Κυριακή 16 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Αίμα και δάκρυα για τα πετρέλαια

Σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, στις παραμονές του απειλούμενου πειρατικού πολέμου κατά του λαού του Ιράκ, το ΚΚΕ οργάνωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας - Η πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Τα πορίσματα της συζήτησης αυτής θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι σκεπτόμενοι άνθρωποι στο «Ριζοσπάστη» και στον «902».

Το ενεργειακό πρόβλημα, στο σύνολό του - και όχι μόνο στον τομέα των υδρογονανθράκων (πετρελαιοειδή - φυσικό αέριο) αποκτά τεράστια σημασία σε σύνδεση με την οικονομική ανάπτυξη, τη διαμόρφωση της τιμής των προϊόντων, την κοινωνική, την πολιτική και βέβαια την επιστημονική, την τεχνική και την ερευνητική του πλευρά, ως την απρόσιτη, ακόμη, παραγωγή ενέργειας από την πυρηνική σύντηξη, με την αξιοποίηση των απεριόριστων ποσοτήτων υδρογόνου από τη θάλασσα.

Κατά τη μαύρη εποχή της ναζιστικής «νέας τάξης», η επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» κατά της Σοβιετικής Ενωσης περιλάμβανε την ταχύτερη δυνατή κατάκτηση των πλουσιότατων πετρελαιοφόρων περιοχών του Καυκάσου (Μπακού), όπου και σήμερα διεξάγονται «μικροί πόλεμοι. Και εκεί φτάνοντας στις προσβάσεις των πετρελαίων, δηλαδή στο Στάλινγκραντ, τα χιτλερικά στρατεύματα έσπασαν τα μούτρα τους...

Στη σύγχρονη ιμπεριαλιστική «νέα τάξη», η κατάκτηση και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και των δρόμων του πετρελαίου, συνδέεται με την κυρίαρχη επιδίωξη της ατλαντικής υπερδύναμης για την κατάκτηση των αγορών διά μέσου και των βίαιων πολεμικών επιδρομών που βαφτίζονται ως επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας που οι ίδιοι παράγουν και αναπαράγουν. Στα χρηματιστήριά τους, κάθε σταγόνα του πετρελαίου αποτιμάται σε αίμα.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ