Κυριακή 16 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για την ενημέρωση και το ιδεολογικό μέτωπο

Στα θέματα της ενημέρωσης και το ιδεολογικό μας μέτωπο, αναφέρεται με επιστολή του ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, εκπαιδευτικός, που γράφει, ανάμεσα στα άλλα:

Το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας είναι κάτι περισσότερο από θολό. Η ιδιωτική τηλεόραση, με ελάχιστες μόνον εξαιρέσεις, εκμαυλίζει όποια πνευματική σύσταση έχει η καθημερινότητα των ανθρώπων μας. Τα σίριαλ με τη ρηχότητα και τη βάναυση γλώσσα τους, καθώς και οι αμερικάνικες ταινίες με την υπερβολική βία, αποπνέουν τη χυδαιότητα και την έλλειψη του μέτρου και της αισθητικής.

Ως «μέσον» μεταφοράς μηνυμάτων, η τηλεόραση κρίνεται παγκοσμίως σήμερα ως το επιτυχέστερο. Το σύστημα που προωθεί την παγκοσμιοποίηση, με σκοπό μόνο τα κέρδη του διεθνούς κεφαλαίου, χρησιμοποιεί το μέσον αυτό κατά κόρον για την επίτευξη των σκοπών του. Τα δελτία των ειδήσεων είναι ξεκάθαρα ταγμένα στο χτύπημα των λαϊκών συμφερόντων, γεγονός που γίνεται ευκρινές παρακολουθώντας τα κανάλια μόνο για μια ημέρα. Οι ειδήσεις έχουν την ίδια θεματολογία, τις ίδιες εικόνες, είτε αναφέρονται στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό. Είναι φανερό πως είναι κοινή η πηγή που διανέμονται πλέον οι ειδήσεις διεθνώς.

Ετσι κατασυκοφαντείται όποιος δεν είναι αρεστός, αποσιωπούνται συμβάντα ή παραποιείται η αλήθεια εν ψυχρώ. Πρόκειται για επίθεση ενορχηστρωμένη, βάσει σχεδίου που ακολουθεί μπιχεβιοριστικές μεθόδους ελέγχου συμπεριφοράς, επεξεργασμένη από ειδικούς επιστήμονες. Παράλληλα, εφαρμόζεται η ψυχολογική μέθοδος της μίμησης προτύπου, αφού τα πρότυπα - ήρωες κατακλύζουν με την εικόνα και το λόγο τους τις οθόνες των τηλεοράσεων. Το κακό είναι μικρότερο βέβαια στην κρατική τηλεόραση, η οποία είναι απαλλαγμένη από το άγχος της επιβίωσης. Διαχρονικά όμως και αυτή εξυπηρετεί, πότε λίγο, πότε πολύ, την πολιτική της άρχουσας τάξης.

Αντίδοτο στη ζοφερή τηλεοπτική κατάσταση μπορεί να γίνει ο «902» TV. Ο «902» είναι η εν δυνάμει εναλλακτική λύση στο βόρβορο που κατακλύζει τα πολιτιστικά πράματα στον τόπο μας. Αυτό είναι κάτι που το αναμένει όλη η κοινωνία, η οποία γνωρίζει το ήθος και τον αγώνα των ανθρώπων που στηρίζουν το κανάλι. Και η κοινωνία σ' αυτό το βαθύ σκοτάδι, άσχετα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, θέλει να ξέρει πως η δημοκρατική τηλεόραση υπάρχει για να λέει τις αλήθειες, για να δίνει στο λαό μας προγράμματα, που αποβλέπουν όχι μόνο στη διασκέδαση, αλλά και στην πνευματική ανύψωση, συμπληρώνει και προτείνει σειρά μέτρων που μπορεί να αναβαθμίσουν την παρέμβαση του «902».

...Απαραίτητη σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης του «902» σαν το κανάλι του λαού είναι η συμβατικότητα των εκπομπών με την κουλτούρα και τη σημερινή πραγματικότητα της χώρας μας. Μιλάμε για έναν απαραίτητο διεθνισμό από τα πράγματα, αλλά με πατρίδα που δίνει το νόημα στην ύπαρξη... Οσον αφορά στη στήλη «Επικοινωνία» του «Ριζοσπάστη», προτείνουμε την επέκτασή της σε δυο σελίδες την Κυριακή και σε μια καθημερινά. Τέλος, για το σύνολο της εφημερίδας, θα λέγαμε πως η δημοσίευση εκλαϊκευμένων άρθρων των κλασικών του μαρξισμού θα συντελούσε στην ιδεολογική συγκρότηση του καθενός μας. Οι καιροί ζητούν από όλους μας να ταχθούμε σε ό,τι συμβάλλει στην ανθρωπιά μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ