Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟ Στόχαστρο ΤΗΣ ΕΕ Η ΠΑΙΔΕΙΑ
Η Ελλάδα στη διαδικασία της Μπολόνια

Στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Μπολόνια έχουν προωθηθεί και στη χώρα μας μια σειρά αλλαγές στη διάρθρωση και το περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ο νόμος 2916/00 για τη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, ήταν η «πρώτη πράξη» σ' αυτό το έργο, καθώς διακήρυξε την υιοθέτηση του συστήματος δυο κύκλων σπουδών και κατέστησε ισότιμα τα πτυχία και των ΑΕΙ και των ΤΕΙ με τα τρίχρονα μπάτσελορ (bachelor).

Παραπέρα, έγινε προσπάθεια οριοθέτησης και του δεύτερου κύκλου σπουδών, με το νομοσχέδιο που είχε η δώσει η κυβέρνηση για τα μεταπτυχιακά, αλλά κάτω από το βάρος έντονων αντιδράσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας το απέσυρε. Η αλήθεια είναι ότι ο δεύτερος κύκλος οριοθετείται στην πράξη από τα ιδρύματα, έτσι όπως έχουν δομήσει τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα. Η επιστημονική ειδίκευση έχει σχεδόν εξοριστεί από τις προπτυχιακές σπουδές κι έχει μεταφερθεί σε κάποια μεταπτυχιακά.

Ολο το προηγούμενο διάστημα έγινε μια έντονη συζήτηση σχετικά με την αξιολόγηση και μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται και το σχετικό νομοσχέδιο για να την επιβάλλει. Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιέχεται και το θέμα της διά βίου εκπαίδευσης, η νομοθετική πρόταση δηλαδή, για ίδρυση «Ιδρυμάτων Διά βίου Εκπαίδευσης» (ΙΔΕ) σε κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Παράλληλα με τις όποιες σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, μέσα από αποφάσεις των Συγκλήτων, των Τμημάτων κι άλλων οργάνων των ΑΕΙ, ΤΕΙ, αλλά και μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα (π.χ. το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης - ΕΠΕΑΕΚ, χρηματοδοτικό πρόγραμμα που εντάσσεται στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) προωθούνται αλλαγές στα προγράμματα και το περιεχόμενο των σπουδών, πραγματοποιούνται αξιολογήσεις, υποτάσσεται η εκπαίδευση και η έρευνα στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ