Κυριακή 16 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Σπουδή στο φως

Εκθεση ζωγραφικής της Ηρώς Μπρισκόλα εγκαινιάζεται την Τετάρτη (8μ.μ.) στην γκαλερί «Αστρα» (Καρυατίδων 8). Μια σπουδή στο φως είναι οι ακουαρέλες και οι αυγοτέμπερες που παρουσιάζονται στην έκθεση. Τοπία της φύσης που καταυγάζουν το διάφανο, ήμερο φως της μεταιχμιακής ώρας, ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα, όπου τα περιγράμματα σβήνουν απαλά και τα χρώματα γλυκαίνουν. Τοπία αστικά, σκοτεινοί όγκοι σπιτιών ανάμεσα σε πολυκατοικίες κόντρα στον ουρανό του δειλινού, την ώρα που οι λεπτομέρειες χάνονται.

Οπως σημειώνεται στον κατάλογο «Στις ενότητες της έκθεσης, η Η. Μπρισκόλα αποτυπώνει δύο, διαμετρικά αντίθετες εκφάνσεις μιας εμπειρίας, από την οποία ο σύγχρονος άνθρωπος απομακρύνεται όλο και περισσότερο: του ρεμβασμού στην εξοχή και του ρεμβασμού στην πόλη. Στην πρώτη, τοπία καμωμένα στα ταξίδια της ζωγράφου στους Φούρνους της Ικαρίας, τη Ζάκυνθο και τη Μυτιλήνη, κυρίαρχη είναι η παρουσία της θάλασσας που ενώνεται με τον ουρανό σε έναν απελευθερωτικό εναγκαλισμό. Στη δεύτερη, ο ουρανός ασφυκτιά στην αποπνικτική πλαισίωσή του από τους ακατέργαστους κτιριακούς όγκους, ωστόσο, παραμένει πάντα η συνεχής υπόμνηση μιας άλλης ελευθερίας».

Γι' αυτό και οι δύο ενότητες της τελευταίας δουλιάς της Η. Μπρισκόλα συγγενεύουν τόσο: επικεντρωμένες και οι δύο στο φως και τις μεταμορφώσεις του, εκπέμπουν ένα σχεδόν μεταφυσικό αίσθημα γαλήνης και ηπιότητας. Αν και ο άνθρωπος φαινομενικά απουσιάζει από τα έργα της, η ιδιαιτερότητα του βλέμματος διατρανώνει την παρουσία του. Διάρκεια έκθεσης έως τις 8/3.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ