Κυριακή 16 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αφοσιωμένος «φίλος» των ΗΠΑ

Δύο «επιτυχίες» του αρέσκεται να προβάλλει ο πρόεδρος της ΝΔ: Την «υπεύθυνη» και συναινετική, κατ' ευφημισμόν αντιπολιτευτική, τακτική του έναντι της κυβέρνησης και δεύτερον την ως διά μαγείας «εξαφάνιση» του αντιαμερικανισμού στο εσωτερικό του κόμματός του.

Πράγματι, οι αιχμηρές δηλώσεις και οι παθιασμένες αντιαμερικανικές κορόνες από μερίδα βουλευτών του κόμματός του, κυρίως της ακροδεξιάς πτέρυγας, έχουν κοπεί με το μαχαίρι τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι το κλίμα μεταξύ Ρηγίλλης και αμερικάνικης πρεσβείας είναι άριστο και δεν είναι λίγες οι φορές που ο Τ. Μίλερ έχει εκφράσει την ευαρέσκειά του και τις ευχαριστίες του για τη συστράτευση της ηγεσίας της ΝΔ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Από την είσοδο των γραφείων της Ρηγίλλης ο Αμερικανός πρεσβευτής αισθάνθηκε αρκετά άνετα για να απευθύνει τη θρασύτατη πρόκλησή του προς τον ελληνικό λαό να πάει να διαδηλώσει... στην πρεσβεία του Ιράκ. Με το σπαθί της η ηγεσία της ΝΔ έχει κατακτήσει τις ευχαριστίες της πρεσβείας.

Ηταν ο Κ. Καραμανλής που είχε «αντέξει» στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς ποτέ να βγει από το στόμα κάποια αποδοκιμασία και καταδίκη των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Ηταν ο πρόεδρος της ΝΔ που πρώτος είχε βγει, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, για να δηλώσει δυναμικό «παρών» στην «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» των ΗΠΑ, υπερθεματίζοντας στο βομβαρδισμό του αφγανικού λαού. Κανένα δίλημμα δεν αντιμετώπισε η ηγεσία της ΝΔ, όταν ο Πρόεδρος Μπους καλούσε τον κόσμο να στοιχηθεί «μαζί μας ή εναντίον μας».

Την ίδια αμερικανόδουλη στάση, αν και επαίρεται που το κόμμα του ανήκει στην «ευρωπαϊκή πρωτοπορία», επιδεικνύει και στον επαπειλούμενο πόλεμο κατά του Ιράκ. Μπορεί η Ουάσιγκτον να μη ζήτησε από την ηγεσία της ΝΔ να προσυπογράψει κανένα κείμενο αλληλεγγύης, όπως έκαναν οι «8» δορυφόροι των ΗΠΑ στην ΕΕ ή «10» της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, αλλά η ηγεσία της ΝΔ φρόντισε να καταθέσει τα διαπιστευτήρια αφοσίωσης και υποτέλειας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελληνικής Προεδρίας. Από τη μια αναμηρυκάζει τις θέσεις της Ουάσιγκτον, μεταθέτοντας όλο το βάρος της ευθύνης για τον πόλεμο στον Σαντάμ Χουσεΐν, ζητώντας «πλήρη συμμόρφωση». Από την άλλη οχυρώνεται πίσω από τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ (ό,τι αποφασίσουν οι ισχυροί δηλαδή), αποφεύγοντας να κάνει την παραμικρή κίνηση για την αποτροπή του πολέμου.

Ωστόσο, αυτή η φιλοπόλεμη σύμπλευση με τις ΗΠΑ επιχειρείται να γίνει σε «χαμηλούς τόνους», κυρίως όμως για να μην έρθει σε ευθεία αντίθεση με τα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού, γεγονός που μπορεί να της κοστίσει στην εκλογική επιρροή της ακόμα και την ίδια την εξουσία.

Προϊόν αυτής της προσπάθειας τήρησης ισορροπιών είναι η υποκριτική και αστεία απόφαση «δε συμμετέχουμε ως ΝΔ στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, αλλά κατά συνείδηση τα μέλη μπορούν να αποφασίσουν»! Ο γραμματέας της ΚΕ Ευ. Μεϊμαράκης δεν απέφυγε την αυτο-γελοιοποίηση περιφερόμενος στα ΜΜΕ και επιχειρώντας να πείσει ότι «αντιπολεμικό δε σημαίνει αντιαμερικανικό». Λες και τον πόλεμο κατά του Ιράκ θα τον κάνει η ...Κούβα.

Βέβαια, τις θέσεις της ηγεσίας της ΝΔ δε συμμερίζονται οι ψηφοφόροι της. Ενώ ορισμένοι βουλευτές (Λιάπης, Δήμας, κ.ά.) έχουν ήδη πάρει θέση στην κόντρα «ευρωπαϊστών» - «ατλαντιστών», τασσόμενοι ανοιχτά με τους πρώτους. Οι βουλευτές αυτοί είναι οι εκφραστές του λεγόμενου ευρωπαϊκού αντιαμερικανισμού, ξιφουλκώντας μάλιστα με οξείς χαρακτηρισμούς κατά της Ουάσιγκτον. «Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν το νόμο της ζούγκλας», δηλώνει απερίφραστα ο Μ. Λιάπης, ο οποίος δεν κρύβει πως το σύγχρονο δόγμα των ΗΠΑ είναι ότι θέλουν «από υπερδύναμη να γίνουν αυτοκρατορία». Ασφαλώς αυτές οι διαφωνίες και αντιθέσεις, στο βαθμό που το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και γαλλογερμανικού άξονα παραμείνει αγεφύρωτο, θα οξυνθούν, δημιουργώντας νέες συμμαχίες και ισορροπίες και στο εσωτερικό της ΝΔ, όπου όμως ο ατλαντισμός είναι κυρίαρχη τάση.

Γενικότερα, όμως, η ηγεσία της ΝΔ ακολουθεί κατά πόδας την κυβέρνηση Σημίτη, η οποία θέλει να πάει με το νικητή (ΗΠΑ), αλλά δε θέλει να τα χαλάσει και με τους Γαλλογερμανούς. Προς το παρόν δεν τους έχουν υποχρεώσει να «βγουν μπροστά» και να διαλέξουν στρατόπεδο, αλλά είναι κάτι που δε θα αργήσει, αν ο ανταγωνισμός του αμερικανικού και με τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό περάσει σε ανώτερα στάδια. Το ζήτημα είναι να μην εγκλωβίσουν στην απάντηση που θα δώσουν σε αυτό το δίλημμα και λαϊκές μάζες που τους ψηφίζουν. Οι λαοί θα βγουν κερδισμένοι όταν χάσουν και οι δύο τους και αναδειχτούν οι ίδιοι η μόνη υπερδύναμη, όπως και είναι άλλωστε.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ