Κυριακή 16 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
«ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ»!

Χιλιάδες λαού βροντοφώναξαν στα Προπύλαια να σταματήσουν τώρα οι πολεμοκάπηλοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, να μη χυθεί άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών

Ενα συγκλονιστικό παλλαϊκό συλλαλητήριο. Μια πρωτόγνωρη διαδήλωση. Δεν πίστευες στα μάτια σου: «Και άλλοι, έρχονται και άλλοι»... Χιλιάδες από κάθε γωνιά της Αθήνας. Ομόνοια - Προπύλαια, Κάνιγγος - Προπύλαια, Αμαλίας - Προπύλαια. Από τη Βουλή μέχρι την Ομόνοια μια λαοπλημμύρα. Και τα Προπύλαια τόσο μικρά για να χωρέσουν τόσο κόσμο. Η Πανεπιστημίου, από την αρχή ως το τέλος της, και οι γύρω δρόμοι πλημμύρισαν από ένα πλήθος που παλλόταν στους ήχους αντιπολεμικών τραγουδιών. Και στην κεφαλή τους ένα τεράστιο αντίγραφο της «Γκουέρνικα» να αποτυπώνει τη φρίκη του πολέμου.

Ηταν όλοι εκεί. Εργάτες από την Ελλάδα, το Μπαγκλαντές, αλλά και τη Σερβία. Νέοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι, αλλά και απόστρατοι, αυτοί «που σπούδασαν τον πόλεμο και ξέρουν καλύτερα από όλους τις καταστροφικές τους συνέπειες». Κάποιοι από αυτούς ήταν εκεί από το πρωί, φροντίζοντας να ντύσουν το σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, την Ακρόπολη, με το αίτημα «ΟΧΙ στον πόλεμο». Να ντύσουν και το Λυκαβηττό. Να χρωματίσουν όλο το κέντρο της Αθήνας. Ανάμεσά τους και η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, του ΔΗΚΚΙ με τον Δημήτρη Τσοβόλα, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Ενα πανηγύρι, μια γιορτή για την ειρήνη, μια μαχητική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, που είχε δεκαετίες να ζήσει η Αθήνα. Και λίγο μετά, το πρωτόγνωρο αυτό ανθρώπινο ποτάμι εξελίχθηκε σε μια τεράστια σε όγκο και παλμό πορεία προς τη Βουλή και την αμερικάνικη πρεσβεία.

Ο λαός του Ιράκ δεν είναι μόνος του. Δεν είναι ανυπεράσπιστος. Είμαστε όλοι στο πλευρό του. Οι χιλιάδες εργάτες του χεριού και του πνεύματος, υπάλληλοι, νέοι, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι των Προπυλαίων, που βαδίζοντας σε μια πρωτόγνωρη σε όγκο και παλμό πορεία προς τη Βουλή και την αμερικάνικη πρεσβεία, διατράνωσαν τη θέληση και το αίτημα: «Κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία των λαών» και ξεκαθάρισαν πως «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, είναι η Νέα Τάξη και οι Αμερικανοί».

Είμαστε όλοι φύσει και θέσει πολέμιοι όσων: «Τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν». Αυτό είναι το σαφέστατο μήνυμα οργής που στέλνει ο ελληνικός λαός εναντίον των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ. Ανεξάρτητα αν αυτή θα πάρει μέρος στη νέα σφαγή, ο λαός δεν παραγράφει τα εγκλήματα που έχει διαπράξει, θυμάται το παρελθόν, επαγρυπνεί για το μέλλον και της «φωνάζει»: «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες, φονιάδες των λαών». Εναντίον και της ελληνικής κυβέρνησης, καταδικασμένης στις λαϊκές συνειδήσεις για τη στήριξη που παρέχει και σ' αυτόν το βρώμικο και άδικο πόλεμο, «άξια» να εισπράξει το: «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο». Αναγκασμένη να ακούσει το αίτημα για άμεση απεμπλοκή της χώρας, που έγινε σύνθημα μυριόστομο: «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Βρετανία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ