που συμφωνούν με την καθιέρωση του ασυμβίβαστου.

Νωρίτερα η κυβέρνηση εμφανίστηκε αδιάλλακτη - αν και διχασμένη - αρνούμενη, παρά τις αντιδράσεις βουλευτών, να δεχτεί οποιαδήποτε πρόταση που θα μπορούσε να «σπάσει» το απόλυτο ασυμβίβαστο που καθιερώνει το νομοσχέδιο.


Eurokinissi

Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, αφού διευκρίνισε ότι αυτός και μόνο εκφράζει την κυβέρνηση και κανένας άλλος (εννοώντας τον Ε. Βενιζέλο) ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι δεν μπορεί να φέρει καμία εξαίρεση και δε συμφωνεί με καμία από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν. Ούτε θα φέρει στο μέλλον άλλο νόμο, που να αλλάζει τις ρυθμίσεις του σημερινού. Δεν μπορεί, είπε, να ξαναρχίσει η συζήτηση που έγινε στην αναθεώρηση του Συντάγματος για το ασυμβίβαστο και ισχυρίστηκε ότι τυχόν καταψήφιση του νομοσχεδίου δε σημαίνει καταψήφιση της κυβέρνησης, αλλά του ψηφισμένου ήδη άρθρου του Συντάγματος.

Ο Ε. Βενιζέλος, από τη μεριά του νωρίτερα, θέλοντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών είπε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει την άσκηση ορισμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων από τους βουλευτές και ο νόμος που προτείνεται δεν είναι νόμος «εφ' άπαξ», δηλαδή δε σημαίνει ότι μόλις ψηφιστεί κλείνει οριστικά το θέμα. «Μπορεί, τόνισε, και να τροποποιηθεί πολλές φορές και άρα υπάρχει περιθώριο και ωριμότερων σκέψεων στο μέλλον υπό το φως της πρακτικής και της δεοντολογίας, η οποία είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί».

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Α. Σκυλλάκος, υπογραμμίζοντας πως το ότι επιτρέπονται εξαιρέσεις από το απόλυτο ασυμβίβαστο το λένε και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και ο Ε. Βενιζέλος και το ερώτημα είναι γιατί αρνείται η κυβέρνηση να υιοθετήσει τις σχετικές προτάσεις. Πρότεινε δε να σταματήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου και να συνέλθει διακομματική επιτροπή που να εξετάσει τις εξαιρέσεις από το απόλυτο ασυμβίβαστο.

Στη συνεδρίαση αρκετοί ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εξέφρασαν αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο (ο Γερ. Αρσένης πρότεινε να σταματήσει η συζήτηση και υπάρξει ορισμός των δραστηριοτήτων που θα εξαιρούνται αλλιώς δεν το ψηφίζει), ενώ ότι δε θα το ψηφίσουν δήλωσαν οι Κατσανέβας, Παπαθεμελής, Παπαγεωργίου, Παπαζώη και Καψής.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Την αντίθεση του Κόμματος στο ασυμβίβαστο εξέφρασαν οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν τον λόγο στις δύο μέρες της συνεδρίασης. Συγκεκριμένα, ο Α. Τζέκης αναφερόμενος στα όσα λέγονται ότι με το ασυμβίβαστο εξυψώνεται ο ρόλος του βουλευτή τόνισε ότι η αναβάθμιση της Βουλής και του βουλευτή κρίνεται πρώτα και κύρια από τη δράση του μέσα στο Κοινοβούλιο αλλά και εκτός αυτού. Κρίνεται από το εάν προωθεί τα λαϊκά συμφέροντα ή τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας που έχει άμεση σχέση με τη διαπλοκή, εάν συμμετέχει στην κοινωνική δράση, δηλαδή εάν είναι μέσα τους κοινωνικούς αγώνες για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων.

Στόχος, είπε, της προωθούμενης ρύθμισης για το ασυμβίβαστο, είναι να μην έχουν τα λαϊκά στρώματα τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα και να είναι οι αυριανοί βουλευτές. Επιδιώκεται, τόνισε, να χειραγωγηθεί η Βουλή και να τεθεί κάτω από την ποδηγέτηση της κυρίαρχης πολιτικής άποψης, ενώ υπογράμμισε ότι το ασυμβίβαστο έρχεται σε σύγκρουση και με το άρθρο 5 του Συντάγματος, που ορίζει ότι ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Η Λ. Κανέλλη, σχολιάζοντας την πρόβλεψη του νόμου που επιτρέπει τη φιλανθρωπία των βουλευτών, τόνισε χαρακτηριστικά: «Μας φέρνετε έναν νόμο που λέει ότι επιτρέπεται να σκεφτόμαστε και να γράφουμε, ότι επιτρέπεται να φιλανθρωπούμε; Και αυτό αναβαθμίζει το κοινοβούλιο; Πιστεύετε ότι θα έχει περισσότερο χρόνο ο βουλευτής που θα είναι το πρωί στον Ερυθρό Σταυρό, το μεσημέρι εθελοντής στην Ολυμπιάδα, το απόγευμα στην οργάνωση για τα παιδιά με καρκίνο και το βράδυ στην Επιτροπή Ελληνο - Κινεζικής εκσυγχρονιστικής φιλίας»;

Δεν είναι το επάγγελμα εμπόδιο, είπε, γιατί όποιος θέλει να είναι εδώ μέσα παρών και να κάνει τη δουλιά του, μπορεί να το κάνει, μπορεί και να μην το κάνει. «Καταργήσατε, τόνισε, την έννοια του εργαζομένου και φτιάξατε απασχολήσιμο. Γι' αυτό χτυπάτε την έννοια του επαγγέλματος. Ο βουλευτής δε θα είναι ανεπάγγελτος, πρέπει να είναι φύσει και θέσει άεργος, να έχει χόμπι, να φωνάζει τους φίλους του και να κάνουν μαζί κοινωνικές εκδηλώσεις».

Κανένας βουλευτής σε αυτήν την αίθουσα δεν υπερασπίστηκε το απόλυτο ασυμβίβαστο, παρατήρησε ο Ν. Γκατζής και σχολιάζοντας τα περί σεβασμού στην ψηφισθείσα ήδη διάταξη του Συντάγματος τόνισε: «Για σεβασμό σε άλλες συνταγματικές επιταγές δε μιλάτε όμως καθόλου. Οπως για σεβασμό στο άρθρο 27 του Συντάγματος που απαγορεύει τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από τη χώρα μας, το οποίο παραβιάστηκε κατά την εισβολή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία».

Οσο για αυτούς που ισχυρίζονται ότι με το ασυμβίβαστο αναβαθμίζεται η Βουλή τόνισε ότι αυτή έχει υποβαθμιστεί από άλλους λόγους όπως από το ότι έχει μετατραπεί σε πρωτοκολλητή νομοσχεδίων ακόμα και με παρόντα έναν βουλευτή. Απαγορεύοντας, συνέχισε, στον βουλευτή να ασκεί επάγγελμα τον μετατρέπεις σε εξάρτημα του εκάστοτε αρχηγού των αρχηγικών κομμάτων και τον οδηγείς στην οικονομική εξάρτηση από τους ισχυρούς, προκειμένου αυτοί να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, μετατρέπεται η Βουλή σε Βουλή «εχόντων και κατεχόντων» και γόνων πολιτικών τζακιών.

  • Με αφορμή καταγγελίες που έκανε στην ομιλία της η Λ. Κανέλλη για σχέσεις καναλαρχών με πολιτικούς που έχουν φιλοδοξίες, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος προχώρησε σε μία απαράδεκτη επίθεση κατά του ΚΚΕ και της βουλευτού. Εφτασε στο σημείο να πει «να τη χαίρεται το ΚΚΕ την Λ. Κανέλλη», για να λάβει την απάντηση από τον βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη: «Το ΚΚΕ έχει δώσει δείγματα γραφής διαλόγου σε αυτή την αίθουσα και εκτός αιθούσης και μάλιστα με επιχειρήματα οξυμένης αντιπαράθεσης. Ποτέ, όμως, δεν έδωσε το δικαίωμα σε κανέναν να φτάσει στο σημείο να απευθύνεται στο ΚΚΕ και να λέει "να τη χαίρεστε". Πιστεύουμε ότι το δικαίωμα της επιλογής των συνεργασιών το έχει το κάθε κόμμα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ