Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαβουλεύσεις εκατέρωθεν για τον «οδικό χάρτη»

Μέσα στα ερείπια του σπιτιού της μετά το βομβαρδισμό από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Μέσα στα ερείπια του σπιτιού της μετά το βομβαρδισμό από τον ισραηλινό στρατό
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΜΟΣΧΑ.--

«Αποστρατιωτικοποίηση» της Ιντιφάντα προανήγγειλε από τη ρωσική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται για συνομιλίες, ο Μαχμούντ Αμπάς, το νούμερο 2 της ΟΑΠ και στενότατος συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ. Την ίδια στιγμή, στη Λωρίδα της Γάζας, άλλοι 2 Παλαιστίνιοι έπεφταν νεκροί από ισραηλινά πυρά, ενώ στο Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε νέο κύκλο επαφών με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, σε μια προσπάθεια να ξανασχηματιστεί «κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Η Παλαιστινιακή Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε «αποστρατιωτικοποίηση» της Ιντιφάντα, για τουλάχιστον ένα χρόνο, έτσι ώστε να επικρατήσει εκεχειρία και να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο για εφαρμογή του «οδικού χάρτη» που έχει εκπονήσει το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο και προβλέπει ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005. Αυτό δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, ο Μαχμούντ Αμπάς, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «συνειδητή προσφορά εκεχειρίας εκ μέρους της Π. Αρχής», αν και εκτίμησε ότι ο «Σαρόν μάλλον θα επιμείνει στην επίθεση, μόνο που πλέον η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά αυτόν».

Ο Αμπάς δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την απόφαση της Π. Αρχής. Απέφυγε, επίσης, να διευκρινίσει αν έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση των παλαιστινιακών οργανώσεων σε αυτήν την εκεχειρία, με δεδομένο ότι δεν ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι σχετικές συνομιλίες που είχε η «Φατάχ» με τη «Χαμάς» στο Κάιρο, πριν από μερικές εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, άλλοι 2 Παλαιστίνιοι έχαναν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ένας σκοτώθηκε, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, όταν αποπειράθηκε να επιτεθεί στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ με χειροβομβίδες, ενώ ο δεύτερος έπεσε νεκρός καθώς προσπαθούσε να εισβάλει στον εποικισμό Ντουγκίτ. Την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση «Τζιχάντ», της οποίας ο ηγέτης στην πόλη της Γάζας Αμπντάλα Σάμι, με μακροσκελή του ανακοίνωση, διαψεύδει κατηγορηματικά τη σύνδεση της οργάνωσής του με τους 4 συλληφθέντες, την Πέμπτη, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, μιλώντας για «κατασκευάσματα και τεράστια ψεύδη» και τονίζει ότι η «Τζιχάντ» θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών και όχι αμερικανικών στόχων.

Τόσο η «Τζιχάντ» όσο και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, με πρώτη τη «Χαμάς», ορκίστηκαν, χθες, εκδίκηση για τη δολοφονία του στρατιωτικού στελέχους της δεύτερης, Ριάντ Αμπού Ζάιντ, τη Δευτέρα, σε ενέδρα του ισραηλινού στρατού στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης της Γάζας. Το σώμα του Ζάιντ είχε μεταφερθεί στο Ισραήλ καθώς έγινε προσπάθεια να κρατηθεί στη ζωή, γιατί ο ισραηλινός στρατός τον ήθελε ζωντανό και παραδόθηκε, χτες, στις παλαιστινιακές αρχές. Στην κηδεία του συμμετείχαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι περιορίζει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και τον κατακερματισμό των εδαφών της σε 3 μέρη μόνο στις νυχτερινές ώρες. Ισραηλινοί στρατιώτες ανατίναξαν, χτες, στο χωριό Τζαμάιν, της Δ. Οχθης, το σπίτι ενός μέλους της «Χαμάς», που έχει σκοτωθεί εδώ και μήνες, αφήνοντας στο δρόμο τη 10μελή οικογένειά του. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο στρατιωτικός διοικητής της Βηθλεέμ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιείται ότι προσαρτάται επιπλέον γη στο Ισραήλ, προκειμένου να ανεγερθεί το διαχωριστικό τείχος ανάμεσα στα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ και να συμπεριλαμβάνει και την περιοχή του Τάφου της Ραχήλ. Με βάση την ανακοίνωση, άλλα 40 παλαιστινιακά σπίτια βρίσκονται, πλέον, στη «ζώνη του πουθενά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχιση σφαγής και ...«διάλογο» θέλουν οι ΗΠΑ(2008-03-06 00:00:00.0)
«Απόδραση» προς την Αίγυπτο(2008-01-24 00:00:00.0)
Εισβολές, επιδρομές και τραγωδία στη Γάζα(2007-06-21 00:00:00.0)
Κλιμάκωση ενώ εκπνέει η «εκεχειρία»(2005-12-30 00:00:00.0)
Κινήσεις «βιτρίνας»(2005-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ