Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Διασώστης» της δημοτικής γλώσσας

Το βιβλίο του Σ. Δημητρίου «Τους τα λέει ο θεός»
Το βιβλίο του Σ. Δημητρίου «Τους τα λέει ο θεός»
Ο Σωτήρης Δημητρίου, καταξιωμένος πλέον από την κριτική και από τους φίλους της Λογοτεχνίας, «γέμισε» προχτές ασφυκτικά τη «Στοά του Βιβλίου». Αφορμή ήταν το νέο του βιβλίο - μυθιστόρημα το χαρακτηρίζει ο ίδιος - «Τους τα λέει ο θεός» (εκδόσεις «Μεταίχμιο»), το οποίο, ενώ απέσπασε, ήδη, τον κριτικό έπαινο, για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο κοινό. Ομιλητές ήταν Θεσπρωτοί, συμπατριώτες του Σ. Δημητρίου. Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς και ο φιλόλογος - κριτικός Λογοτεχνίας Γιώργος Παγανός. Να σημειώσουμε, εδώ, ότι στην εκδήλωση αυτή ο καλύτερος, ωραιότερος, ουσιαστικότερος, αποδεικτικότερος έπαινος για το έργο του Σ. Δημητρίου, έγινε με την - από στήθους - έξοχη απόδοση ενός εκτενούς αποσπάσματος του βιβλίου από τον Θεσπρωτό ηθοποιό Νίκο Αρβανίτη. Απόδοση, που χειροκροτήθηκε ενθουσιωδώς, καθώς απέδωσε τη φωνή, το ρυθμό και την αλήθεια των προσώπων και της υπέροχης γλώσσας του Σ. Δημητρίου.

Η κριτική έχει εξάρει τη γλώσσα του Σ. Δημητρίου για την ποιητικότητα, πλαστικότητα, ομορφιά, μουσικότητα, τους χυμούς, τα ηπειρώτικα «ιδιόλεκτά» της. Οι περισσότερες κριτικές θεωρούν ότι ο Σ. Δημητρίου «αναπαράγει» το λαϊκό λόγο, «κατασκευάζοντας» μια δική του γλώσσα - μείγμα της σημερινής καθομιλουμένης με στοιχεία από το ιδιόλεκτο ιδίωμα των χωριών και της ευρύτερης περιοχής της Μουργκάνας.

Ο Σ. Δημητρίου, όμως, κλείνοντας την προχτεσινή εκδήλωση, έδωσε μια λιτά κατηγορηματική απάντηση σ' αυτές τις απόψεις: «Δεν είναι κατασκευασμένη η γλώσσα που γράφω. Δεν είναι ένα τοπικό ιδιόλεκτο ιδίωμα. Είναι η πολύ νωπή, ακόμα, δημώδης ελληνική γλώσσα. Η όμορφη δημοτική μας γλώσσα, που, επειδή δεν τη μιλάμε πια, σιγά σιγά τη χάνουμε».


Ο Σ. Δημητρίου
Ο Σ. Δημητρίου

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ