Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Συνομιλίες κρίσης» στη Γερμανία στο φόντο του πολέμου

Κανείς δεν τολμάει να πει στη Γερμανία τη λέξη «ύφεση». Η γερμανική οικονομία διέρχεται μια μεγάλη κρίση, όμως όλοι θέλουν να ξορκίσουν το κακό. Πολύ περισσότερο ο καγκελάριος Σρέντερ, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη σωρεία προβλημάτων και μια εντονότατη αμφισβήτηση, όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές των ομόσπονδων κρατιδίων, όπου το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα καταποντίστηκε.

Τη συνωμοσία της σιωπής έσπασαν προχτές τα έξι σημαντικότερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, τα οποία εξέφραζαν από κοινού την εκτίμηση ότι η γερμανική οικονομία έχει μάλλον ήδη διολισθήσει σε ύφεση. Συγκεκριμένα τα Ifo, HWWA, IfW και DIW ανακοίνωσαν ότι η γερμανική οικονομία εμφάνισε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο του 2002 και μέχρι στιγμής το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σχεδόν ταυτοχρόνως ανακοινώθηκε ότι η HVB, ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στη Γερμανία, παρουσίασε ζημίες για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οι καθαρές ζημίες της HVB ανήλθαν στο τέταρτο τρίμηνο στα 926 εκατ. ευρώ (993 εκατ. δολάρια), ενώ στο σύνολο του έτους 2002 κατέγραψε ζημίες 858 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 1,5 δισ. ευρώ του 2001. Το κόστος επισφαλών δανείων ανήλθε πέρυσι σε 3,79 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το στόχο 3,3 δισ. ευρώ του γερμανικού τραπεζικού ομίλου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Γερμανίας και γενικότερα η κατάσταση των αγορών ήταν το αντικείμενο συνάντησης που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και οι σημαντικότεροι υπουργοί της κυβέρνησής του με ηγετικά στελέχη του τραπεζικού συστήματος. H είδηση διέρρευσε από τραπεζική πηγή που, ωστόσο, διέψευσε τον ισχυρισμό του περιοδικού Focus Money ότι επρόκειτο περί «συνομιλιών κρίσης».

Οι εξελίξεις αποκτούν πρόσθετο βάρος λόγω του κλίματος που επικρατεί, ενόψει του πολέμου στο Ιράκ, αφού οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα αισθητές στη γερμανική οικονομία και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας.

Την Πέμπτη, εξάλλου, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συζήτησαν μια εμπιστευτική έκθεση για τις επιπτώσεις του πολέμου στις τιμές του πετρελαίου. Το ηπιότερο σενάριο προβλέπει απότομη αλλά για μικρό διάστημα, άνοδο του πετρελαίου όπως είχε συμβεί και κατά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Αυτό σημαίνει μέση τιμή για το πετρέλαιο 43 δολάρια το βαρέλι, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, από 30 δολ. που ήταν στις αρχές του Φεβρουαρίου. Με την προϋπόθεση αυτή, η εκτιμώμενη μείωση του ΑΕΠ υπολογίζεται 0,1 ποσοστιαία μονάδα και άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,1 - 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως συνέπεια τον εγκλωβισμό της γερμανικής οικονομίας στην ύφεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ