Κυριακή 16 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Ο ΣΥΝ και το αντιπολεμικό κίνημα

Οταν οι ευρωατλαντικοί σύμμαχοι βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία, η ηγεσία του ΣΥΝ μιλούσε για εθνοκάθαρση από τον «χασάπη Μιλόσεβιτς», βάζοντας σε ίση μοίρα θύτες και θύματα, ενώ επέκρινε τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές ως άβουλους που «σύρθηκαν» από τους Αμερικάνους. Κατά τ' άλλα, ήταν ενάντια στον πόλεμο.

Οταν οι Αμερικάνοι μετά τις 11 Σεπτέμβρη κήρυτταν την ανθρωπότητα σε κατάσταση πολέμου, υποτίθεται κατά της τρομοκρατίας, η ηγεσία του ΣΥΝ έκανε χωριστή κινητοποίηση με το σύνθημα «Οχι στην τρομοκρατία όχι στον πόλεμο», αποσιωπώντας ότι η «τρομοκρατία» εκπορεύεται από τους ίδιους τους ιμπεριαλιστές για να γίνει το πρόσχημα νέων επιθετικών πολέμων, όπως αυτός κατά του λαού του Αφγανιστάν, για τον έλεγχο της περιοχής και την εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών τους συμφερόντων.

Οταν τα 5 κράτη της ΕΕ, μαζί με άλλα τρία υπό ένταξη, συντάσσονταν με τις ΗΠΑ υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, έκανε λόγο για «προδοσία» και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσπερνώντας αδιάφορα το γεγονός ότι οι Γαλλογερμανοί ιμπεριαλιστές, για τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα, τάσσονται επί του παρόντος κατά του πολέμου. Μ' αυτή τη λογική συντάχτηκε αναφανδόν η ηγεσία του ΣΥΝ, μ' αυτή κάλεσε σε αντιπολεμική δράση.

Μπορεί μ' αυτή την ταχτική - που συμβάλλει, στο βαθμό που βρίσκει απήχηση, στη διάχυση και καλλιέργεια αυταπατών και στην εξασθένιση τού αντιπολεμικού κινήματος και της αποτελεσματικότητάς του - να είναι πραγματικά ενάντια σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο; Συμβάλουν στην ανάπτυξη αντιπολεμικού κινήματος εκείνα τα στελέχη του ΣΥΝ που είτε νοσταλγούν τον σφαγέα του γιουγκοσλαβικού λαού Κλίντον, είτε αναρωτιούνται αν υπάρχει πέραν του πολέμου άλλος τρόπος ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν (Μ. Δαμανάκη, Μ. Παπαγιαννάκης);

Οι εξελίξεις που αφορούν στον επικείμενο πόλεμο κραυγάζουν ότι πρόκειται για έναν ιμπεριαλιστικό επιθετικό πόλεμο με πολλαπλές επιδιώξεις (καταλήστευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, έλεγχος ζωνών επιρροής, εγκαθίδρυση «υπάκουων» καθεστώτων κ.ο.κ.). Μια στοιχειώδης κριτική προσέγγιση στη στάση μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και στις μεταξύ τους αντιθέσεις που οξύνονται, αποκαλύπτει πως κάθε μία επιδιώκει να αποσπάσει μεγαλύτερο κομμάτι από τη λεία, που αυτή τη φορά θα είναι πλούσια. Αν αυτή η «εκκρεμότητα» διευθετηθεί, ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ομόθυμα θα μακελέψουν έναν ακόμα λαό.

Η ταχτική της ηγεσίας του ΣΥΝ δεν προσφέρει και την καλύτερη υπηρεσία στην επιτακτική ανάγκη, το αντιπολεμικό κίνημα να κρατά ανοιχτό το μέτωπο σε κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη, φύση και θέση φορέα πολέμου. Κι η ηγεσία του ΣΥΝ αυτό ακριβώς πράττει, χειροκροτώντας τους «φιλειρηνιστές» Σρέντερ και Σιράκ, που χτες έσφαζαν τους Γιουγκοσλάβους και στηλιτεύοντας τους υπόλοιπους. Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για την υπονόμευση «της αναγκαίας κοινής αποτρεπτικής ευρωπαϊκής στάσης που θα μπορούσε να φρενάρει την αχαλίνωτη επιθετικότητα της υπερδύναμης». Αλλά και επιμένοντας να ζητά τη στρατιωτική θωράκιση της ΕΕ, υπό το πρόσχημα της αυτονομίας της έναντι των ΗΠΑ. «Ξεχνώντας» ότι η Γερμανία διατηρεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στη γειτνιάζουσα με το Ιράκ περιοχή, η δε Γαλλία αποστέλλει στον Περσικό το μοναδικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο που διαθέτει. Οτι ο γαλλικός στρατός ματοκυλά το λαό της Ακτής Ελεφαντοστού για τα εκεί πετρέλαια. Οτι Γερμανία και Γαλλία από κοινού πρότειναν τη δημιουργία ενός κράτους προτεκτοράτου, υπό διεθνή εποπτεία στη θέση του σημερινού Ιράκ!

Αλλά ακόμα και η ξεκάθαρη στάση της ελληνικής κυβέρνησης - δεσμεύτηκε να παράσχει τεχνικές διευκολύνσεις στις ΗΠΑ, ενώ η βάση της Σούδας βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου - ερμηνεύτηκε από την ηγεσία του ΣΥΝ ως «έλλειψη πολιτικής»! Κι αυτή την ερμηνεία η ηγεσία του ΣΥΝ σέρβιρε στον ελληνικό λαό, αντί να τον καλέσει να καταδικάσει την εμπλοκή της.

Κατά τ' άλλα, ο Συνασπισμός είναι κατά του πολέμου. Κατά τ' άλλα, παλεύει για την ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος, το οποίο, λέει, στρέφεται «κατά της αμερικανικής κυβέρνησης που κάνει αυτόν τον πόλεμο», αλλά και «κατά όλων εκείνων οι οποίοι στηρίζουν ή ανέχονται την πολιτική των ΗΠΑ». «Ολων εκείνων»... Βολική η αοριστία για όσους δε θέλουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Ας διευκρινίσουμε όμως σ' αυτό το σημείο και ας κλείσουμε με αυτό, ότι η ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος και η ενίσχυση της δυνατότητάς του να παραμένει σε εγρήγορση δεν είναι έργο μιας πράξης. Απαιτεί μακροχρόνιες καταθέσεις. Η «έγνοια» που εκδηλώνει η ηγεσία του Συνασπισμού προσκρούει στην ήδη εκφρασμένη ταχτική της. Οπως έκανε και η νεολαία του ΣΥΝ πολύ πρόσφατα, όταν τορπίλισε τη συμφωνία όλων των πολιτικών νεολαιών για κοινό ψήφισμα που θα καλούσε σε συμμετοχή σε όλες τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στις 15 του Φλεβάρη, επιμένοντας το ψήφισμα να καλεί αποκλειστικά και μόνο στη συγκέντρωση που συμμετέχει ο Συνασπισμός. Στην οποία παρεμπιπτόντως θα συμμετέχει κι ο Λαλιώτης. Και θα διαδηλώνει κι αυτός «κατά του πολέμου»...


Β.Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ