Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εργα και ημέρες της πολυεθνικής «Πόλεμος ΑΕ»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Απασχολούμε περισσότερους στρατηγούς απ' όσους το Πεντάγωνο», ισχυρίζεται σε μια καταχώρισή της στον Τύπο η αμερικανική εταιρία «Military Professionals Resources Inc» (Επαγγελματικό Στρατιωτικό Προσωπικό). Η MPRI είναι μια από τις περίπου 40 ιδιωτικές εταιρίες-μισθοφόρους, στις οποίες το αμερικανικό Πεντάγωνο αναθέτει «ειδικές αποστολές». Είναι χαρακτηριστική η δήλωση ενός στελέχους της MPRI: «Μπορούμε να στείλουμε εντός εικοσιτετραώρου είκοσι κομάντος στα σύνορα της Σερβίας. Ο στρατός των ΗΠΑ δεν μπορεί...».

Η «Military Professionals Resources» στελεχώνεται από απόστρατους ανώτατους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού και εκπαιδεύει μισθοφόρους. Ηδη, μαζί με τις άλλες ιδιωτικές εταιρίες «παροχής πολεμικών υπηρεσιών» έχουν προσφέρει τις «υπηρεσίες» τους στη Βοσνία, στην Κροατία, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στην Κολομβία, στη Σαουδική Αραβία, στην Ταϊβάν, στη Νιγηρία, στην Ουκρανία...

Η παρουσία και η δράση αυτών των εταιριών στα πεδία των μαχών της «νέας τάξης» είναι έντονες και χαρακτηρίζουν το νέο δόγμα ασφαλείας των ΗΠΑ με την καθιέρωση των ευέλικτων μονάδων ταχείας επέμβασης.

Το 1991, κατά τον πόλεμο στον Περσικό, στις αμερικανικές δυνάμεις, σε κάθε 50 στρατιώτες αναλογούσε ένας «συμβασιούχος- υπάλληλος» από αυτές τις εταιρίες. Το 1996, στη Βοσνία, ο ένας στους δέκα Αμερικανούς στρατιώτες ήταν «συμβασιούχος».

Οι περισσότερες από τις εταιρίες- μισθοφόρους είναι θυγατρικές μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, πολλές από αυτές βρίσκονται στον κατάλογο με τις 500 μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις. Φυσικά, προσφέρουν τις πάσης φύσεως «υπηρεσίες» τους και στις προετοιμασίες για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Παραδείγματος χάριν, η εταιρία «Kellog Brown & Root» έχει αναλάβει την επιμελητεία των αμερικανικών στρατευμάτων στα Βαλκάνια έναντι 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχει όμως μια ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια», αφού η συγκεκριμένη εταιρία είναι θυγατρική της «Halliburton», του πετρελαϊκού και κατασκευαστικού κολοσσού, διευθύνων σύμβουλος του οποίου ήταν από το 1995 έως το 2000 ο σημερινός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι..!

Στη γνωστή γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αναφέρεται ότι οι εταιρίες-μισθοφόροι θρηνούν και απώλειες. Πέντε υπάλληλοι της εταιρίας «DynCorp» έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια στα πεδία των μαχών. Και δε φορούσαν στολές...

«Υπάρχουν περιοχές όπως η Νιγηρία, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊβάν, η Ουκρανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου δε θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων ή τουλάχιστον τον ακριβή αριθμό αυτών. Οι ιδιωτικές εταιρίες καλύπτουν τα κενά αυτά και δεν το καταλαβαίνει κανείς», δήλωσε η Ντέμπορα Αβαντ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου «Τζορτζ Ουάσιγκτον». «Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πληρώνουν ήδη 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να συντηρούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική μηχανή του πλανήτη. Πρέπει να πληρώνουν επιπλέον και την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων της σε ιδιώτες; Οχι. Εκτός αν πρέπει να κρύψουμε κάποια πράγματα που δεν πρέπει να φανούν...», δήλωσε η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Τζάνις Σακόφσκι.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ