Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟ Στόχαστρο ΤΗΣ ΕΕ Η ΠΑΙΔΕΙΑ
Διεκδικούμε το δικαίωμα στην Παιδεία για όλο το λαό

Με πανελλαδικό παλλαϊκό συλλαλητήριο την 1η Μάρτη η υποδοχή της Ατυπης Συνόδου Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στις 1-2 Μάρτη πραγματοποιείται στη χώρα μας η λεγόμενη Ατυπη Σύνοδος των υπουργών Παιδείας της ΕΕ στο πλαίσιο της Προεδρίας που ασκεί αυτό το εξάμηνο η ελληνική κυβέρνηση. Η ατζέντα αυτής της Προεδρίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνέχιση της προώθησης αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, που έχει ανάγκη το κεφάλαιο της Ευρώπης, προκειμένου να ανταγωνιστεί τα κεφάλαια των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν προδιαγραφεί ήδη από τη Σύνοδο της Λισαβόνας το καλοκαίρι του 2000 και φυσικά συμβαδίζουν με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ήδη υλοποιούνται και αφορούν στους όρους πώλησης της εργατικής δύναμης και της χειροτέρευσης όλων των τομέων αναπαραγωγής της.

Με το σημερινό αφιέρωμα, επιχειρούμε μπροστά στη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας στην Αθήνα και μετά το πρόσφατο 1ο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, που εγκαινίασε την προώθηση της λεγόμενης αποδοτικής επένδυσης στην εκπαίδευση σε σχέση με την ποιότητά της, καθώς και την υιοθέτηση των λεγόμενων κοινών κριτηρίων αναφοράς, να «φρεσκάρουμε», μέσα από μια ιστορική αναδρομή, τους σταθμούς της εξελισσόμενης παρέμβασης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στην Παιδεία.

Ταυτόχρονα, το αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη» αναδεικνύει πώς με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές εμπορευματοποιείται η Παιδεία και δένεται σφιχτά στο άρμα της αγοράς.

Ο στόχος όλων των αλλαγών που εξελίσσονται και στη χώρα μας είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, η ταξική διαφοροποίηση των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Η διαδικασία της «Διακήρυξης της Μπολόνια» για ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης προωθεί την πολυκατηγοριοποίηση και υποβάθμιση των πανεπιστημίων (είναι γνωστή η αντιεπιστημονική διάκριση επιστήμης - τεχνολογίας με το διαχωρισμό ΑΕΙ - ΤΕΙ). Διευρύνει τους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, αφού μέσα από το σπάσιμο των σπουδών σε κύκλους η ουσιαστική επιστημονική γνώση περιορίζεται μόνο για μια μικρή ελίτ.

Ταυτόχρονα, η πρόσδεση του πανεπιστημίου (διδασκαλία και έρευνα) όλο και περισσότερο με επιχειρήσεις - χρηματοδότες οδηγεί σε αλλοίωση του κοινωνικού ρόλου της επιστήμης και του επιστήμονα.

Ολα αυτά έχουν τη συνοπτική αναφορά τους στο σημερινό αφιέρωμα σε μια περίοδο που εντείνονται οι προετοιμασίες για την αγωνιστική υποδοχή των υπουργών Παιδείας, με τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 28 Φλεβάρη και το πανελλαδικό παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στην Παιδεία της Αγοράς, για τη Λαϊκή Παιδεία των κοινωνικών αναγκών, που διοργανώνει η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», μαζί με άλλους φορείς στην Αθήνα την 1η Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ